USR susține că noul Cadastru Verde, pus în dezbatere publică de Primăria Oradea, arată că în ultimii zece ani s-a tăiat mai mult decât s-a plantat. Mai mult, suprafețele verzi au scăzut, din 2011 până în prezent, de la 663 de hectare la doar 603 hectare, cât apar în prezent în Cadastrul Verde. „Dacă în anul 2011 erau, conform Hotărârii Consiliului Local, un număr de 124.914 arbori și arbuști inventariați, iar conform studiului realizat de firma Geodis erau un număr de 124.094, acum, în noul Cadastru Verde, mai avem 97.219 arbori și arbuști. Cifrele arată că în Oradea s-a tăiat mai mult decât s-a plantat”, se arată într-un comunicat al USR Bihor. Organizația susține că municipalitatea trebuie să clarifice și situația suprafețelor verzi. „Care este suprafața reală de spațiu verde in Oradea? Ce suprafață a fost raportată în anul 2011 pentru a atinge standardul UE, de 26 mp/locuitor?”, se întreabă cei de la USR.
Dezbatere reală
Sursa citată a transmis că solicită, de urgență, o dezbatere publică privind Cadastrul Verde al Municipiului Oradea și condamnă „lipsa de profesionalism și de transparență practicată de Primăria Oradea, precum și evitarea organizării dezbaterilor publice”. „Tratarea unor subiecte de o asemenea importanţă, cum este Cadastrul Verde, și clarificarea din partea Primăriei a suprafețelor verzi și a tăierilor de arbori din Oradea, nu poate fi făcută fără o dezbatere publică reală, fără implicarea în dezbatere a societăţii civile organizate, a asociaţiilor de specialitate şi a asociaţiilor profesionale, a tuturor actorilor interesaţi. Solicităm Primarului Florin Birta organizarea de urgenţă a unei dezbateri publice care să îndeplinească următoarele condiţii: (1) anunţarea dezbaterii în timp util, publicitate pe toate canalele de comunicare relevante; (2) luarea de măsuri pentru invitarea/implicarea în dezbatere a actorilor relevanţi”, sunt solicitările celor de la USR Bihor.
Cadastrul Verde a fost pus în dezbatere publică, după ce Primăria Oradea a terminat de măsurat spațiile verzi din oraș. Cei interesați pot trimite sugestii și propuneri la adresele de email: directia.tehnica@oradea.ro sau primarie@oradea.ro, dar și la ghișeele din Piramidă până la data de 14 martie 2022. „Acest mod de a organiza dezbaterile via e-mail practicat de către Primăria Oradea nu este unul participativ, nu este un dialog, iar în cele mai multe cazuri Primăria nici nu răspunde solicitărilor și nici nu motivează respingerea lor”, consideră sursa citată.
Spații verzi 2011 vs 2022
În anul 2011 suprafața totală a spatiilor verzi era de 663 hectare (suprafață spațiu verde amenajat = 510 ha, suprafețele terenurilor degradate ce pot fi amenajate ca zone verzi = 66 ha și cimitire = 87 ha).
În noul cadastru, suprafața totală este de 603 hectare (Parcuri si grădini = 49 ha, Scuaruri = 13 ha, Zone verzi locuințe condominiu = 96 ha, Zone verzi specializate = 81 ha, Baze de agrement și sportive = 11 ha, Protecție ape = 173 ha și Aliniamente infrastructură = 180 ha).
[eadvert]
Trimite articolul
Xasa se poate castiga bani usor de catre institutiile abilitate, nu cumva sa se dezvolte spre exterior, fricosi, fara viziune in spatiu/timp, hai la gramada cu p..limea.
Trebuie înmatriculaţi pomii cu alamã în Centrul Istoric, cu tablã în centrul neistoric, tot centrul preistoric aşteaptã rãbdãtor, pasajul ce se face istoric sãpãtor.
În sfârșit se trezesc și oameni politici la ce se întâmplă în Oradea cel mai frumos oraș al României!