Pasajul Vulturul Negru este, din această săptămână, în şantier. Accesul spre spaţiile comerciale şi locative se face în condiţii dificile, în unele locuri, pietonul trebuie să treacă peste săpături pentru a traversa pasajul. Disconfortul n-ar trebui să dureze decât până pe 15 iunie anul viitor, când a fost stabilit termenul de finalizare al lucrării.
Constructor din Marghita
Executant este firma Marconst din Marghita, care nu are în portofoliu lucrări similare la monumente arhitecturale. Se bucură, în schimb, de „suportul tehnic” primit de la Constructorul Sălard, firma care lucrează, printre altele, la Cetatea Oradea. Modul în care acest suport tehnic va compensa lipsa de experienţă în lucrul la monumente arhitecturale îl vor putea constata orădenii, la finalul intervenţiei la acest obiectiv emblematic pentru oraş.
Edilii susţin că s-a semnat contractul cu această firmă din Marghita pentru că aceasta a depus unica ofertă. Executantului îi revin 2,5 milioane de lei noi, fără TVA din totalul proiectului.
Renovarea pasajului se face în contul unui proiect cu finanţare europeană, în valoare totală de peste 4 milioane de lei. Din aceştia, 2,3 sunt contibuţia Uniunii Europene, 410.000 vin de la Guvern iar restul de bani îi pune oraşul.
De-a lungul pereţilor sunt prevăzute două canale pentru utilităţi – apă, canalizare, alimentare cu curent electrice, telefonie, cablu, etc. ce vor fi acoperite cu piese detaşabile, realizate din mozaic turnat în cofraje metalice. Iluminatul arhitectural se va realiza la două nivele: jos, la prima treaptă şi chiar sub partea vitrată a ansamblului monumental, pentru scoaterea în evidenţă a grinzilor de metal ale acoperişului.
Vişiniu şi portocaliu
Anul viitor, la închiderea şantierului orădenii ar trebui să poată admira un nou model arhitectural al mozaicului, conceput acum, dat fiind că originalul nu se cunoaşte.
Actualul model al mozaicului din Pasajul Vulturul Negru spart acum de utilaje, a fost realizat la începutul anilor ‘80. În locul lui, proiectul implementat prevede un pavaj din mozaic turnat. Modelul ales este inspirat de cel găsit chiar în holul Hotelului Vulturul Negru, spune arhitecta Anemari Szabo – şef proiect. Mozaicul va fi de culoare deschisă, iar elementele decorative sunt de inspiraţie florală, vişinii şi portocalii. Aceste elemente decorative vor puncta accesul în pasaj, dar şi puncte importante ale traseului. Intersecţia mare din pasaj va beneficia de cel mai mare „desen” decorativ, realizat din sticlă mată, ce va fi iluminat prin spoturi amplasate sub elementele decorative.
Viceprimarul Mircea Mălan şi Dumitru Sim – responsabil de proiect au arătat că toată investiţiile prevăzute în proiect se realizează doar pe proprietatea municipalităţii, condiţie ce era obligatorie pentru ca proiectul să fie declarat eligibil. La finalizarea şantierului, Primăria va pregăti un regulament pentru terasele din pasaj, pentru ca mobilierul acestora să se asorteze cu noul mozaic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!