Opt bare metalice cu o concentraţie de uraniu de 2,5% au fost furate din Ştei. Făptaşii nu au fost prinşi şi nu se ştie nici unde este materialul radioactiv. Chiar dacă furtul s-ar fi produs în urmă cu câteva luni, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a ţinut secret incidentul, pentru a nu panica populaţia.
„Eu am fost informat miercuri, săptămâna trecută, că au dispărut acele bare care aveau un conţinut de uraniu. E vorba despre 3%. A fost anunţată Compania Naţională a Uraniului şi organele de poliţie, pentru verificările de rigoare”, a declarat luni prefectul Gavrilă Ghilea, care spune că „situaţia e foarte gravă”. „Faptul că nu a fost bine păzită denotă o lipsă a celor care supraveghează exploatarea de acolo. Sperăm ca cei desemnaţi să facă verificările să-i găsească cât mai repede pe făptaşi şi, evident, după ceea să stabilească gradul de vinovăţie a celor care aveau în răspundere această instituţie”, a mai spus prefectul. Într-o discuţie telefonică avută cu Florin Dobra, şeful sectorului Ştei al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), prefectul a aflat că deocamdată nu se ştie nimic. „Deocamdată nu am primit nicio informaţie, că ar fi găsit vreo pistă. Atunci când se va afla, sigur mă vor informa”, i-a transmis Dobra lui Ghilea.
Pericol doar pentru hoţi?!
Reprezentanţii Poliţiei Bihor au declarat că, cel mai probabil, barele metalice au fost furate pentru a fi valorificate la fier vechi şi nu pentru uraniul din ele, fiindcă acesta ar fi rezultat în cantitate infimă, la prelucrare. De asemenea, poliţiştii spun că uraniul din barele metalice nu era în stare pură, astfel încât nu reprezenta un pericol mare de toxicitate.
Mai mult, purtătoarea de cuvânt a IPJ Bihor, Alina Dinu, spune că uraniul din acele bare nu e periculos pentru populaţie, ci mai degrabă pentru cei care le-au transportat. Tot Alina Dinu afirmă că „e foarte greu să deţii mijloace” pentru a extrage uraniul din metalul barelor.
C.C., O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!