Numai chiar limbajul colorat al angajaţilor nu se aude din boxele calculatorului. În rest, programul informatic oferă toate celelalte informaţii necesare despre utilitarele RER-ului. Ies pe teren sau nu, întârzieri, opriri la halda de gunoi, traseul urmat, consumul de combustibil sau viteza de deplasare – toate aceste informaţii sunt, de ieri, la un clik distanţă de cei care verifică şi plătesc factura pentru curăţenia oraşului.
„Există un orar pentru salubritate pe care l-am convenit împreună cu cei de la RER. Cu ajutorul acestui program informatic care localizează maşinile putem verifica întreaga activitate pe care o plătim. Diseară, spre exemplu, sunt curios dacă vor ieşi cele cinci măturătoare pe traseele convenite”, spune Mircea Stejărean, şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei.
Utilitarele societăţii de salubrizare au fost deja dotate cu GPS iar programul funcţiona de ceva vreme la nivelul conducerii firmei. Abia ieri a fost instalat pe un calculator al Primăriei, după mai multe runde de discuţii.
Maşini cu GPS
Sistemul acoperă activitatea a 38 de maşini. „Sunt dotate cu GPS toate cele şapte măturătoare, 21 de gunoiere autocompactante, şase maşini cu plug şi pentru material antiderapant, pentru deszăpezire şi caminonetele cu platformă”, spune Ionel Ban, director în cadrul RER Ecologic.
Din factura de 1 milion de lei trimisă de RER Primăriei luna trecută, 200.000 de lei reprezintă măturatul mecanic. Cu ajutorul acestei variante de verificare, angajaţii Primăriei pot vedea în timp real dacă maşinile au ieşit pe teren şi ce traseu parcurg. Că lasă sau nu măturile jos şi îşi fac treaba, asta pot constata orădenii.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!