Miercuri seară, candidaţii USL la Primăria Oradea, respectiv la Consiliul Judeţean, s-au întâlnit cu reprezentanţii mediului de afaceri, la Hotel Continental. În debutul întâlnirii, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, le-a prezentat oamenilor de afaceri politica fiscală a municipalităţii. Apoi, Ilie Bolojan a schiţat strategia de dezvoltare a oraşului pentru 2012-2016, spunându-le din start că „aşa cum v-am obişnuit, noi nu facem politică, noi facem administraţie”. Edilul a arătat că azi Oradea este „un oraş de mâna a treia”, după Capitală şi centre regionale, precum Cluj sau Timişoara. „Ne dorim să ieşim din linia a treia, cu oraşe precum Satu Mare şi Arad şi să intrăm în linia a doua”, a anunţat Bolojan, adăugând că Oradea nu se poate dezvolta fără o producţie importantă şi expertiză. Primarul a punctat direcţiile pe care se va axa în următorul mandat: continuarea dezvoltării de parcuri industriale, dezvoltarea Aeroportului – împreună cu Consiliului Judeţean, infrastructura rutieră (alt pod peste Criş, pasaje rutiere pe Centură, drum expres pentru absorbţia traficului de pe dealuri). Bolojan a vorbit şi despre revitalizarea Pieţei Unirii – care ar urma să devină un centru pentru recreere şi a Cetăţii Oradea, precum şi despre staţiunea Nymphaea Lotus, toate beneficiind de bani europeni. Primarul a pomenit şi de proiectul de retehnologizare a CET.
Senatorul Cornel Popa le-a spus oamenilor de afaceri că vrea parcuri industriale şi în celelalte municipii din judeţ – Beiuş, Salonta, Marghita – precum şi în zonele monoindustriale. La Aeroport, Popa şi-a propus stabilirea unor destinaţii aeriene în Germania, Spania şi Italia, în maximum un an şi jumătate. Candidatul USL şi-a propus impulsionarea proiectului Autostrăzii în Bihor, precum şi realizarea centurilor ocolitoare Aleşd şi Beiuş-Ştei. Liderul PNL Bihor vrea ca în mandatul său la şefia CJ, în Bihor să apară „trei-patru hale frigorifice, pentru stocarea producţiei agricole din Bihor”.
Semnale
Andrei Bondor, de la Sintezis, i-a cerut primarului ca licitaţiile să fie „obiective şi transparente”. „Mare atenţie la licitaţii. Daţi-ne şi nouă, firmelor locale, de lucru”, a cerut Bondor, plângându-se că prea des firme din alte judeţe ajung să câştige. Ilie Bolojan l-a asigurat pe Bondor că „nu există licitaţii cu final aşteptat, vă asigur” şi că legal nu poate avantaja firmele locale. „În proporţie de 90%, licitaţiile sunt câştigate de companii din Oradea”, a transmis primarul. La acest capitol, senatorul Popa s-a arătat convins că nemulţumirile firmelor legate de licitaţii „sunt izvorâte din realitate”, dar a cerut „firmelor campioane la capitolul contestaţii” să se mai „ogoaie”. Ion Govoreanu (Trei G) l-a întrebat pe Ilie Bolojan care îi este strategia pentru sport. Primarul i-a răspuns că se axează pe sporturile unde se face deja performanţă pe bani puţini – polo, judo, baschet. Cât despre fotbal, Bolojan a spus că întreţine şi pune la dispoziţie baza sportivă pentru investitori privaţi. Aceasta deoarece „vânzarea de jucători şi activitatea din fotbal” o consideră ca fiind „incontrolabilă” pentru Primărie.
La întâlnire au participat şi reprezentanţii PSD, în frunte cu Ioan Mang şi Claudiu Pop. Mang a luat şi el cuvântul, promiţând sprijin de la Bucureşti pentru conducerea USL a Bihorului.
Călin Corpaș
Citiți principiile noastre de moderare aici!