Filiala USR Bihor demarează procesul de selecție a candidaților pentru Primăria și Consiliul Local Oradea, respectiv Consiliul Județean Bihor, în vederea scrutinului local din 2020. Au apărut deja primii USR-iști care s-au lansat în cursa pentru un loc în legislativul local orădean, respectiv cel județean.
Din mână dreaptă, critic acerb
Vor să devină consilieri municipali USR nume sonore, foști colaboratori ai primarului PNL Ilie Bolojan. Este vorba, de pildă, despre Delia Ungur, cea care s-a ocupat ani la rândul de parcurile industriale din Oradea. Revenită în mediul privat, Delia Ungur a intrat în USR, iar acum se arată a fi un activ opozant al administrației Bolojan. În 2017, Ungur plecase cu scandal de la ADLO – Eurobusiness Parc, deranjată de modul în care primarul Bolojan a înțeles să o elimine din Consiliul de Administrație al parcurilor industriale.
Mai nou, Delia Ungur și-a făcut pagină de Facebook ca persoană publică, de unde critică Primăria în cazul catastrofei de pe Dealul Ciuperca, din noiembrie 2016: „Proiectanți, constructori, diriginți, birocrați și politruci s-au unit apoi într-o horă a diluării responsabilității. Fără demisii de onoare, fără răspundere materială.
Soluția găsită: consolidarea dealului cu ziduri din beton, ca să nu ajungă mândrețe de restaurant tocmai în mijlocul drumului expres. În rest, tăcere complice. Au trecut de atunci 1.000 de zile, iar Dealul Ciuperca încă tronează deasupra Oradiei ca o tichie de mărgăritar strâmbă, monument în ruină al neputinței administrative”.
Bunoiu nu suportă gunoiul
Alt fost colaborator al primarului PNL Ilie Bolojan care se vrea consilier local USR este Flavius Bunoiu. Acesta a fost director al Casei de Cultură a Municipiului vreme de patru ani, până în 2013, după care primarul Bolojan a desființat entitatea culturală. Ulterior, a apărut APTOR, parteneriatul public-privat al Primăriei Oradea cu hotelurile Ramada, Double Tree by Hilton, President Băile Felix și Lotus Center.
În mai multe postări, Bunoiu se arată preocupat de curățenia orașului și de problema spațiilor verzi. De altfel, Bunoiu scrie că “între mine și compania care ridică gunoiul în Oradea are loc un război de uzură”. Flavius Bunoiu nu ratează nici subiectul defrișărilor de care e acuzată administrația Bolojan: „Primăria Oradea are o politică bipolară de mediu: pe de o parte, susține că vrea să reducă poluarea în zona centrală a orașului prin extinderea zonelor pietonale dar, pe de altă parte, taie toți copacii din perimetrul central, de la Parcul Bălcescu, până în Centru Civic. Să mă pici cu ceară și tot nu pot înțelege de ce oamenii aceștia se încăpățânează să radă toți copacii din oraș”.
Fostul președinte al filialei județene USR, avocatul Cristian Rusu, țintește și el un mandat de consilier local. Foarte probabil, candidatul USR pentru fotoliul de primar al Oradiei va fi desemnat dintre cei trei, Ungur, Rusu sau Bunoiu.
Pe lista doritorilor pentru CL Oradea s-au mai înscris Vasile Dumitriu, Adrian Boroș, Claudia But, Andrei Popa și Diana Buhaș. Dincolo, pentru Consiliul Județean, s-au înscris Ciprian Barna – angajat al Zonei Metropolitane Oradea (!), Traian Cosor, Virgil Cosma, Mihai Șvab, Adrian Derban, Ciprian Frunză, Răzvan Paută, Călin Țibu, Robin Alban, Miroslav Iuhăneac și Mădălin Uscat.
Lupte fratricide
Până în 20 septembrie, toți cei interesați să devină candidați USR pentru alegerile locale vor trebui să își facă o pagină proprie de Facebook cu profilul de candidat, în care să își prezinte scrisoarea de intenție și proiectele pe care și le asumă, în ipoteza în care ar deveni aleși locali. Pe o platformă online ce va fi creată pe site-ul web USR, va exista un vot online.
Acesta va avea, însă, doar un rol consultativ, în vederea conferinței județene ce va fi organizată după 20 septembrie și care va stabili numele candidaților USR, precizează președintele filialei, Silviu Dehelean. În paralel, colegii de alianță din PLUS își vor desfășura propria procedură de selecție, pentru ca, în final, să fie stabiliți candidații comuni USR Plus pentru alegerile locale.
„Apoi, se va decide între candidații USR și candidații PLUS. Rămâne de văzut dacă se va apela la sondaje sau dacă vor fi alegeri primare, în interiorul alianței”, declară Dehelean, deputat USR Bihor.
În altă ordine de idei, miercuri, de la ora 18:00, în Piața Unirii, demarează campania de strângere de semnături pentru Dan Barna, candidatul USR Plus pentru Cotroceni.
Sondaj USR: cartiere, fotbal, statuia maghiarilor
Între timp, USR Bihor face sondaje online și offline, întrebându-i pe orădeni ce-i deranjează în propriile lor cartiere. De asemenea, dacă ar susține ca Primăria să finanțeze un proiect de relansare a fotbalului bihorean, dacă simt că sunt consultați și au un cuvânt de spus în problemele importante ale urbei, respectiv dacă sunt de acord cu amplasarea unei statui a regelui Sf. Ladislau în centrul Oradiei. Din septembrie, urmează dezbateri publice pe temele spații verzi și fotbal.
De asemenea, recent, USR Bihor și-a lansat și o pagină de Facebook în limba maghiară, botezată „USR Bihar Megye”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!