[eadvert]
În conferința de presă de miercuri au fost prezenți Daniel Palaghianu, candidatul USR la Primăria Oradea, Florin Nicoară profesor și vicepreședinte USR Oradea, Mihai Șvab vicepreședinte USR Bihor și Alex Orjan candidat USR la Consiliul Județean Bihor.
Unul dintre proiectele propuse de USR urmărește să reinventeze Palatul Copiilor din Oradea, transformându-l într-un centru de excelență pentru educația extracurriculară și vocatională, printr-un parteneriat între Primăria Oradea și entități din societatea civilă, inclusiv organizații neguvernamentale, companii private și alte instituții relevante. Scopul este de a oferi copiilor și tinerilor acces la programe educative care să le dezvolte competențele pentru viitor, într-un mediu stimulativ și non-formal.
Un alt proiect propus este legat de construirea unui Parc științific și astronomic CosmoParc în Oradea, un proiect propus încă de acum un an și jumătate.
„La ultimul amendament pe care l-am făcut la bugetul primăriei, el a fost acceptat și va fi finanțat parțial. Este un lucru îmbucurător. Vedem CosmoParc-ul ca pe o componentă foarte importantă pentru sistemul local de educație pentru că îi va inspira pe copiii noștri. Dacă vom obține, anul acesta, voturi suficiente pentru a intra în Consiliul Local, vom susține un parteneriat între Primăria Oradea și societatea civilă pentru organizarea de ateliere și alte activități de știință, de arte pentru copiii noștri“, a declarat Daniel Palaghianu.
Nicoară: „Azi, plouă cu doctori pe toate gardurile“
Tot despre educație a vorbit și profesorul Florin Nicoară, spunând că, an de an, partidele au „călcat în picioare“ școlile.
„Ar fi cazul ca partidele să lase școlile în pace. Vă dau un exemplu, în Estonia, chiar dacă a fost în URSS, partidele nu au nici cea mai mică influență în școli. Asta vreau să propun și în USR: depolitizarea învățământului“, a declarat Nicoară.
Profesorul spune că, școlile ar trebui fie cele care își selecteze profesorii, dând exemplu spitalele, unde medicii sunt angajați pe același sistem.
„În locurile unde conducerea s-ar interesa de situația din școală, acolo lucrurile ar merge foarte bine. Așa, fiind sub piciorul partidelor politice toate merg așa cum le vedem“, mai spune Florin Nicoară.
Orjan: „Corupția dăunează mai grav decât oricare alt viciu“
Despre corupția din învățământ a vorbit Alex Orjan, candidatul USR la Consiliul Județean Bihor, care spune că își dorește să fie creat un sistem prin care acest fenomen să poată fi oprit.
„Ne dorim să implementăm un mecanism de raportare prin care să poată fi raportate problemele din școli, și anume corupția. De asemenea, propunem un sistem de monitorizare și evaluare a cheltuielilor și proiectelor care sunt destinate educației. Ne dorim să organizăm ateliere și seminarii pentru personalul din educație, personalul care va trebui să știe ce înseamnă, etica, integritatea și consecințele acestui fenomen – corupția“, a declarat Alex Orjan.
Șvab: „Administrația Birta nu se preocupă de protejarea spațiilor și a patrimoniului verde“
Câteva dintre „problemele de mediu“ existente în Oradea au fost scoase în evidență de către vicepreședintele USR Bihor, Mihai Șvab. Acesta a vorbit despre „modul brutal de intervenție în albia Crișului Repede care va face loc viitoarei promenade“, subliniind că aceste lucrări au distrus zona și frumusețea acesteia.
O altă problemă ridicată de Șvab se referă la faptul că, arborii din Parcul Petofi au fost afectați de lucrări.
„Arborii au fost frecați de utilajele mari care s-au plimbat printre ei. Se putea face o protecție a arborilor maturi încă din faza de proiectare a lucrărilor. Acum este târziu. Solicităm Primăriei Oradea ca, în următoarele parcuri în care vor avea loc lucrări, să elaboreze aceste studii și protecții a arborilor. Pot să va spun că acești arbori, acum afectați de către utilaje, vor cădea la următoarea furtună și nu va fi din cauză că sunt bătrâni, așa cum probabil că ni se va spune“, declară Mihai Șvab.
Vicepreședintele USR Bihor a subliniat că, în următoarea perioadă, în Oradea vor fi tăiați mii de arbori, inclusiv din zona Nufărul, Universității sau Ceyrat.
„În unul din proiecte, cel de regenerare urbană a cartierului Nufărul, componenta spații verzi, propune tăierea unui număr de 631 de arbori, dintr-un total de 2.238. Un alt proiect pentru crearea de alei de acces, se propune tăierea tuturor celor 1.689 de arbori. Avem, în momentul de față, aproximativ 2.400 de arbori care vor fi tăiați“, adaugă Șvab.
Invităm toți orădenii să semneze Pactul Verde pentru Oradea: https://petition.qomon.org/vrem-oradea-verde-ca-odinioara/
Un document care conţine o serie de măsuri concrete pentru a transforma Oradea într-un oraş mai verde, mai sănătos şi protejat de fenomenele meteo extreme, precum caniculă şi furtuni devastatoare, de care orădenii au avut parte în ultimii ani.
Trimite articolul
XBă …mergeți de aici .nu aveti loc în campania electorala .nu este loc de nimeni în Bihor și oradea . Încercați în alte orașe. Aici domina bolojan și trupa cu fapte .nu dat din gura degeaba pana va așezați pe fotolii
-
Da, vad pe facturile din fiecare luna faptele alea fantasctice despre care te-au platit aia sa guiti.
-
Poate tu vrei sa respiri doar betoane, noi astia de avem neuroni functionali avem nevoie si de copaci!
-
Betoane sunt doar in capetele voastre seci! Cred ca vi s-a zgariat placa si alt motiv de critica nu va produce neuronul, inafara de laimotivul asta cu betoanele. Daca vreti copaci cautati-i prin padure, ca orasele sunt betonate prin definitie. Asa-s ele: “jungle de beton si asfalt”. Daca vreti jungla naturala mutati-va la Pocioveliste si behaiti de acolo, nu ne mai agasati cu textele voastre expirate! Aveti idei putine si fixe! Da macar sunteti campioni la improscat cu noroi!
-
Daca taceai filosof ramaneai
-
Iar tu esti campion la improscat cu beton. Mai nou am vazut ca ati inventat in centrul civic copacii care se planteaza direct in beton.
-
Bai sandu2100 mars in p a m tii , si baga beton in gaura aia sa nu se mai inmulteasca aia ce te-a adus pe lume
-
Petre93, te doare rău betonul din cap 😀😀
-
-
-