PSD şi PNL au bătut palma în Capitală şi ştim deja sub ce nume vor candida în 2012: Uniunea Social-Liberală (USL). Dincolo însă de scopurile comune declarate de co-preşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, rămâne un mare semn de întrebare vizavi de modul în care se vor înţelege liderii locali ai celor două partide pentru alegerile locale de la anul.
Protocolul USL preve liste comune şi candidaţi comuni PSD-PNL-PC atât pentru consiliile judeţene cât şi pentru primăriile din municipiile-reşedinţă de judeţ.
Orgolioşi
Cum va fi în Bihor, unde în prezent PNL deţine atât Primăria Oradea cât şi, măcar teoretic, Consiliul Judeţean? Chestionaţi de Jurnal bihorean, răspunsurile liderilor PNL, respectiv PSD Bihor arată că nu va fi simplu. Prin vocea preşedintelui Cornel Popa, PNL arată că doreşte să-şi păstreze Puterea în judeţ şi după 2012. „Unde sunt ei (PSD – n.r.) mai buni, îmi scot pălăria. Însă lucrurile trebuie să meargă pe o anumită logică, altfel ajungem la o debandadă. Trebuie ca fiecare să respecte munca celuilalt”, ne-a declarat liderul PNL Bihor, Cornel Popa. Întrebat dacă din această declaraţie se poate deduce că PNL Bihor ar merita să aibă ambii candidaţii, atât pentru CJ Bihor cât şi pentru Primăria Oradea, Popa ne-a confirmat că „da, aşa ar fi firesc”.
Un alt senator, Ioan Mang – preşedintele PSD Bihor, pare a nu împărtăşi viziunea lui Popa. Mang consideră că cele două filiale să aibă câte un candidat. „Nu cred că unul dintre cele două partide ar trebui să aibă ambii candidaţi şi mi s-ar părea corect ca să fie aşa în toată ţară. Dar sondajele ne vor arăta dacă merităm sau nu… Sper că vom găsi atâta înţelepciune încât să ne înţelegem”, ne-a declarat Mang, care spune că ar trebui contorizate nu doar nu doar rezultatele de la alegerile locale din 2008 ci şi rezultatele electorale din 2009 unde, spune Mang, PSD s-a situat lângă PNL.
Cât de relevante vor fi sondajele pentru stabilirea candidaţilor? Liderul PSD Bihor spune că doar acolo unde un singur partid va avea în sondaje ambii reprezentanţi cotaţi cu procente măcar apropiate de 50% din preferinţele electoratului va merita să-şi impună candidaţii atât la primăria reşedinţei de judeţ cât şi la consiliul judeţean. „Dacă diferenţa e mică, se cuvine să se meargă unu la unu”, crede Mang.
Ce zice protocolul
În protocolul USL se arată că PSD va nominaliza 21 de candidaţi pentru funcţiile de preşedinte al consiliului judetean, iar Alianţa de Centru-Dreapta (ACD) PNL-PC va nominaliza 20 de candidaţi pentru aceste functii. De asemenea, PSD va nominaliza 20 de candidaţi pentru funcţiile de primar de municipiu-reşedinţă de judeţ, iar ACD 20 de candidaţi pentru aceste funcţii.
Părţile semnatare se angajează ca, pe baza cercetărilor sociologice şi a consultărilor politice la nivelul conducerilor centrale şi judetene, să identifice şi să propună candidaţii cu cele mai mari şanse de a câştiga funcţiile pentru care candidează. Numarul de locuri care revine fiecărei părţi pe lista de consilieri se stabileşte proporţional cu rezultatele în sondajele de opinie la nivel judetean, respectiv la nivelul municipiului-reşedinţă de judeţ privind intenţia de vot la consiliul respectiv.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!