Conferința a fost susținută de către Daniel Palaghianu, candidatul USR la Primăria Oradea, Gabriela Jurjea – inițiatoarea campaniei „Misiunea Grivei“ și candidat pentru o poziție de consilier local și de către președintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean.
Pactul pentru Democrație Participativă
Daniel Palaghianu a fost cel care a deschis conferința vorbind despre cel de-al treilea pact prin care USR Oradea își reafirmă angajamentul față de promovarea democrației participative și implicarea cetățenilor în procesul decizional la nivel local.
„În cazul anumitor proiecte care afectează foarte mult oamenii, este necesar ca perioadele de consultare publică să fie cât mai lungi. Există o tentație a administrațiilor locale de a minimiza acest proces de consultare din graba de a-și îndeplini cât mai repede anumite obiective. Totodată, existența unei finanțări pentru un anumit proiect care nu este susținut de majoritatea oamenilor din zona în care se implementează, va transforma proiectul într-un eșec. Aici trebuie să intervină dialogul care poate oferi soluții pentru realizarea lui. Un proiect necesar are întotdeauna mai multe soluții“, a declarat Palaghianu.
[eadvert]
De asemenea, acesta a vorbit și despre faptul că orădenii sunt destul de apatici atunci când vine vorba despre consultările publice. Totuși, acest lucru dispare brusc în momentul în care cetățenii sunt implicați direct.
„În ultimii trei ani am participat la toate dezbaterile pe bugetare participativă care au avut loc în cartiere și am observat că prezența pentru acestea a fost foarte scăzută, sau inexistentă. Concluzia este că, până nu este prea târziu, acest aspect al vieții comunității trebuie îmbunătățit și antrenat prin acțiuni permanente făcute de primărie în colaborare cu ONG-urile“, adaugă președintele USR Oradea.
„Pactul pentru democrație participativă este un angajament pe care îl luăm față de orădeni. USR va sprijini orice fel de demers în care ei își doresc ca vocea lor să se facă auzită. Susținem organizarea consultărilor publice, dezbateri, inițiative cetățenești, orice formă de dialog între administrație și cetățean este încurajată. Nu înseamnă că soluția trebuie să fie de o parte și de alta, dar trebuie să existe acest dialog permanent între orădeni și administrație”, a declarat Silviu Dehelean, deputat USR Bihor.
Orădenii, solidari cu cățeii de la Grivei
Despre „Misiunea Grivei“ a discutat inițiatoarea campaniei, Gabriela Jurjea care s-a arătat impresionată de modul în care orădenii s-au mobilizat pentru a strânge miile de semnături necesare.
„Am insistat cu această campanie și am reușit să strângem mai multe semnături în cele cinci luni. A fost un prilej foarte bun pentru noi, iubitorii de animale, să vorbim și să îi facem conștienți pe oameni pentru că mulți nu știu ce se întâmplă acolo“, spune Gabriela Jurjea.
Această campanie nu a fost una deloc ușoară, voluntarii întâlnind și oameni reticienți.
„Am întâlnit și oameni reticienți care au spus că nu îi interesează și că ar trebui să folosim acești bani în alte scopuri, pentru a ajuta oameni. Vreau să vă spun că cei care ajută persoanele neajutorate înțeleg dorința noastră de a ajuta câinii. ONG-urile care ajută copii nu se vor certa niciodată cu ONG-urile care ajuta câini. Dar, în principiu, oamenii au fost deschiși și implicați. Mulți au venit să ne ajute, implicându-se direct și strângând semnături și de la cei din jurul lor. Am fost foarte impresionată“, continuă Jurjea.
De asemenea, Jurjea a vorbit despre faptul că, începând din 2023, mai mulți voluntari au făcut poze câinilor din Adăpostul Grivei și le-au postat pe paginile de socializare în speranța că patrupezii își vor găsi un stăpân. Un lucru care a și dat roade, potrivit datelor care arată că au fost adoptați mult mai mulți câini de când pozele acestora sunt postate constant.
„În 2022, după statisticile oficiale ale ADP, au fost adoptați 250 de câini, din care 130 au fost luați de ONG-uri cu scopul de a-i salva. În 2023 am început acest proiect cu pagina de Facebook, iar la sfârșitul anului, datele ADP au arătat că au fost adoptați 500 de câini. Trebuie spus că asociațiile au adoptat căței, dar mult mai puțini. Cățeii au fost adoptați de persoane fizice din județ, din țară și din străinătate. Am demonstrat că poți să faci un efort minim, fără investiții, și poți să ai rezultate mult mai bune prin care ajuți aceste suflete nevinovate“.
Conferința de presă a fost încheiată cu semnarea unei scrisori de angajament transmisă de către Consiliul Elevilor tuturor partidelor.
„Înainte cu zece minute să ajungeți, am primit de la Consiliul Elevilor, o Scrisoare de Angajament – „Alegeri locale, priorități clare: Educație pentru viitorul nostru!“, care conține o serie de prevederi și angajamente și care a fost transmisă tuturor partidelor politice. O voi semna chiar acum“, a spus Palaghianu.
Trimite articolul
XSerios? Asta inseamna lgbt si vax obligatoriu???