Urbana are zilele numărate în Oradea. Operatorul de salubritate ar putea să mai adune gunoiul orădenilor după 1 februarie doar dacă va fi achiziţionat de către RER Ecologic Service. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) le-a pus în vedere celor de la Urbana ca până pe 1 februarie să sistezecolectarea gunoiului în Oradea. Mai mult, ANRSC i-a amendat pe cei de la Urbana cu 30.000 lei noi. Informaţiile au fost confirmate atât de directorul Urbana, Emeric Balogh, cât şi de primarul Bolojan, respectiv viceprimarul Carp. De altfel, acesta din urmă s-a şi întâlnit joi cu reprezentanţii ANRSC.
Tot joi, cei de la Urbana au fost în audienţă la Liviu Andrica, consilierul primarului Bolojan. Conform celor relatate de Andrica, oamenii au cerut ca Urbana să fie preluată de către municipalitate. „Au dorit ca domnul primar să preia acţiunile însă Primăria nu e interesată de aşa ceva, mai ales că licenţa pe Oradea o deţine RER Ecologic Service”, ne-a spus Andrica.
Joi, activitatea SC Urbana SA Oradea a fost suspendată şi amendată cu 30.000 de lei de ANRSC, ai căror reprezentanţi au efectuat un control la firma ce operează pe teritoriul municipiului Oradea fără să deţină licenţă pentru aceasta. Conducerea firmei are răgaz până la 1 februarie 2010 să sisteze activitatea pe teritoriul Oradiei şi să se limiteze la operarea doar în localităţile pentru care deţine licenţă: Oşorhei, Girişu de Criş, Tileagd, Sântandrei, Nojorid, Biharia şi Hidişelul de Sus.
RER vrea Urbana
Patronatul operatorului de salubritate licenţiat pentru Oradea, RER Ecologic Service, vrea să cumpere Urbana, pe care ar urma să o înglobeze în societatea proprie. În aceste zile se poartă negocieri între acţionarii celor două societăţi. „Ne aflăm acum în negocieri cu acţionarii SC Urbana SA, dar nu am ajuns până acum la un numitor comun. Situaţia se va clarifica până săptămâna viitoare”, ne-a declarat joi, directoarea pe probleme de marketing a RER Ecologic Service, Gabriela Mălinaş.
Contactat în legătură cu situaţia în care se află Urbana, directorul acesteia, Emeric Balogh, a refuzat să facă vreun comentariu, afirmând doar că va avea loc în aceste zile o întrunire a acţionarilor firmei, în care se va lua o decizie. „Săptămâna viitoare am să vă pot spune cu exactitate ce vom face”, ne-a mai spus acesta.
Unul dintre angajaţii SC Urbana SA, care afirma că deţine împreună cu alţi şapte colegi 50+1% dintre acţiuni, spune că nu vor da firma pe bani de nimic. „Dacă nu ne va conveni oferta nemţilor, nu o să dăm firma. Mai avem oricum şi alţi investitori interesaţi să o achiziţioneze, chiar dacă în această situaţie nu vom putea opera în Oradea, rămânând doar cu localităţile din judeţ”, a spus omul care nu a dorit să-şi dezvăluie numele. Acţionarul acuză însă conducerea firmei de situaţia în care aceasta a ajuns: „Cei de la conducere sunt vinovaţi pentru situaţia aceasta, întrucât au furat mult”.
În procese
Urbana a contestat în Justiţie o altă amendă, de aceeaşi valoare – 30.000 RON – dată de Garda de Mediu Bihor. Următoarea înfăţişare e programată pentru martie 2010. Pe lângă că a lucrat abuziv ani la rând, Urbana a contestat pe aceeaşi cale şi delegarea gestiunii serviciului de salubritate de Primărie către RER Ecologic Service. Urbana a pierdut însă procesul, Curtea de Apel Oradea dând câştig de cauză celor de la RER Ecologic Service, din considerentul că Urbana lucrează fără să deţină licenţă de clasa I, necesară pentru operarea pe raza adminsitrativ-teritorială a Oradiei.
Malina Pop, Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!