Deşi nu deţine şi nu a deţinut niciodată licenţă de operare pentru Oradea, operatorul de salubrizare Urbana a adus la judecată municipalitatea locală, cerând în instanţe delegarea gestiunii serviciului public de salubritate în favoarea sa. După cum era de aşteptat, Urbana a pierdut în cele din urmă procesul, instanţa pronunţându-se în aceste zile în favoarea administraţiei publice locale.
Cu toate acestea, Urbana continuă să opereze, pentru că nici o autoritate locală nu ia măsurile legale care s-ar impune. Societatea deţine licenţă doar pentru comunele Oşorhei, Girişu de Criş, Tileagd, Sântandrei, Nojorid, Biharia şi Hidişelul de Sus. La începutul anului, firma a fost amendată cu 30.000 de lei, iar activitatea i-a fost suspendată. Dar a lucrat în continuare, fără ca autoritătea locală să îi deranjeze prestaţia. Ba mai mult, Urbana a contestat în instanţe amenda dată de Garda de Mediu!
Urbana strânge gunoaie pe şest
În 2006, serviciul de salubrizare a fost atribuit, pe baza unei licitaţii, firmei RER Ecologic Service, singura care deţine licenţă pentru colectarea deşeurilor menajere în Oradea. Licitaţia a fost contestată, însă, în cele din urmă, instanţele au dat câştig de cauză municipalităţii orădene. Contractul de concesiune pentru această activitate s-a încheiat între administraţia publică locală şi RER Ecologic Service de-abia la începutul anului 2008. Serviciul se realizează în baza legii printr-un monopol legal, din considerente legate de o mai bună gospodărire, monitorizare şi eficientizare a acestei activităţi.
Monopol pe hârtie
Dacă teoretic RER are monopol, în plan practic lucrurile nu stau chiar aşa. Aceasta pentru că pe raza municipiului Oradea, pe lângă Urbana mai acţionează câteva firme de salubrizare fără licenţă! „Avem informaţii clare conform cărora mai multe firme de salubritate operează în Oradea ilegal, fără să aibă vreo licenţă”, reclamă Gabriela Mălinaş, directorul RER Ecologic Service.
Revenind la Urbana, neavând o licenţă de operare eliberată de către Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor de Gospodărire Comunală (ANRSC), a căutat să obţină satisfacţie prin intermediul Justiţiei.
După un interval de timp ce s-a întins pe durata mai multor luni, incluzând aici un recurs şi câteva cereri de amânare intercalate de câteva şedinţe ale Curţii de Apel Oradea, Justiţia s-a pronunţat în favoarea Consiliului Local Oradea. Curtea de Apel a respins recursul făcut de Urbana, arătând că nu întruneşte condiţiile legale pentru a opera în Oradea, deoarece deţine doar licenţă clasa a II-a, valabilă doar pentru localităţile învecinate.
Mocan pasează răspunderi
Urbana a contestat în instanţă şi amenda ce i-a fost aplicată de către Garda de Mediu în luna martia a acestui an, în valoare de 30.000 de lei noi. Următoarea înfăţişare este programată pentru 22 martie 2010. Întrebat dacă vor fi luate măsurile corespunzătoare de către Garda de Mediu, Călin Mocan, comisarul-şef al acesteia s-a mulţumit să ne răspundă astfel: „Ce vreţi să fac? Să fiu tot timpul cu ochii pe ea?!”, ne-a aruncat Mocan, pasând astfel pisica în ograda Primăriei. „Să ia Primăria măsurile care se impun!”, e de părere omul însărcinat să vegheze asupra respectării legalităţii în chestiunile legate de mediu, pe raza judeţului Bihor.
Însă ce refuză să înţeleagă Mocan e faptul că administraţia locală nu este abilitată să amendeze sau să dispună suspendarea activităţii firmei. De altfel, societăţii i-a mai fost suspendată activitatea în urmă cu câteva luni, însă a lucrat nestingherită.
„Garda de Mediu nu îşi face treaba, acesta este adevărul. Urbana lucrează ilegal şi nu ia măsuri împotriva ei!”, a conchis primarul Oradiei Ilie Bolojan, adăugând că speră ca lucrurile să intre pe făgaşul normal de la începutul anului viitor, când va intra în vigoare taxa de salubrizare. Aceasta va fi percepută odată cu plata impozitului de la orădenii care nu vor avea contracte de salubrizare cu un operator licenţiat. RER Ecologic Service e singurul operator de salubritate licenţiat din Oradea.
Mălina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!