Un nou scandal macină USL Bihor, în prag de Sărbători. Dihonia pleacă, de astă dată, de la proiectul de modernizare a infrastrcturii de apă din judeţul Bihor, Aparegio. Nodul gordian este situat, acum, în comuna Finiş. Mai precis, Consiliul Local Finiş şi cu precădere primarul de acolo, Florian Man (PSD). Cazul Finiş este al doilea cu care se confruntă mega-proiectul judeţean derulat de CAO, după ce comuna Biharia a ieşit din proiect, aleşii locali şi localnicii fiind nemulţumiţi de preţurile practicate de compania orădeană, dar şi de modul de lucru al CAO.
Gavra acuză politicul
La finele săptămânii trecute, directorul Companiei de Apă Oradea (CAO), Ovidiu Gavra readucea în discuţie subiectul, a cărui rezolvare nu pare că va fi găsită prea curând. Cu ocazia bilanţului CAO pe anul 2013, Gavra arăta că „cea mai mare nemulţumire” a lui, pe anul ce stă să se încheie, este blocarea proiectului aducţiunii de apă de la Finiş, ce ar trebui să aprovizioneze cu apă Beiuşul, din izvorul Feredeu, aflat pe teritoriul acestei comune. „Este o problemă pusă fals din punct de vedere economic şi tehnic. De fapt, este o problemă politică, chiar dacă aici politicul nu ar trebui să aibă nicio imixtiune. Primăria Finiş ar trebui să rezolve problema pozitiv, deoarece acea aducţiune ar deservi şi comuna Finiş”, transmite directorul Ovidiu Gavra, deranjat că „pe noi (Compania de Apă – n.r.) ne iau la întrebări cei de la Uniunea Europeană”, în timp ce „primăriile au legea lor”, făcută de primar şi de poliţist, susţine Gavra! De altfel, directorul companiei nu înţelege cum un primar PSD blochează un proiect girat de aliaţii săi din USL.
Ovidiu Gavra consideră că propunerea celor din Finiş, de a capta ei apa de la izvorul Feredeu, pentru a o vinde mai departe Beiuşului, nu este una realistă. Directorul CAO nu înţelege de ce aleşii din Finiş bat acum în retragere, după ce iniţial fuseseră de acord să susţină realizarea aducţiunii conform planurilor CAO, ce ar urma să alimenteze cu apă şi Finişul, prin intermediul Aparegio. În argumentaţia localnicilor din Finiş se regăseşte şi faptul că, pentru realizarea aducţiunii, ar trebui stricat parţial un drum realizat pe bani europeni. Gavra spune, însă, că s-a găsit o soluţie şi la această problemă, constructorii înţelegându-se între ei, printr-o convenţie, pentru a nu se pierde garanţia lucrării. Ovidiu Gavra are în faţă şi spectrul plăţii de către CAO a unor despăgubiri de 1 milion de lei către constructorul ce a câştigat licitaţia aducţiunii, în cazul în care proiectul cade, ca urmare a refuzului comunei Finiş de eliberare a autorizaţiei de construcţie. Perspectiva aceasta nu e deloc una fantezistă, date fiind problemele de ordin juridic şi financiar pe care CAO le are deja cu constructorul maghiar Keviep, pentru lucrări realizate în Oradea, în anii 2000.
Criticile directorului Companiei de Apă merg şi către conducerea Consiliului Judeţean, Cornel Popa (PNL), Ioan Mang (PSD) şi Alexandru Kiss (UDMR). Ovidiu Gavra e convins că dacă la nivelul CJ Bihor ar exista voinţă politică, primarul de Finiş ar putea fi convins.
Nervii lui Popa
Contactat telefonic, preşedintele Popa s-a arătat preocupat de problemă şi a vorbit în termeni destul de duri la adresa primarului PSD din comună. „Mă străduiesc de nu ştiu când. Cu primarul acela nu ştiu cum se poate colabora. Ştiu că am datoria să încerc să îl conving. Dar ei invocă acolo că nu-i lasă cetăţenii. Eu am vorbit şi săptămâna trecută cu nenorocitul acela de primar. I-am spus că încerc să-i rezolv fonduri pentru staţia de tratare a apei la zăcământul pe care îl are. Că încercăm să îl ajutăm cu aducţiune de curent acolo, în capătul satului. I l-am pus la telefon şi pe dl. Bolojan, să-i spună că din zăcământul respectiv de apă ia şi Finişul şi vor intra în etapa a doua cu canalizarea, acolo. Ca să aflu că în aceeaşi zi a venit cu documentaţie la Oradea, pentru a obţine autorizaţie pe acelaşi zăcământ! Eu ştiu că am datoria să mă zbat pentru ca proiectul acesta să nu fie împiedicat de un om care nu vrea, pentru că refuz să cred că nu înţelege”, ne-a declarat Cornel Popa. Întrebat dacă crede că primarul Man e întărâtat de şefii lui politici din PSD, Popa a răspuns cu o întrebare: „Am eu voie să mă gândesc acum, de Sfintele Sărbători, la din astea? Nu mă duc cu gândul spre asemenea aspecte”.
Mang: proiect prost gândit
Primarul de Finiş nu a putut fi contactat, luni. Cu redactorul JB a vorbit, însă, şeful său de partid. Ioan Mang vede lucrurile altfel. Mang arată că, de fapt, cei din comună nu văd de ce ar trebui să fie construită încă o conductă cu apă şi să li se facă deranj în comună, pentru a fi alimentat Beiuşul, când, de fapt, în comună există deja o aducţiune. Mai mult, şeful PSD Bihor spune că izvorul Feredeu nu are debitul necesar pentru a alimenta Beiuşul şi, drept urmare, apa de aici va fi oricum amestecată cu apa scoasă din Crişul Negru. Mang aduce în discuţie şi nemulţumirea celor din Finiş, care nu fuseseră acceptaţi în Aparegio. De asemenea, Ioan Mang nu înţelege de ce CAO şi ADI Aparegio, prezidată de Ilie Bolojan, nu vor să schimbe nicidecum proiectul, astfel încât acesta să fie acceptat şi de comuna Finiş.
„Acolo, în Finiş, sunt mari probleme cu apa. Au un alt izvor, dar care vara seacă şi oamenii rămân fără apă. Sau când plouă, apa se murdăreşte. Din această cauză, ei nu sunt de acord ca un izvor al comunei lor sa fie folosit de Beiuş şi ei să nu aibă niciun beneficiu din asta. În schimb, proiectantul care le-a proiectat lor reţeaua de apă susţine că ţeava care trece deja prin comuna Finiş face faţă să capteze şi izvorul Feredeu, iar locuitorii din Finiş şi Consiliul Local sunt de acord ca în această variantă, de la limita comunei Finiş, conducta să fie prelungită până în Beiuş. Din banii care s-ar economisi, prin modificarea aceasta din proiect, cu care toţi din Finiş sunt de acord, s-ar putea realiza pentru Finiş şi o staţie de filtrare a primului izvor, care astăzi, dacă plouă, se tulbură. Nu se mai pune ţeavă pe opt kilometri, că există deja o ţeavă. Apoi, izvorul Feredeu, la capacitatea pe care o are, nu satisface municipiul Beiuş. După părerea mea, proiectul a fost prost gândit. Apa de la Feredeu e doar un moft, pentru Beiuş. O afirmă proiectantul, spune Ape Crişuri, că nu satisface nevoile Beiuşului. Toţi proiectanţii sunt de acord că se poate modifica proiectul, mai puţin conducerea Aparegio”, susţine preşedintele Mang, care are o săgeată implicit către aliatul său din USL, Ilie Bolojan. „Nu poate CJ să răspundă pentru un proiect care nu aparţine Consiliului Judeţean. Acolo e operatorul CAO şi ADI Aparegio”, spune Mang, care continuă cu criticile: „A durat mai mult de un an ca să se meargă la faţa locului, pentru a se vedea că există o soluţie să nu fie spart drumul făcut din fonduri UE”. Viitorul este prefigurat tot de Ioan Mang: „Deocamdată, izvoarele de apă şi avizele de construcţie se dau de consiliile locale. Primăria poate să blocheze această lucrare. Ar fi absurd ca cineva de la Consiliul Judeţean să meargă să le bage pumnul în gură”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!