Pentru gurmanzii pasionaţi de meniurile pe bază de ciuperci, vara le pune la dispoziţie specii delicioase. Dan Ursu Olar revine în Oradea cu un atelier de circa 4-5 ore, într-o pădure la marginea oraşului, pentru cei care vor să intre în tainele ciupercăritului. Născut în Arad, a absolvit facultatea de Comunicare și Relații Publice la Universitatea Politehnică din Timişoara. Unii îl cunosc ca om implicat în lumea artistică. A cântat la diferite intrumente de percuţie, fiind membru în trupele Cod De Bare, Popa Şapcă/Hobo Sapiens şi Ad Hoc. A fost şi tehnic de scenă la Celelalte Cuvinte şi impresar la Luna Amară, şi a organizat festivaluri precum StudentFest TM, IRAF sau Stufstock.
[eadvert]
Dar pasiunea lui sunt ciupercile, „fungozaurii” cum îi place să le spună. În atelierele pe care le susţine, îi învaţă pe curioşi cum găteşte, protejează și consumă el responsabil și în siguranță de câțiva ani buni aceste „minuni ale naturii”.
Atelierul de lângă Oradea va avea loc sâmbătă, 24 iunie, este exclusiv pentru adulți, iar rezervările se pot face doar pe mail la ursusmagicadventures@gmail.com, cu numele complet, numărul de telefon al celui care face rezervarea şi numărul exact de persoane participante. Locurile sunt limitate, iar participarea la atelier costă 200 de lei de persoană. Deplasarea se face cu mașinile personale până la locul de unde se va porni pe jos. Mai întâi, Ursu va ţine un seminar de o oră despre speciile de ciuperci pe care le găsim vara în pădure, după care urmează explorarea prin pădure, pentru a aplica cele vorbite.
Cum să culegi responsabil
Participanţii vor afla la atelier răspunsurile la: „De ce mănânc din pădure?” (din punct de vedere nutrițional, fizic, psihic, spiritual, social, dar şi ca adicție), „Cum mănânc din pădure?” (reguli generale, prelucrare, păstrare, permanentizare), „Cum învăț despre specii?” (ghiduri, reguli generale, folosirea internetului, folosirea aplicațiilor), „Identificarea Ciupercilor” (reguli, caracteristici, metodologie) şi „Principalele Ciuperci de Vară” (tipuri și confuzii; identificare corectă, unde și cum se găsesc, păstrare/gătire).
Traseul prin pădure nu e lung, dar necesită echipament adecvat: bocanci, pălărie/șapcă, haine impermeabile și suficient de calde, băț de tură. Soluția anti-căpușe tip Autan e insistent recomandată. Atelierul va avea loc indiferent de condițiile meteo. O gustărică de mâncat în picioare și destulă apă pentru excursie sunt recomandate pentru acest atelier.
Atelierele Ursului sunt menite să transmită o tehnică, o metodă care să se poată aplica și perfecționa de-a lungul vieții după această experiență. Cei care doresc pot culege exemplare, dar numai responsabil și numai în intenția de a învăța aplicarea tehnicii ursărești. Ca în cazul oricărei vânători, atelierul depinde de mulți factori naturali. Cu toate acestea, chiar și în perioadele de secetă maximă, atelierele au avut parte de destule roade, încât să poată fi exemplificată tehnica.
Acest atelier se adresează începătorilor și celor care vor să deprindă începutul în astfel de tehnici, dar și avansații îl găsesc interesant sau util. „Nu sunt micolog, biolog, chimist sau silvicultor. Sunt comunicator, muzician și ghid turistic foarte pasionat de minunile pe care ni le oferă natura. Nu cunosc sau consum toate speciile de ciuperci sau plante, dar cunosc și consum mult mai multe decât majoritatea. Acestea fiind zise, metoda mea este bazată pe metoda științifică – deși nu neagă înțelepciunea populară – dezvoltată prin aplicație directă pe parcursul ultimilor 7 ani. Chiar dacă legislația română menționează existența unui «specialist în ciuperci», nu s-a obosit să dezvolte și norme de aplicare pentru crearea și autorizarea acestei profesii. În consecință, responsabilitatea consumului oricăror elemente din pădure inclusiv cele culese la acest eveniment, neverificate de un centru de colectare, conform legii, aparţine în totalitate celui care alege să le consume. Organizatorul nu poate și nici nu își asumă nicio responsabilitate legală asupra potențialelor acțiuni ce decurg din consumul ciupercilor sau plantelor recoltate la acest eveniment”, spune Dan Ursu Olar.
Specii de ciuperci de vară
Pădurea oferă o mare varietate de ciuperci de vară. În pădurile de lângă Oradea se pot găsi: hribi, gălbiori, crăițe, roinițe, cuci, oiene și multe altele.
Hribii, specia Boletus, sunt foarte populari şi fac pare din flora spontană. Îi găsim şi sub alte denumiri: burete, mânătarcă, mitarcă, copită, pitarcă sau pitoancă. Hribii au un gust intens, distinct, cu o textură carnoasă tare. Pot fi consumaţi în supe, cu tagliatelle sau risotto sau supe. Sunt foarte populari în bucătaria vieneză şi provensală. De asemenea, hribii pot fi conservaţi timp îndelungat prin deshidratare.
Gălbiorii (Cantharellus cibarius) sau bureţii galbeni sunt populari pentru gustul lor specific. Sunt bogaţi în proteine, fibre, vitaminele B şi minerale precum potasiul. Acum 2000 de ani gălbiorii făceau parte din meniurile romanilor, ce se serveau la eventimentele festive. Aceste ciuperci când sunt marinate în oţet se înmoaie şi sunt uşor de pregătit. Se folosesc deseori pentru supe-creme sau sosuri. Textura lor devine mai moale înainte de preparare, dacă sunt lăsaţi peste noapte în lapte. Se pot sota în unt şi usturoi, pentru garnitură, se pot folosi în prepararea de risotto. Sunt gustoşi în paste sau tocăniţe de legume.
Tocăniţă de gălbiori
Pentru o tocăniţă gustoasă aveţi nevoie de 500 de grame de gălbiori, o ceapă mică, patru căţei de usturoi, o jumptate de ardei roşu şi o jumătate de ardei verde, patru roşii care pot fi înlocuite şi cu suc de roşii, pătrunjel verde, sare şi piper.
După ce gălbiorii se spală bine, se curăță și se tăie în bucăți potrivite. Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt, după care se căleşte timp de două minute cu o lingură de ulei de măsline împreună cu doi din cei patru căței de usturoi, dați prin presă. Se adaugă ardeii tăiați cubuleţe şi se mai lasă 2-3 minute. Se pun apoi ciupercile, se acoperă cu un capac și se lăsă să se înmoaie. Roșiile se opăresc în apă pentru a le putea curăța de coajă, se taie cubulețe și se pun peste ciuperci. Totul se condimentează cu sare, piper și ceilalți doi căței de usturoi dați prin presă. Se lasă ciupercile să mai dea în clocot, fără capac ca să le scadă zeama, amestecând des să nu se prindă. Când e gata, se asezonează cu pătrunjel verde tocat şi se serveşte cu mămăliguță caldă.
Trimite articolul
Xnu mai speriati lumea cu titluri din astea 🙂 🙂