Propunerea scumpirii gigacaloriei la 235,52 lei a adunat voturile necesare, joi, în Legislativul local şi va intra în vigoare din prima zi a lunii viitoare. Prin suspendarea subvenţiei de la Guvern, orădenii se pot pregăti pentru cea mai scumpă iarnă.
Întregul pachet referitor la termie a primit OK-ul aleşilor. Asta înseamnă că activitatea Transgex SA va fi preluată de Electrocentrale SA, că se impune unui nou preţ pentru Sânmartin şi Băile Felix şi creşte cu peste 100% a preţului căldurii pentru orădenii din Ioşia şi 22% pentru ceilalţi abonaţi ai Electrocentrale SA.
Subiectul nu a trecut în linişte de şedinţa de plen. „Să plătească CET-ul pierderile de 45%, cât sunt până la punctele termice!” sau „Mulţumim că ne-aţi scumpit căldura!”, au fost doar câteva dintre declaraţiile care s-au auzit în sala mare, aparţinând câtorva zeci de orădeni din Ioşia care au vrut să vadă cu ochii lor cum li se dublează preţul la căldură.
Cel pe care şi l-au ales ca reprezentant a anunţat că deţine listele cu 4.000 de semnături ale celor afectaţi de votul de joi. „Vom ataca în instanţă această hotărâre”, a promis acesta.
Anticoncurenţială, ilegală, ipocrită, necesară sunt doar câteva dintre atributele puse lângă cele mai importante decizii luate ieri de Consiliul local(CL), cuprinse în pachetul pentru termie.
În ciuda opoziţiei politice şi a protestelor din public, maşinăria PNL-UDMR-PSD a votat scumpirea gigacaloriei cu 22%, scoaterea Transgex SA din sistemul termic al Oradiei şi impunerea unui preţ unic pentru întregul oraş.
Din prima zi a lunii viitoare, CET-ul va factura 235,52 lei pe gigacalorie, exceptaţi sunt cei din Ioşia, pentru care preţul se majorează în două tranşe: 193,02 lei de luna viitoare şi 235,52 lei din martie 2012.
Alternativă refuzată
Grupul PDL din Legislativ a formulat singura propunere la iniţiativa executivului. „Diferenţa de preţ să fie suportată jumătate de populaţie şi jumătate de CL”, propune Dorin Corcheş. Democrat-liberalul a avut şi o tentativă de a dovedi o oarecare ipocrizie a executivului local: „în septembrie 2010 executivul a venit în Consiliul Local cu angajamentul că, dacă Guvernul renunţă la subvenţie, vom prelua subvenţia. Acum văd că punctul de vedere s-a schimbat radical”. Colegul de partid Vasile Petruţ a nuanţat: „Dacă am mai creşte subvenţia, am avea un grad mai bun de colectare la încasarea facturilor. Mi-e frică de debranşări. Şi aşa CET-ul este o locomotivă care gâfâie de nu mai poate. Cu subvenţia mărită, ar funcţiona oarecum normal”.
Explicaţia oferită de primarul Ilie Bolojan a lămurit doar parţial: înainte de semnarea finanţării pentru CET-ul pe gaz, normele UE impuneau ca factura la căldură să nu depăşească 10% din venitul clienţilor, motiv pentru care s-a iniţiat un HCL cu acest subiect, pentru a asigura finanţatorul că preţul va fi suportabil. Că în prezent, nou preţ este la limita suportabilului sau sub aceasta, nu pare să mai conteze. „Propunerea de a aloca încă două milioane de euro de la buget e nefezabilă pentru că nu avem aceşti bani”, şi-a completat ediulul şef răspunsul.
C.GH.
Citiți principiile noastre de moderare aici!