Spre deosebire de primul tur de scrutin, din 22 noiembrie, autorităţile au încercat să ia măsuri care să rezolve deficienţele apărute atunci. Printr-o decizie a Biroului Electoral Central au fost suplimentate cabinele de vot din secţiile speciale, acolo unde numărul acestora, la primul tur, a fost sub numărul ştampilelor cu menţiunea “Votat” repartizate fiecărei secţii.
Astfel, în fiecare secţie specială, destinată persoanelor care nu domiciliază în localitatea respectivă, dar care doresc să voteze, vor fi cinci cabine de vot.
Tot prin decizie BEC, vor fi folosite urne mobile dacă sunt astfel de solicitări. Preşedinţii de secţii de votare au primit sâmbătă seara, între orele 18.00 şi 20.00, cererile de vot cu urna specială.
Votul în secţiile speciale va fi supravegheat şi de camere web, care să poată surprinde şi identifica cetăţenii care îşi exercită dreptul de vot, în momentul în care introduc buletinele în urne. Măsură a fost luată pentru ca, în eventualitatea semnalării unor fraude electorale, înregistrările video să poată fi folosite ca probă în instanţă. În ceea ce priveşte sistemul de înregistrare video din secţiile de vot, BEC a stabilit ca preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare au obligaţia de a înştiinţa personalul tehnic auxiliar însărcinat cu operarea mijloacelor de înregistrare video şi a computerelor că, după salvarea conţinutului video de pe aparatele de înregistrare, acesta trebuie şters de pe computerele folosite.
O altă decizie a BEC este ca persoanele care au împlinit 18 ani între cele două tururi de scrutin să poată vota, la secţiile la care sunt arondate protrivit domiciliului sau în secţiile speciale, conform dispoziţiilor legale.
La prezidenţialele din 2009 sunt 41 de circumscripţii electorale la nivel judeţean, o circumscripţie la nivelul Capitalei şi una care va reprezenta diaspora, în care au fost organizate 21.706 secţii de votare: 18.053 de secţii permanente, 3.359 de secţii speciale, la care se adaugă 294 de secţii în străinătate. În Bucureşti sunt organizare 34 de secţii de vot speciale.
Alegătorul trebuie să prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Prin act de identitate se înţelege: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării.
Dacă alegătorul votează la o secţie de votare specială, trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere privind faptul că nu a mai votat şi nu va mai vota la altă secţie de votare. Formularul declaraţiei îi va fi înmânat de către preşedintele secţiei de votare sau de membrul desemnat de acesta.
Sursa: Newsin.ro
Românii îşi aleg duminică preşedintele
Anunţă la 112 fraudele electorale!
Citiți principiile noastre de moderare aici!