O asemenea situație s-a repetat și în Bihor. Un urs s-a rătăcit, ieri dimineață, pe o stradă din localitatea Pietroasa. Din fericire, acesta nu a provocat pagube și nu a fost văzut de către localnicii din zonă, ci a fost surprins de camerele de supraveghere. Nu este pentru prima oară când aici apare un astfel de animal sălbatic. În primăvară, un urs a dat târcoale unei pensiuni, iar pentru a-l alunga, reprezentanții fondului de vânătoare au folosit petarde.
Urs filmat în timp ce alerga pe o stradă din Pietroasa (octombrie 2024)
„Ursul a fost surprins de o camera ieri dimineață, pe o stradă secundară din localitatea Pietroasa. Am mai avut (n.r. – urs) în primăvară la o pensiune. A venit în plină zi și a căutat în coșurile de gunoi, dar a fost alungat de Fondul de Vânătoare cu petarde“, a declarat primarul din Pietroasa, Alin Laza.
„Ursul nu mai este o specie de protejat“
Totuși, localnicii sunt speriați și surprinși de apariția acestor animale mai ales că, spun ei, acest lucru se întâmplă doar de o perioadă. Surprins este și șeful Direcției Silvice, Teodor Suciu, care este de părere că apariția urșilor în zonele populate, cum ar fi cele din ultimul an în Paleu, zona Tinca sau Copăcel, nu ar fi una naturală.
Mai multe informații apărute în spațiul public arată că acești urși ar fi aduși din adăposturile din țară și lăsați în zone păduroase pentru a se adapta și descurca singuri. Lucru care nu este neapărat bine văzut de către localnici, și nici de șeful direcției.
„Urșii care s-au născut și s-au dezvoltat la tomberon așa vor ști să trăiască toată viața. Instinctele lor sunt adormite, dacă nu chiar pierdute. Ori, în această situație, soluția este una singură dacă vrem să avem niște exemplare sănătoase de urs, nu niște specimene debilitate care preferă să se plimbe pe stradă. Situația devine periculoasă pentru noi, pentru oameni. Sigur că trebuie să-i protejăm, dar ursul, în România, nu mai este o specie de protejat, este o specie care pune în pericol populația. Ursul care își urmează viața după regulile naturale nu vrea să se întâlnească cu omul, ori în ultima perioadă avem nenumărate cazuri în care vedem că ursul nu se mai sperie de om. Părerea mea este că avem prea mulți urși care au un comportament deviant și care produc efecte negative“, a declarat Teodor Suciu.
Alungat, animalul sălbatic își alege alt teritoriu
Hibernarea este caracteristica de apărare a mai multor animale sălbatice din zonele mai reci ale globului. Totuși, se pare că în ultimii ani, în țara noastră ursul nu mai hibernează. De ce? Specialiștii din domeniu afirmă că urșii nu mai au motiv să își înceteze activitatea iarna din două motive: clima și mâncarea.
Schimbările climatice au drept efect temperaturi anormal de mari pe timpul iernii și pot influența negativ comportamentul ursului, acesta este un factor de origine naturală. Pe de altă parte, influențează activitatea ursului în zonele turistice și nu numai, pentru că poate găsi pe tot parcursul anului hrană în aceste zone, fie pentru că nu sunt gestionate corespunzător deșeurile, fie că urșii sunt momiți în mod voit de către oameni.
O ursoaică împreună cu puii ei, filmați pe drumul ce coboară de la Băița-Plai (octombrie 2023):
Acest lucru le permite ursoaicelor inclusiv să facă mai mulți pui. Dacă până acum câțiva ani, ursoaica avea un pui care supraviețuia, azi vedem cazuri în care ursoaica se plimbă cu mai mulți pui. Odată ajunși la maturitate, puii fie își câștigă teritoriul, fie sunt alungați de către urșii mai bătrâni în alte zone pe care le vor ocupa ulterior. Însă acest lucru face ca animalul să ajungă tot mai aproape de zonele locuite de oameni. Aceasta ar fi și una dintre explicațiile date de reprezentații Gărzii Forestiere Oradea pentru care urșii sunt tot mai des văzuți în ultima perioadă.
„Din cauza unui cumul de factori, ursul nu mai hibernează. Ursoaicele au 3-4 pui pe care îi duc la maturitate. Mai târziu, masculii, în special, alungă urșii tineri iar aceștia sunt nevoiți să caute alte teritorii. În ultima vreme, în Bihor, au fost semnalate tot mai multe exemplare tinere, masculi mai ales“, spune Marius Poenariu, consilier superior la Garda Forestieră Oradea.
Împușcați dar nu în Bihor
Camera Deputaților a adoptat în 15 iulie, modificarea Legii vânătorii prin introducerea unor noi cote de prevenție și intervenție la ursul brun. Astfel, nivelul de prevenție, adică numărul urșilor vânați la liber în acest an, va fi de 426 și se împarte între fondurile cinegetice.
Ursul din Sânmartin, localizat cu drona lângă pădurea din Cordău (octombrie 2023)
Legea a fost inițiată de fostul ministru al Mediului, Tánczos Barna, și se prezintă ca o soluție pentru „situația alarmantă” cu care se confruntă România privind populația de urs brun, „situație reflectată în numărul crescut al conflictelor om-urs”. Cei mai mulți urși vor putea fi omorâți în Harghita – 73, Covasna – 54 și Brașov – 45. Județul Bihor nu figurează pe această listă, ceea ce înseamnă că populația de urși de aici nu va putea fi vânată.
Potrivit Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, de la începutul anului și până acum, au existat șapte apeluri care semnalau prezența unui urs în zonele populate de oameni. Aceștia au fost văzuți în Sîntelec, Hidișelu de Sus, localitatea Munteni din Bulz, Diosig, Remeți, Ponoară și Pietroasa.
Conform datelor obținute de Jurnal bihorean și Bihon.ro, în evidențele Agenției pentru Protecția Mediului Bihor sunt înregistrați 85 de urși. Anul acesta, urșii au atacat în două zone din județ unde au provocat pagube. La UAT Copăcel, ursul a omorât cinci porcine, iar la Curățele, o bovină.
Trimite articolul
XNu realizati odata ca fix aia care comenteaza aiurea in articolul asta habar nu au despre ce vorbesc? Omul e cea mai mare problema a acestei planete. Se autodistruge si sinucide. Fie-i tarana usoara!
-
Serios? Ce cauti tu pe planeta ursilor?