O lege generică prin care România să miroasă bine, acesta e țelul dorit de reprezentanții Uniunii Salvați România din întreaga țară. Pornită la Timișoara, initiațiva legislativă se referă la modul generic în care sănătatea este afectată de mirosurile produse de fermele zootehnice. Inițiativa a fost promovată în rândul parlamentarilor USR, care au cerut deja o documentare în acest sens parlamentului și urmează să se organizeze și alte acțiuni care să ducă spre o astfel de lege.
Problematica mirosurilor în Oradea
Carmen Lezeu, președintele ascociației Sântandrei Metropolitan Area, alături de Cristian Rusu, președinte USR Bihor, participă la promovarea inițiativei legislative, care urmărește monitorizarea și măsurarea mirosurilor neplăcute. Motivul pentru care USR-iștii bihoreni s-au alăturat iniţiativei pornește de la numeroasele reclamaţii făcute de orădeni cu privire la ferma de porci și de pui Nutripork, care are 400.000 de pui și 20.000 de porci, dar și cu privire la ferma căminului Felix, unde cresc 600 de vaci și care înconjoară sănătatea omului cu o putoare greu de suportat.
Avize fără măsuri
Portivit inginerului zootehnist, Carmen Lezeu, atât Nutripork, cât și ferma de vaci a căminului Felix, au autorizații de la mediu valide, dar fără măsuri de tratare a dejecțiilor: „De obicei aceștia împrăștie dejecțiile netratate pe câmp sau pe platforme în are liber. Pe timp de vară, datorită factorilor de mediu, temperatură și umiditate, acele dejecții intră în fermentație și degajă un gaz, hidrogenul sulfurat, gazul care este și răspunzător pentru acel miros. Cu cât concentrația este mai mare, cu atât deranjează mai tare”, a explicat Carmen Lezeu.
Există soluții, dar un singur ordin
În România, există un singur ordin de restricție al sănătății. Acesta reglementează distanțele dintre așezările locuite și aceste ferme, dar nu există nici un mod legislativ prin care aceste substanțe chimice să fie măsurate.
În Europa, mirosul se măsoară cu un operator uman, numit factometru. Cu această lege se va reglementa măsurarea acestui miros și normele care trebuie respectate. Mai mulți operatori umani selectați dau o notă în momentul în care li se dă „în test” mirosul „incriminat”, în balanță cu aerul curat.
„Poluarea aerului, noxele de la mașini sunt determinate, există o bază de date prin care au fost reglementate, însă emisiile, mirosurile nu sunt măsurate. Ele pot fi reglate, scăzute și ținute sub control, dar în acest moment, nici unui agent economic nu i se impune să facă asta”, a mai adăugat Carmen Lezeu.
Prezentare proiect
Orădenii, dar și locuitorii din localitățile învecinate, care ştiu prea bine ce mirosuri suportă zi de zi şi nu mai acceptă compromisul sunt așteptați joi, 25 mai, de la ora 17:00, în Sala Mare a Primăriei Oradea pentru a afla în ce constă demersul USR.
La dezbatere vor prezenta inițiativa: Rodica Militaru (inițiator al legii – USR Timișoara), Carmen Lezeu (Preşedinte Asociaţia Sântandrei Metropolitan Area) și Cristian Rusu (Președinte USR Bihor), iar invitați vor fi senatorul Allen Coliban (Președinte a Comisiei de mediu), deputatul Silviu Dehelean (membru în comisia juridică a Camerei Deputaților), Adriana Calapod (Director Executiv a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor).
Au mai fost trimise invitații și autorităților locale și județene precum și instituțiilor abilitate în domeniu, care încă nu și-au confirmat prezența.
Sancționați de CEDO
În ultimii ani, România a fost sancţionată la CEDO din cauza toleranţei cu care-i tratează pe marii poluatori industriali, în urma unor acţiuni în care s-a reclamat problemele de sănătate provocate de expunerea la otrăvurile din aer.
Citiți principiile noastre de moderare aici!