Primăria, Consiliul Județean, Direcția de Sănătate Publică, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Bihor sunt somate de USR Bihor „să demareze de urgență procedurile necesare pentru protejarea stării de sănătate a orădenilor, având în vedere fenomenele climaterice extreme cu care ne confruntăm în ultima vreme: deteriorarea calității aerului și caniculă”.
„Autoritățile locale de pe tot cuprinsul Uniunii Europene iau în această perioadă măsuri fără precedent pentru protejarea și atenuarea efectelor asupra cetățenilor și turiștilor. De exemplu, municipalitățile locale din Austria, Cehia, Franța, Italia, Spania au decis, de la caz la caz, instalarea în zonele urbane aglomerate a unor puncte de prim-ajutor pentru cetățeni, distribuie apă persoanelor fără adăpost, desfășoară campanii de informare, stropesc străzile și zonele pietonale cu apă, dotează instituțiile publice cu apă și puncte de respiro, verifică școlile, creșele și grădinițele pentru a vedea dacă există condiții acceptabile de temperatură pentru desfășurarea activităților, instalează dușuri-spray în zonele publice, modifică orarul instituțiilor publice, al companiilor care ridică deșeurile, al mijloacelor de transport în comun și le dotează cu aparatură de aer condiționat etc. În acest timp, în Oradea nu putem identifica, până în momentul acesta, nici măcar un minim interes pentru această situație”, transmite partidul printr-un comunicat de presă.
USR susține că „stropirea străzilor și a zonelor pietonale aglomerate cu apă a fost întreruptă, iar containerele anti-caniculă folosite în alți ani s-au împuținat sau sunt închise”.
Conform contractului încheiat între Primărie și RER Vest, 56 de străzi din Oradea se stropesc o dată pe zi, la ora prânzului, dacă vreme de trei zile anterior temperatura exterioară maximă a trecut de 30 de grade. Primăria face apelul pentru scoaterea din baza RER a celor patru utilaje de stropit.
Dezinsecție ineficientă
Useriștii susțin că dezinsecția făcută în acest an în zonele publice e insuficientă și ineficientă. „Datorită cantității excesive de umezeală, urmată de caniculă, orașul este, practic, infestat de țânțari, muște, căpușe, păianjeni și alte insecte care fac un calvar viață orădenilor și au transformat parcurile și zonele verzi în zone de evitat”.
De curând, Primăria a anunțat campaniile proprii de dezinsecție pe domeniul public – până acum trei la număr – și a somat proprietarii de terenuri să apeleze la operatorul licențiat de Primărie și să contracteze „de asemenea, operațiuni specifice de dezinsecție concomitent cu operațiunile de dezinsecție desfășurate de Municipalitate prin operatorul licențiat Coral Impex SRL. În acest sens, deținătorii de terenuri vor contacta operatorul licențiat S.C. Coral Impex SRL pentru a desfășura această activitate”.
Praf în ochi
„În plus, zecile de șantiere de construcții deschise în tot orașul deteriorează și mai mult starea de sănătate a orădenilor și fac aerul insuportabil în această perioadă, pentru că nimeni nu verifică modul de desfășurare a lucrărilor și respectarea unor norme elementare de protejare a mediului și a calității aerului. Orice adiere de vânt, în loc să ofere un moment de respiro și de răcoare, nu face decât să ridice în aer nori de praf care vor fi, ulterior, filtrați de plămânii orădenilor”, mai spune comunicatul USR, exemplificând cu lucrările de amploare din Piața Ferdinand, parcarea din strada Independenței, zidurile Cetății, Casa Darvas, terasa Lotus din apropierea Primăriei etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!