ACTUALIZARE: În cursul serii de vineri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a decis să formuleze contestație împotriva încheierii prin care Judecătoria Oradea a decis eliberarea din arestul preventiv a lui Alexandru Călin Buciuman și plasarea acestuia în arest la domiciliu. Astfel, instanța superioară va decide dacă inculpatul va rămâne după gratii sau va fi judecat în stare de arest la domiciliu.
[eadvert]
ȘTIRE INIȚIALĂ: Decizia vine la patru luni de la arestarea bărbatului de 25 de ani, a doua zi după accidentul produs pe 22 iunie.
Potrivit minutei publicate pe portalul instanțelor, Judecătoria Oradea a dispus ”înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Buciuman Alexandru – Călin, (în stare de arest preventiv) în prezent deţinut în Penitenciarul Oradea, (…) cu măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile”.
Totodată, tânărul inculpat are de respectat mai multe condiții, printre care cea de a nu părăsi fără permisiunea magistraților, să nu comunice cu cei doi martori din proces și să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară şi a instanţei ori de câte ori este chemat. Alexandru Buciuman a fost atenționat că, în cazul în care încalcă cu rea-credință aceste obligații, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.
Deși are la dispoziție posibilitatea să conteste decizia Judecătoriei în termen de 48 de ore, Parchetul Oradea nu o va face. ”Considerăm că patru luni petrecute în arest de inculpat au fost suficiente ca acesta să înțeleagă gravitatea a ceea ce a făcut. Scopul legii penale a fost atins în a-i atrage atenția asupra consecințelor faptelor sale. Procesul își va continua cursul, el a și fost trimis în judecată”, a confirmat, pentru Jurnal bihorean și Bihon.ro, procurorul Marius Pop Blaga, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Băut și cu viteză mult peste cea legală
Accidentul comis de Alexandru Călin Buciuman și în care și-a pierdut viața un băiețel de 12 ani s-a produs pe 22 iunie 2023, în jurul orei 17:45, pe Calea Aradului.
Copilul încerca să traverseze regulamentar, pe trecerea de pietoni, când a fost lovit de mașina condusă de Buciuman. Prins la scurt timp după ce a fugit de la locul faptei, tânărul șofer a fost testat și s-a dovedit că avea o alcoolemie în aerul expirat de 0,78 la mie, iar în sânge, de 2,03 g/l alcool pur. De altfel, bărbatul a recunoscut că în ziua accidentului a băut trei pahare de vin şi cinci pahare de whisky.
Deși inițial se bănuia că ar fi consumat și substanțe interzise, nici în mostrele de urină și nici în cele de sânge nu au fost găsite droguri. Alexandru Buciuman a susținut că, din cauza vitezei și a neatenției, nu l-a observat pe băiatul care tocmai începuse să traverseze.
Așa cum Jurnal bihorean și Bihon.ro au mai scris, experții criminaliști din Timișoara au ajuns la concluzia că, în momentul accidentului, mașina condusă de tânărul de 25 de ani avea o viteză medie de 74-84 km/h. Din punctul de vedere al specialiștilor, la o astfel de viteză ”impactul nu putea fi evitat prin frânare”.
Alexandru Buciuman a mai avut probleme cu respectarea regulilor de circulație. Doar în primele șase luni ale acestui an, el a fost sancționat de șase ori pentru diferite contravenții rutiere.
Șoferul băut și drogat, care a lovit un copil pe o trecere de pietoni din Oradea, a fost arestat
Băiatul de 12 ani lovit pe o trecere de pietoni pe Calea Aradului a murit
Trimite articolul
XSerios? De ce nu-i da si premiu de excelenta? Oare sa aiba valoare mai mare viata unui animal? De curand am citit un articol ca un individ care a ucis un caine a fost condamnat la trei ani cu executare, va las sa trageti concluzii, sa vedeti cum lucreaza la noi justitia!!!
A pus cascavalul unde trebuie ? Bravo
Asa iau dat posibilitatea sa o întindă undeva unde nu poate fi extrădat și mai revine peste 5 ani cunoaștem reteta