Discuţia a fost deschisă printr-un anunț conform căruia începând cu anul viitor, orădenii ar putea plăti taxe şi impozite locale pe proprietate cu aproximativ 20% mai mari.
Între modificările propuse de executiv la fiscalitate anului viitor figurează extinderea supraimpozitării terenurilor neconstruite la toate străzile principale ale oraşului. La fel, se va adăuga +50% la impozit şi caselor care, deşi au în stradă reţea de canalizare, nu sunt racordate la aceasta.
Ilie Bolojan suține că executivul a fost forțat să ia în calcul opțiunea de majorare a impoziturilor locale: „Discutând și cu ceilalți primari din municipiile reședințele de județ din România, verificând ce fac, am văzut că toate vor majorarea impozitului local. Aceste ponderi de majorare sunt efectiv de la o situație la alta, cu cât un municipiu este mai afectat, cu atât probabil va încerca să compenseze într-o formă mai gravă”, a explicat edilul.
Cifre
Şeful Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, a făcut un calcul estimativ din care reiese că impozitul pentru un imobil situat în zona A va creşte de la 110 lei pe an la 132 lei – în cazul unei garsoniere, iar în cazul unui apartament cu două camere va crește de la 165 lei la 198 lei. De asemenea, impozitul pentru terenurile situate în intravilanul oraşului va creşte cu până la 22%, în funcţie de zona în care sunt situate.
Modificarea impozitului, o eroare
USR-iștii aflați la dezbaterea publică cataloghează drept o eroare proiectul privind taxele şi impozitele locale din 2018 și se pun în pielea cetățenilor, atacându-l pe primar: o administrație își dovedește capabilitățile nu atunci când are fondurile, ci atunci când cu fonduri limitate poate să performeze.
„În opinia noastră, este un semnal negativ, este o eroare ca aceste majorări să aibă loc pentru 2018. Trebuie să ne gândim la cetățeni și la cei care fac afaceri în orașul nostru. Ce trebuie ei să facă acum este să își bage mâna mai adânc în buzunarul cu banii pe care oricum abia îi drămuiesc”, a criticat un membru al USR care suține că au primit raportul de specialitate cu câteva ore înainte de dezbatere deși l-au cerut în urmă cu o lună.
3 chestiuni concomitente
Avocatul Cristian Rusu a scos în evidență supraimpozitarea printr-o transpunere în situația unui proprietar de apartament situat într-o casă din zona centrală care este supraimpozitat dacă fațada acelei clădiri nu se renovează, urmând a fi impozitat dacă acel apartament, dat în chirie, nu ființează mai mult de 30 de zile, impozitare la care se adaugă o a treia suprataxare.
Drept replică edilul orașului a arătat drept rezolvare, a nemulțumirii ori a celor ce se simt neîndreptățiți, calea juridică pentru a ataca în justiție aceste supraimpozitări.
Guvernul Tudose e de vină!
„După ce Guvernul PSD decapitalizează, adică ne ia tot bugetul de investiții, mai au tupeul să vină să propună și scăderi de bugete, de taxe și de impozite. Dacă rezolvați, cu ghilimele de rigoare, să anulați măsurile tembele luate de Guvern, care distrug practic bugetele autorităților locale din România, eu sunt convins să discutăm să vă aprobăm toate reducerile pe care le propuneți pentru că ele nu reprezintă decât 0,1% din cele 15,5 milioane de euro pe care Guvernul Tudose, în înțelepciunea lui, le-a luat Municipiului Oradea. Acesta este adevărul!
Eu m-am gândit că sigur, celelalte partide, oamenii interesați vor să vină să ne critice pe bună dreptate, pentru că nu totul este perfect, pentru că o majorare de impozite nu are cum să fie de felicitat, aveți dreptate, dar m-am gândit totuși că cei de la PSD stau acasă astăzi și la ședința de luni o să tacă din gură, sper asta”, a tunat primarul Ilie Bolojan făcând referire la o remarcă a consilierului local al PSD, Liviu Sabău Popa.
Taxă pentru lucrări prost executate
Pentru că au observat proasta calitate a reparaţiilor făcute pe domeniul public de operatorii de servicii precum Electrica, Compania de Apă, Termoficare Oradea sau Distrigaz, economiştii Primăriei „au ghicit” creşterea de cinci ori a taxelor de desfacere pavaj, plătibile de persoanele juridice, nu şi de persoanele fizice.
„Pentru lucrările prost executate ar trebui să fie o garanție de bună execuție, nu o garanție de proastă execuție. Aceasta este o chestiune pe care nici un Cod Civil sau de altă factură n-ar prevedea-o. Pe de altă parte, există mijloace prin care executanții respectivi pot fi trași la răspundere. Principala problemă a noastră nu e neaparat Compania de Apă sau Termoficarea, însă până la urmă consumatorii vor fi cei care vor plăti taxe suplimentare ca urmare a creșterii acestor avize și nu mi se pare corect să anticipăm că lucrările vor fi făcute prost. Este foarte păguboasă o asemenea premisă de încasare a unui impozit”, a susținut în cadrul dezbaterii Cristian Rusu, președintele USR Oradea.
Ilie Bolojan a mai precizat că Primăria Oradea va fi obligată să ia și altfel de măsuri: reduceri de personal, scăderea subvenției pe care municipalitatea o acordă pentru Termoficare, a subvenției acordate OTL, în plus investițiile mari pentru care nu există fonduri europene nu vor mai fi realizate.
Aflați în număr mai mare, USR-iștii au fost majoritari și în cuvântări: „Văd că nu mai are rost să insistăm pe subiect pentru că propunerea va fi însușită ca atare. Trebuie să aveți în vedere că este o chestiune de logică care nu functionează aici. Faptul că îi taxați de cinci ori mai mult nu îi împiedică pe ei să lucreze prost. Tocmai faptul că ii taxați mai mult îi va face să lucreze mai prost pentru că e clar, au în plus o taxă. Pe de altă parte, și nu mai insist asupra subiectului, cred că o dezbatere publică ar trebui să ducă la căutare de soluții, nu să spunem noi că nu e bine și dumneavoastră să spuneți că e bine. Asta nu e dezbatere publică”, a mai adăugat Cristian Rusu.
Susţinut de primarul Ilie Bolojan proiectul va fi suspus aprobării în şedinţa Consiliului Local de săptămâna viitoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!