Orădeanul Ionel Nistor i-a cerut în justiţie, unui neurochirurg clujean 200.000 de euro şi plata unei rente viagere, acuzându-l de malpraxis fiindcă medicul i-a uitat o bucată de bisturiu în corp.
Tribunalul Cluj a respins solicitarea penală pe 4 noiembrie 2009, procesul civil continuând la Judecătoria Cluj-Napoca.
Ionel Nistor a fost operat în 7 februarie 2004 la coloana vertebrală, când şeful clinicii de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, Ştefan Florian, i-a lăsat în corp lama unui bisturiu, extrasă după trei ani de medicii Spitalului Elias din capitală.
„Din această cauză am fost pensionat şi trebuie să fac împrumuturi la bănci pentru a-mi întreţine familia. Lama putea să îmi afecteze grav sănătatea, fiind în zona coloanei vertebrale. Dacă nu voi câştiga în instanţele din România, voi apela la cele internaţionale”, a declarat Nistor încă din 2008. Acum, Nistor şi-a reafirmat dorinţa de a-şi susţine cauza la CEDO.
De vină, bisturiul…
Avocaţii medicului au susţinut în faţa instanţei că echipa care l-a operat pe Ionel Nistor nu poate fi acuzată de malpraxis deoarece, potrivit legislaţiei, nu medicii sunt vinovaţi de suferinţele produse pacienţilor din cauza viciilor ascunse ale aparaturii medicale.
Ionel Nistor a fost operat de Ştefan Florian după ce o zonă din coloana vetebrală lombară a fost infectată cu stafilococul „aureus”.
În timpul intervenţiei, lama bisturiului, lungă de 4 centimetri şi lată de 0,5 cm, s-a rupt, fapt consemnat în raportul de incident operator. Încercând să recupereze lama, dr. Claudiu Matei s-a înţepat la deget şi a fost internat de urgenţă la Boli Infecţioase întrucât orădeanul era suspect şi de hepatită.
La prima înfăţişare de la proces, Nistor l-a acuzat pe Ştefan Florian că, după incidentul cu chirurgul Matei, nu a continuat să caute fragmentul de bisturiu rupt. Timp de trei ani, Nistor a acuzat dureri la spate, iar apoi, la o radiografie făcută în Oradea, medicii au descoperit vârful de bisturiu în zona coloanei. Ca urmare, Nistor s-a dus la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti, unde medicii i-au extras bisturiul.
Chirurgul Ştefan Florian, fost şef al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, a explicat că, imediat după ruperea lamei de bisturiu, a efectuat o radioscopie în interiorul operaţiei, dar din cauza altor instrumente medicale folosite la operaţie, bisturiul rupt nu a fost observat.
„Trebuie să înţelegeţi că bisturiul este foarte subţire şi este din carbon. Nu cred că mi se poate reproşa cu titlu de malpraxis fracturarea lamei de bisturiu, pentru că acest fapt se datorează unui viciu ascuns al instrumentului. Pe de altă parte, am acţionat cu bună-credinţă, într-o situaţie de urgenţă, dată fiind starea septică a pacientului. Am lucrat într-o incizie de 20 de centrimetri lungime şi 12-15 cm profunzime, într-o magmă de masă musculară distrusă, mult sânge şi puroi. În aceste condiţii, identificarea unui fragment milimetric este imposibilă”, s-a apărat neurochirurgul Ştefan Florian.
Următorul termen de judecată va fi pe 23 martie.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!