Elevii, dar și părinții acestora sunt îngrijorați că examenul de final de studii ar putea fi amânat, iar calendarul aprobat de Ministerul Educației nu va putea fi respectat.
[eadvert]
„Ne este puțin teamă, pentru că nu ştim ce se va întâmpla, dar sperăm să se termine cu bine și să dăm și Bac-ul. Vreau să cred că autoritățile nu-și vor bate joc de noi. În definitiv, noi ce vină avem?”, a întrebat retoric un elev de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.
„Am făcut tot ce trebuie și cu echivalarea pentru competențe. Noi ne bucurăm că profesorii noștri au ales să se sacrifice pe ei și nu pe noi. Le mulțumim pentru asta”, a declarat un elev de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea.
Unii dintre absolvenții de clasa a XII-a se tem să nu le fie compromisă admiterea la facultate.
„E posibil să ne încurce, dar nu văd ca pe ceva rău chestia asta, că o să dăm mai târziu Bac-ul, poate avem mai mult timp de învățat”, afirmă o gojdistă.
Tatăl unui liceean de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea spune că îi înțelege pe dascăli, dar are emoții pentru copilul său.
„Sunt emoţii și pentru ei și pentru noi, ca părinți. Încercăm să trecem şi peste acest impas cu greva, cu problemele care sunt. Îi înțelegem pe profesori, dar recunosc, ne-a cam dat peste cap. Sperăm totuși ca situația să își revină și să intre într-un făgaș normal”, a spus părintele.
Între timp, la București, premierul Nicolae Ciucă poartă discuții la Palatul Victoria cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, respectiv cu ministrul Muncii, Marius Budăi.
Potrivit unor surse guvernamentale, se încearcă găsirea de soluții care să determine încetarea grevei în Educație. De altfel, premierul i-a cerut ministrului Muncii să discute cât mai repede cu sindicaliștii, pentru ca miercuri să intre pe agenda Executivului proiectul Ordonanței de Urgență prin care se vor acorda prime didactice celor care lucrează în sistemul de învățământ.
De asemenea, Marius Budăi trebuie, tot la cererea premierului, să accelereze calendarul pentru legea salarizării unitare, astfel încât grilele de salarizare să fie gata până pe 15 iunie.
Calendar neschimbat
Până astăzi, Ministerul Educației a lăsat neschimbat calendarul înscrierilor la BAC 2023, chiar dacă este grevă generală. Ba mai mult, le pasează această responsabilitate directorilor de școli, care – susține ministerul citat de edupedu.ro – „pot asigura resursa umană”.
Calendarul înscrierilor pentru examenul de Bacalaureat 2023 rămâne neschimbat, deși în școli este grevă generală de 5 zile, iar în unele unități de învățământ întregul personal nu lucrează. Candidații se pot înscrie începând de luni, 29 mai, iar „directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”, anunță ministerul Educației, într-o informare de presă transmisă jurnaliștilor, publicată de sursa citată.
Profesorul Iulius Timar, directorul Colegiului Național „Onisifor Ghibu”, susține că în unitatea de învățământ pe care o conduce toți elevii se pot înscrie la examenul de maturitate, însă sunt școli în Oradea unde 50-80% dintre cadrele didactice sunt în grevă generală. Astfel, elevilor nu le poate fi încheiată situația școlară și nu pot să se înscrie la examenul de Bacalaureat. Este cazul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, unde peste 80% dintre cadrele didactice sunt în grevă generală.
„Secretariarul lucrează, astfel că elevii s-au înscris cu toții la examenul de Bacalaureat. Astăzi am avut ședință cu ei și urmează să discutăm și mâine pe această temă”, a declarat prof. Anca Mile, directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.
Cum însă liceenilor nu le sunt încheiate mediile, iar pentru înscriere este necesară foaia matricolă, este greu de crezut că liceenii își pot finaliza dosarul de înscriere.
Sunt însă școli unde întregul personal școlar nedidactic și auxiliar este în grevă și nu se desfășoară niciun fel de activitate, anunță liderii de sindicat.
Calendar amânat
Ministerul Educaţiei a informat luni, 29 mai, că Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a se amână din nou şi va avea loc în 12 şi 13 iunie.
Aceasta este a doua amânare a Evaluării naţionale la clasa a VI-a, în contextul grevei cadrelor didactice.
Prima amânare prevedea ca Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a să aibă loc în zilele de 30 mai – Limbă şi comunicare, respectiv 31 mai – Matematică şi ştiinţe ale naturii.
Directorii liceelor din Oradea cred că și în cazul examenelor naționale de la clasa a VIII-a și a XII-a se va dispune o amânare.
„Înscrierile pentru examenul de Bacalaureat se pot face, conform calendarului, până în data de 7 iunie. Până atunci mai este timp să se ajungă la o înțelegere. Dacă nu, așa cum Evaluarea națională la clasa a VI-a a fost amânată pentru a doua oară deja, la fel cred că se va întâmpla și în cazul examenului de Evaluare națională și a celui de Bacalaureat”, este de părere directorul Iulius Timar.
Acesta critică faptul că guvernanții nu sunt capabili să ia o decizie.
„Au chemat la negocieri elevii și părinții. Ce-ar fi dacă în cazul grevei celor de la CFR i-ar chema la discuții pe toți călătorii?”, se întreabă Timar.
Mesajul Ministerului Educației este următorul: „Conform Calendarului examenului de bacalaureat 2023, în perioada 29 mai – 7 iunie este programată înscrierea candidaților la prima sesiune de examen.
Directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii.
Ministerul Educației continuă să comunice permanent cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar”.
Nu se amână
Ministrul Educației a declarat aseară că va prezenta Guvernului noua propunere a sindicatelor. Deocamdată nu se pune problema amânării examenelor de final de gimnaziu și de liceu, a spus Ligia Deca la Radio România Actualități.
„În ceea ce privește examenele naționale, în acest moment, calendarul rămâne în picioare. A început de astăzi (ieri – nr.red) perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat. Ea continuă până pe 7 iunie, deci este timp suficient. Niciun elev nu va rămâne cu situația școlară neîncheiată. Niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără posibilitatea de a susține examenul, fie Evaluarea Națională, fie examenul de Bacalaureat”, a declarat Deca.
Trimite articolul
XPentru cei din învățământ. Cei cu greva. Ăsta e cadoul lor de 1 iunie ? Stres și amenințări cu amânarea examenelor și înghețarea anului școlar ? Ce vină au copiii și părinții pentru nemulțumirile lor ?
-
Poate daca le-ar fi marit salariile si lor ca si la ceilalti bugetari nu se ajungea aici, mai e si varianta asta…