Pentru pasionaţii de ciuperci, plimbările în natură, în aer curat, continuă şi în vreme de iarnă, şi mai ales aici, în această parte de ţară unde iernile sunt mai blânde şi e mai mult umezeală decât îngheţ. După căderea frunzelor, apar ciupercile foarte apreciate pentru gustul lor, multă gospodine conservându-le pentru iarnă sau gătindu-le în diverse feluri de mâncare.
Pentru cei care vor să intre în tainele ciupercăritului, Dan Ursu Olar (Ursit) ţine un atelier de vreo 4-5 ore la marginea oraşului Oradea. Născut în Arad, a absolvit facultatea de Comunicare și Relații Publice la Universitatea Politehnică din Timişoara. Unii îl cunosc ca om implicat în lumea artistică. A cântat la diferite intrumente de percuţie, fiind membru în trupele Cod De Bare, Popa Şapcă/Hobo Sapiens şi Ad Hoc. A fost şi tehnic de scenă la Celelalte Cuvinte şi impresar la Luna Amară, şi a organizat festivaluri precum StudentFest TM, IRAF sau Stufstock.
„Am fost foarte curios încă de mic. Am căutat tenace și visător să sorb cât de mult am putut din toate bucuriile vieții. Așa am ajuns la muzică, așa am ajuns la organizare de evenimente, așa am ajuns percuționist în prima și singura trupă de punk acustic folcloric medieval din lume și așa am ajuns acum vlogger călător rulotist degustător profesionist de viață”, spune Ursit.
Metoda URS
Dan Ursu Olar este şi agent de turism autorizat, iar de şase ani este dedicat ciupercăritului. La sfârşitul lunii septembrie a fost invitat la târgul „Straiţă Plină” de la Roşia, unde şi-a ţinut atelierul de ciupercărit. Se descrie ca fiind „Ursu dinpăduremâncătorul, îndelungvorbitorul şi îndubălocuitorul – ciupercuţionist, grasfluensăr şi trubadurs celebru”. Doritorilor le împărtășeşte metoda sa de a găsi, recolta și devora din „frumoasele și super sănătoasele bucățele de magie pe care natura e destul de darnică aici în vest încât să ni le dea chiar și iarna”.
Sâmbătă, 17 decembrie, Ursit va intra într-o pădure secretă de lângă Oradea, în limita a 30 de kilometri de oraș, ţinând pentru doritori un atelier „Cum să ciuperci iarna – Metoda URS”. Locul de întâlnire va fi dezvăluit doar celor ce vor participa la atelier înscriidu-se la ursusmagicadventures@gmail.com. Metoda lui este bazată pe metoda științifică, – deși nici nu neagă înțelepciunea populară – și dezvoltată prin aplicație directă pe parcursul ultimilor şase ani.
În pădurea secretă se vor desfăşura un atelier de identificare a ciupercilor, un atelier despre speciile cele mai des întâlnite iarna, o excursie prin pădure de aplicat cele învățate şi un atelier de păstrare și gătire a ciupercilor de iarnă.
[eadvert]
„Iarna e un sezon pe care multă lume nu-l crede productiv pentru prietenii noștri fungi, dar, ce noroc pe capul nostru că ne ducem traiul în Vestul Sălbatic fiindcă aici iernile sunt blânduțe iar prietenii noștri fungi au destulă umezeală încât să fructifice liniștiți câtă vreme în ale părți hibernează mai toată natura”, spune Ursit.
Specii de ciuperci
Cu bocanci, haine impermeabile și suficient de calde, opțional cu un băț de tură, ucenicii în colectarea ciupercilor de iarnă pot descoperi mai multe specii în pădure: Auricularia auricula-judae (Urechi de lemn), Flammulina velutipes (Picior de catifea/Ciuperca de iarnă/Enoki), Pleurotus ostreatus (Păstrăv de fag), Sarcoscypha coccinea/austriaca (Ochiul Caprei) sau specii de Lepista (nicoreți violet).
„O mare surpriză este că avem mari șanse să găsim urechi de lemn – ciuperci pe care mulți le cunosc doar din preparatele asiatice, dar care cresc relativ abundent și la noi în țară”, precizează Dan Ursu Olar. Ciuperca a fost studiată şi pentru calităţile ei medicinale în China începând cu sec. al XII-lea, fiind folosită şi în Occident în medicina populară. Auricularia auricula-judae şi-a primit numele în 1888 de la botanistul german Joseph Schroter. Auricula înseamnă în latină „ureche” şi judae înseamnă „Iuda”, fiind asociată cu Iuda Iscarioteanul din cauza credinţei că după trădarea lui Isus, acesta s-a spânzurat de un soc.
Succesul găsirii acestor specii depinde de mulți factori naturali, dar sunt șanse foarte mari ca aceste ciuperci să ajungă sâmbătă în coşul culegătorilor.
Urechi de lemn cu legume în stil asiatico-ursăresc
Ingrediente: Urechi de lemn, ulei sau unt (vegetal, altfel se arde), ghimbir tocat, usturoi tocat, varză, ceapă, ardei, morcov, ardei iute, sos de soia, semințe de susan coapte, pătrunjel tocat, lămâie
Preparare: Se călesc 3-5 minute în ulei urechile de lemn tăiate fâșii împreună cu usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute + sos de soia. Atenție: acoperiți tigaia fiindcă urechile de lemn sar ca pop-corn-ul în tigaie! Dacă vreți să gătiți și cu fășii de pui sau porc rețeta, se adaugă și ele în acest amestec și se gătește până e patrunsă carnea, dar nu scorojită. Se dau de-o parte. Se curăță tigaia. Se pune ceapa tăiată sferturi și ardeiul tăiat cât bucățile de ceapă la călit în ulei pe foc maxim. După 1 minut se adaugă morcovul și varza. Se amestecă viguros în continuu. După 1 minut se adaugă amestecul de urechi de lemn. Se amestecă viguros. După 1 minut se ia de pe foc. Se adaugă pătrunjelul și sucul de lămâie. Se drege de sare. Semințele de susan copt se adaugă doar în farfurie.
FOTO: Ursit
Citiți principiile noastre de moderare aici!