UPDATE: Jurații au decis că trofeul renumitului concurs „D’ale porcului“ va merge către Biharia. Echipa a reușit să se claseze pe locul I demonstrând că mâncarea lor este cea mai gustoasă. Locul II este ocupat de echipa din comuna Tulca, care a primit și premiul pentru „Cea mai bună pălincă“, iar locul III a fost câștigat de către echipa „Zestrea Silvană” (comuna Năpradea, județul Sălaj).
De asemenea, „Cel mai bun toroș” a fost făcut de echipa comunei Santău din Satu Mare, „Cei mai buni cârnați” au fost făcuți de echipa din Sâmbăta, iar „Cel mai bun caltaboș” a fost preparat de „Ocolul Silvic Firiza”.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Pe lângă echipele din Bihor, Biharia, Tulca și Sâmbăta, şi o echipă reprezentând Oradea, participă în premieră la concurs și trei echipe din Maramureș, Satu Mare și Sălaj. „Ocolul Silvic Firiza”, „Comuna Santău” şi „Zestrea Silvană” (comuna Năpradea), se întrec în prepararea de mâncăruri tradiționale din carnea unor porci proaspăt tăiați.
Concursul de duminică, „D’ale porcului Pro”, este dedicat profesioniștilor din domeniu. Organizatorii anunță că va fi unul deosebit, deoarece, în premieră, au fost invitate și partidele politice. În cursă s-au înscris trei unități școlare specializate, două companii, dar și trei filiale bihorene ale unor partide politice.
„Am devenit încet, încet, cel mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului din România, unul dintre cele mai importante evenimente gastronomice tradiționale. De ce? Datorită echipelor care vin din toata țara, datorită vizitatorilor, niște oameni extraordinari care vin să se întâlnească cu gusturile copilăriei, dar și datorită juriului. Avem nume grele din gastronomia românească și promotori importanți ai tradițiilor gastronomice românești.
Declarăm deschis sezonul sărbătorilor de iarnă 2024-2025 în România. Și pentru că ne aflăm în plină campanie electorală, cea de-a doua zi de concurs va fi completată de câteva filiale ale partidelor politice. Va fi interesant, vor concura la ceaun, împreună cu școlile tehnologice bihorene care au specializarea bucătari și cu cateva firme private. Așteptăm oamenii să vin și să vadă, poate pentru prima dată, politicieni la munca efectivă“, a declarat organizatorul Nicolae Pop, preşedintele Asociaţiei Culturale D’Art Oradea.
Păstrarea tradiției
Așa cum se face la tăierea porcului, munca a început încă de la prima oră a dimineții. Echipele participante și-au pregătit masa de lucru și au început prepararea celor mai bune rețete de cârnaţi, caltaboşi, toroş, grătare şi alte bucate specifice zonelor în care locuiesc. În jurul orei 8:30, s-a dat startul și primului concurs al zilei: cea mai bună pălincă. Participanții și-au prezentat licorile făcute din diferite fructe: prune, gutui, cireșe ori caise.
La finalul zilei de sâmbătă, se vor acorda premii pentru cea mai bună palincă, cel mai bun toroș, cel mai bun cârnat și cel mai bun caltaboș. De asemenea, vor fi premiate și cele mai bune preparate speciale.
Juriul este alcătuit din zece specialişti: Emanuel Mocan, Cerasela Lungu, Nina Rus, Mircea Groza, Oana Igreţiu, Flavian Dobre, Adina Marciuc, Ciprian Sotoc, Alexandru Şandrău şi George Furdui. Pălinca va fi jurizată separat de specialistul Fenesi Gyozo Peter.
„FAIN DIN(ing) BIHOR“
Și în acest an, festivalul este completat de târgul de produse tradiționale „FAIN DN(ing) BIHOR”! Vizitatorii se vor putea delecta cu băuturile oficiale ale festivalului (pălincă de la Trămuța, vin de la Familia Darabont și bere artizanală de la Bers Nova), inclusiv vin și bere fierte, kürtőskalács, gogoși și plăcinte pe lespede, dar și ciocolată de casă și suc natural de mere fiert.
Totodată, cei prezenți pot găsi produse diverse, de la mezeluri tradiționale, miere sau bunătăți gătite la ceaun, la produse din lavandă, ceramică, bijuterii sau produse făcute din lemn.
Atmosfera va fi întreținută sâmbătă și duminică, între orele 15:30 – 17:00, cu câte un spectacol folcloric, pe scena amenajată în parcarea mall-ului, susţinut de artişti locali – Ansamblul „Nuntaşii Bihorului”, Orchestra „Rapsodia bihoreană”, dirijor prof. Liviu Buţiu, solista Antonela Ferche Buţiu, invitat fiind interpretul Ionuţ Fulea.
Vezi programul complet:
Trimite articolul
XPremiul special al juriului d’ale porcilor este dat cu onoruri echipei Penele Bihor!