La Școala din Tulca se așteaptă un audit, pentru a elucida modul în care au fost cheltuite sume consistente de bani, fără ca acestea să se regăsească în condițiile oferite copiilor.
[eadvert]
Noul director al Școlii din Tulca a venit în Consiliul Local pentru a-și susține bugetul realizat pe seama celor precedente, în condițiile în care contabilul școlii a demisionat. Conform noii conduceri, școala se află „în condiții foarte proaste, nu că e slab dotată, ci nu e dotată sub nicio formă, catedrele arată inuman, dulapurile unde își țin copiii lucrurile sunt cu mucegai, distruse și rupte, ușile, inclusiv cele de intrare în școli, sunt legate cu lanțuri”.
În plus, copiii au la dispoziție doar un calculator, fiind practic imposibil să participe la orele de informatică.
6 proiectoare, 6 laptop-uri, 10 calculatoare, table în toate clasele, sisteme de supraveghere video și alarmare – așa cum obligă legea, parchet în sălile în care copiii se împiedică, fiindcă cel existent e deteriorat. Sunt cererile din capul listei de solicitări cu care noul director al școlii s-a prezentat în fața aleșilor locali.
Dascălul a vorbit despre un minimum necesar pentru a putea avea loc actul de educație, insistând să se pună accentul pe învățământul primar, chiar dacă școala are patru clădiri. Discuțiile au avut loc în contextul în care 40.000 de lei au fost deja angajați, din 196.000 de lei alocați din buget.
Primarul de Tulca a cerut directorului să prezinte aleșilor acel raport „interesant” înregistrat la Primărie, în care „sunt lucruri care m-au lăsat aproape fără replică”.
Directorul a vorbit în acest context despre o sumă „enormă”, de 22.000 de lei, alocată pentru deplasări, în condițiile în care majoritatea activităților s-au desfășurat online.
Acesta spune că nu a putut identifica unde au avut loc acele deplasări, fiindcă „plățile s-au făcut pe bază de tabel și nu există nici ordine de deplasare, nici ștampile.
Tot pe bază de tabel s-au decontat și telefoanele, 3 persoane primeau în acest scop 700 de lei/lună, adică câte 8.400 de lei tot anul. Chiar mi se pare că s-au irosit banii. Au existat retrageri în numerar cu cec în valoare de 82.718 de lei, din care 39.677 s-au ridicat pe baza unui referat de necesitate, realizat de director, prin care solicita motorină, tăiat lemne, făcut curățenie, chiar dacă există două norme și jumătate de femei de serviciu, reparații cazane, fără alte dovezi justificative, doar un referat de necesitate. Mai sunt și unele bonuri, dar acestea ori nu acoperă suma, ori e scris altceva decât se solicita.
S-au retras 968 de lei pe baza unei facturi care nu are nicio legătură cu Școala «Nestor Porumb». Este ceva ce pe mine mă depășește. Tot așa s-au ridicat 5.300 de lei pe baza referatului de necesitate că s-au reparat cazanele. Acum copiii stau în frig, iar cei pe care i-am adus la cazane spun că niciodată nu au fost reparate, că niciodată nu s-a investit în ele. Tot pe baza de referat, s-au ridicat 5.450 de lei pentru că s-au tăiat lemne, în condițiile în care noi avem angajat la școală, iar domnul primar spune că lemnele le-au tăiat angajații de la Primărie. S-au reparat ușile de la școală, pentru 23.000 de lei. Se cumpărau uși noi de banii aceea.
Au fost achiziționate jaluzele de 15.000 de lei, când profesorii aveau nevoie de un proiector ca să țină lecțiile. Jaluzelele încă nu le găsim, suntem pe inventar. Totuși e o sumă enormă, copiii ar fi putut avea proiector în fiecare sală de clasă la suma asta”. Directorul spune că i s-a sugerat că e nevoie de 43.000 de lei pentru combustibil, când bonurile de la șofer sunt în valoare de 10.000 de lei.
„Am simțit că îmi cade tavanul în cap”
Primarul de Tulca a spus că e uimit de ceea ce aude și că înainte de a prelua el mandatul, adică la 30.09.20202, Școala din Tulca avea o datorie de 44.456 de lei pentru motorină neachitată.
„Nu știu dacă realizați, dar asta e o cantitate de 10.000 de litri de motorină. Nu pot înțelege. Și atunci s-a ajuns la concluzia că Primăria nu sprijină școala. Am plătit aceste restanțe. Totuși, nu înțeleg cum poți să ai o asemenea restanță. Banii alocați de dumneavoastră în 2021 pentru întreținerea școlii i-am cheltuit pe combustibil neachitat în anii anteriori. Păi am ajuns să-mi spună domnii profesori că își cumpără hârtii de xerox pe banii lor? Am crezut că îmi cade tavanul în cap. Îmi pare rău când unii oameni abuzează de buna mea credință și de încrederea pe care le-am acordat-o. E ceva de domeniul fantasticului. E ultimul lucru pe care mă așteptam să-l găsesc. Sunt foarte supărat când văd aceste cifre”, spune primarul Daniel Avrămuț.
Trimite articolul
XAstai învățământul romanesc corupție și praf!
No nu e trecut la turism sa viziteze lumea ?