[eadvert]
ACTUALIZARE. Și Judecătoria Oradea a anunțat că, începând din 14 decembrie, ”se suspendă activitatea judiciară a instanței pe o perioadă nedeterminată, cu excepţia cauzelor civile şi penale urgente”.
Știre inițială
În Bihor, grefierii protestează de patru zile pe scările Palatului de Justiție, iar consilierii Serviciului județean de Probațiune au intrat la începutul săptămânii în greva foamei. De joi, și judecătorii Tribunalului Bihor au anunțat suspendarea pe o perioadă nedeterminată a activității judiciare, intrând în săli doar pentru cauzele urgente.
Toate protestele au o motivație financiară, salariile în Justiție fiind plătite în această lună ori trunchiat, ori fără recalcularea corectă a acestora, recunoscută prin hotărâri judecătorești definitive și acte administrative.
Doar procese urgente la Tribunal
Magistrații Tribunalului Bihor au hotărât ca, începând de joi, 14 decembrie, să suspende activitatea judiciară pe o perioadă nedeterminată. Vor fi judecate doar cauzele civile și penale urgente, a stabilit Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul instanței.
Judecătorii solicită plata integrală a salariilor pe lunile aprilie, iunie, iulie și noiembrie, dar și de acum înainte, așa cum au fost stabilite prin ordine administrative privind salarizarea magistraților. În plus, este cerută achitarea restanțelor pe acest an, stabilite prin hotărâri judecătorești, și ca Guvernul să nu dispună, prin ordonanțe de urgență, amânarea plăților pentru anul viitor.
Și președinții celor 14 curți de apel din țară au reacționat, joi, printr-o scrisoare deschisă, față de proiectul de ordonanță privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pus în dezbatere cu o zi înainte pe site-ul Ministerului Finanțelor. Potrivit acestuia, drepturile salariale recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive ar urma să fie executate prin emiterea de titluri de plată, care nu sunt purtătoare de dobânzi și ”care se vor răscumpăra de către Ministerul Finanțelor, eșalonat pe o perioadă de 7 ani în tranșe anuale egale”.
„Puterea executivă, în calitate de debitor, nu poate refuza şi proroga arbitrar punerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti definitive, refuzul fiind contrar principiilor statului de drept”, se arată în scrisoarea deschisă. La rândul său, Consiliul Superior al Magistraturii a avertizat că adoptarea controversatei ordonanțe va genera un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și autoritatea judecătorească, fiind posibilă sesizarea Curții Constituționale.
„Vreți Justiție de e calitate, dați salarii adecvate”
Grefierii și personalul auxiliar și conex din cadrul Tribunalului Bihor au protestat joi, pentru a patra zi, pe treptele Palatului de Justiție. De această dată, acțiunea s-a întins pe durata a patru ore, de la 10 la 14.
Grefierii sunt nemulțumiți că, pe lângă faptul că în această lună au primit salarii (oricum nemajorate de șase ani) tăiate cu 20-30%, Guvernul a refuzat să le achite tranşele din hotărâri judecătoreşti şi acte administrative, scadente în acest an. Este vorba despre veniturile care au fost calculate greșit în momentul elaborării Legii salarizării 153/2017, și ulterior recalculate corect și recunoscute ca atare prin sentințe ale instanțelor.
Grefierii cer asigurarea unor fonduri pentru plata salariilor și restanțelor, iar prin vocea liderilor Sindicatului Grefei Judiciare Dicasterial, atrag atenția că gradul de tensiune și nemulțumire al personalului din Justiție este în creștere și ar putea conduce la blocarea totală a activității în instanțe și parchete.
„Ne simțim ignorați și umiliți”
Cea mai gravă situație este înregistrată la Serviciul de Probațiune Bihor, unde șapte dintre cei 18 consilieri se află în greva foamei de la începutul săptămânii. Inițial au fost 14, dar unii au renunțat din cauza unor probleme medicale. În fiecare zi, starea de sănătate le este monitorizată de un echipaj al Ambulanței, dar consilierii își continuă munca fără întrerupere.
Chiar în timpul discuției cu Jurnal bihorean și Bihon, una dintre consilierele aflate de patru zile în greva foamei a fost sfătuită de medicul și asistentul de la Ambulanță să meargă la spital. În primă fază, femeia a refuzat, dar în cele din urmă a acceptat sfatul salvatorilor, astfel că a fost dusă la Spitalul Județean. Acolo i-a fost administrată glucoză și i s-a recomandat, pe lângă un set de analize, să mănânce, pentru a nu i se agrava starea de sănătate.”
Profesioniști cu studii superioare de Drept, de Psihologie sau Asistenţă Socială, unii chiar cu două facultăți, consilierii de probațiune lucrează în condiții dificile, într-o sală de la parterul Palatului de Justiție și au în grijă și monitorizare peste 1600 de condamnați. Se întâlnesc cu aceștia pe un hol alăturat, unde au fost puse mai multe mese, dar sunt multe cazuri în care se deplasează pe teren.
„E un mediu periculos. Nu de puține ori am fost amenințați, chiar de față cu polițiștii”, confirmă un consilier.
Angajații Serviciului de Probațiune Bihor au aceleași salarii ca acum cinci ani. ”Sincer, câștig la fel ori poate mai puțin decât un vânzător de la un magazin mai răsărit”, susține o consilieră, în timp ce alta recunoaște că au fost chiar nevoiți să-și cumpere din banii proprii plicuri sau toner pentru imprimantă.
„Ne simțim ignorați și umiliți, pur și simplu am ajuns la limita demnității. Noi nu suntem dintre cei cu susținere politică, nu suntem importanți din acest punct de vedere, astfel că își permit să-și bată joc de noi. Noi nu contăm decât în statistici, în rest celor de sus nu le pasă de noi. Avem aceleași salarii din 2018, asta în timp ce funcționarilor din Direcția Națională de Probațiune li s-au mărit veniturile”, spune o consilieră.
Și consilierilor de probațiune le-au fost calculate greșit salariile acum șase ani și au fost nevoiți să declanșeze procese pentru a îndrepta situația. Au câștigat pe bandă rulantă, astfel că, în august 2023, Ministrul Justiției a emis un ordin care stabilește calcularea corectă a salariilor consilierilor de probațiune, așa cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătorești. Însă nici până acum nu au primit vreun ban din restanțe, iar când au cerut lămuriri au fost trimiși de la Ministerul Justiției la cel de Finanțe și invers.
De când au intrat în greva în greva foamei, consilierii de probațiune bihoreni au fost sunați o singură dată de Diana Mustățea, directoarea adjunctă a Direcției Naționale de Probațiune, dar undeva după terminarea programului. Le-a transmis că este alături de ei, dar soluții nu le-a oferit nimeni.
„O colegă de la Arad a sunat la Ministerul Justiției și i s-a transmis că situația este cunoscută de consilierii doamnei ministru. Dar aceasta este plecată în Statele Unite. Bun, dar și atunci nimeni nu face nimic?”, se întreabă, revoltat, un consilier de probațiune.
La nivel național, peste 30 de consilieri de probațiune din Cluj, Arad și Iași au intrat în greva foamei, iar în alte județe s-a decis suspendarea activității.
Trimite articolul
XNu e bani nici la PESEDEU nici la PENELEU
-
Poate are AUR bani pentru demonstranți. Că după inițialele partidului, ai zice că-i foarte potent financiar.
Corupția locală
Puteți sta cât vreți. Chiar și să muriți de foame. De unde bani pentru salariile voastre și așa prea mari??? În mediul privat se câștigă în jur de 2500 Ron. Din impozitele lor nu sunt bani pentru salariile colosale a 1,4 milioane de bugetari … Puțină matematică și logică și vă puteți dea seama și singuri. Sau nu :))). Până acum v-ați bătut joc de cei din mediul privat și v-ați bucurat că au salarii mici. Acum să vedem de unde măriri, că țara nu mai primește împrumuturi de la nimeni.
-
Pai in ultima instanta se apuca de tiparit Isarescu si isi primesc banii toti. Doar ca vor putea cumpara cu un salariu marit 2 role de hartie igienica. Sau vor folosi banii direct, chiar daca-s de plastic, ca e mai avantajos asa.
-
Sunt cativa bugetari speciali si acestia din justitie fac parte din aceasta categorie. Acestia isi dicteaza dupa propriile legi salariile. Nu poti sa ii bagi pe toti bugetarii in aceasta categorie.
Sa va …. Istenu` asa in prag de sarbatori, putori ordinare !
-
Comentariu pentru care puteți lejer fi dat în judecată pentru îndemn la ură. La fel și bihon.ro, care vă lasă să debitați prostiile astea de o răutate încredibilă. Am făcut captură mesajului și voi sesiza CNCD.
-
Ai mari probleme!!!!! Cum au permis sa apara un astfel de comentariu?????!!! Si tu cum poti sa vb de Dumenezeu cand ai scris” sa vina unul si sa arunce un coktail Molotov sau sa goleasca un incarcator de AKM in voi la gramada”. Omule, oamenii au pregatire, muncesc, au copii. In plus, se pare ca nu ai priceput care-s cerintele lor!!!! Eu zic ca ar trebui sa mergi la biserica, sa te spovedesti, ca s-ar putea ce le diresti lor, sa patesti tu! Uita-te la masinile si averile parlamentarilor, nu la gregieri care au 5000 net (vechime maxima) si 2900 -debutant! Dar ura e asa mare si scrii niste prostii ca nu m-ar mira sa faci parte din categoria alora care trec prin fata lor
-
Ce facultati au?Facultate facuta pe la Vadu Crisului,Salonta…..
-
asta e orasul faptelor bune. eu zic sa le dati zece mii de euro pe luna la toti inceopand cu grefierele. judecatorii 15 mii. merita banii asti la ce justitie avem
Stati acolo pana crapati de foame ca oricum ceea ce faceti voi nu se numeste justitie ci favoritism in favoarea celor cu bani. De ce nu acceptati si voi sa lucrati pe salariul angajatilor care se caca pe ei sa va sustina salarii de multe mii si pensii speciale? Poate asa va dati seama cat de penibili sunteti cand cereti sa va creasca salariile si asa mari, din taxele unor salarii extrem de mici. Mergeti pa comunitate sa spalati babe la cur daca vreti mii de euro!
-
Bravo, faci parte dintre 90% dintre românii care ştiu de toate despre orice. Dacă ai fi citit articolul şi nu te-ai fi oprit la titlu, ai fi înţeles că nimeni nu cere măriri salariale, ci doar salariul întreg şi drepturi salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti definitive. Oamenii au făcut facultate 4 ani, unii chiar şi master, au dat concursuri pentru intrarea în profesie, fie ei grefieri sau magistraţi şi hai să fim seriosi, toţi muncim pentru bani. Tocmai pentru că au vrut şi au putut mai mult decât alţii, nu merg la bandă sau la “spălat babe” prin alte ţări, aşa câ dacă mintea nu te duce, nu lăsa gura să ţi-o ia înainte.
-
Ce nu ne spui nici tu, CETATENE si nici curbele astea dibn justitie e cum au ajuns sa ,,castige” aceste drepturi?! La CEDO, la CJUE? Nici vorba! Le-au primit de la colegele lor din magistratura, care colege dandu-le aceste ,,drepturi” stiau ca-si dadeau si lor! O fi moral sa judeci stiind ca nu esti impartial, ba mai mult, esti parte?
-
Mi se rupe. Nu m-o fi ducand capul, stiu doar ca dau salarii decente la peste 100 de angajati care fac o munca ultraspecializata care necesita peste 10 ani de specializare. In rest, nu le place unde lucreaza, sa plece. Gura, normal ca o ia inainte. O avem ca sa ne exprimam, chiar daca pentru scris nu am nevoie de gura. Fie cum spui tu cetateanule.
-
Pretenasi criminalilor si hotilor vor salarii mari … arda-va big C…..ul de jigodii.
-
Un alt comentariu plin de ”bunatate”. Cum de pot fi ele lasate sa apara?
Astia au voie sa faca greva ?
Da sa zica care e salariul mediu la un grefier, sunt sigur ca nu mai mic de 2mii de euro….rusine…nu va mai saturati.
Mda … Încerc, dar nu merge. Doftorii cer șpagă și acum, polițiștii stau la cafea toată ziua la 777 (vezi Blvd. Dacia), iar profesorii cu rezultate catastrofale (Pisa, EN, BAC, și în general din păcate) și la ora actuală cer majorări și amenință cu greva, deși au salarii de 6000-9000 Ron la mâna (cu sporuri, dar despre ele niciodată nu se vorbește). Deci ne-am cam săturat și dacă nu se cumințesc privilegiații, punem și noi, fraierii, de o grevă fiscală, apoi vedem cine de la cine mai cere :))). Rău a ajuns societatea noastră, dar cu pesedeaua tot timpul așa este.
Este strigator ce poti citi la comentarii! Nu va este rusine! Cum puteti sa blestemati asa pacatosilor?! De ce nu. Va duceti voi in locul los sa luati salariile alea mari?! Pt ca sunteti niste neispraviti, care nu aveti nicio pregatire. De asta munciti pe salariul minim! Si corporatistii, It-istii muncesc in privat si castiga mii de euro. Dar niste prapaditi, “crestini”, care scriu blesteme, sigur au IQ sub mediu. Uita-te in oglinda si vezi daca esti mandru de tine, tu ala care blestemi asa! Vai de capul tau
-
fix crestinismul si biserica isi au locul in aceste discutii. Cat despre “nicio pregatire”, daca IT-stii au salarii bunesi muncesc la privat, de ce nu se recalifica profesional aceste persoane atat de extracalificate incat sa merite si pensie speciala, sa munceasca in privat? Va spun eu de ce, pentru ca de fapt au totcit ca prostii niste proceduri si legi si chiar nu stiu sa faca nimic. Si daca sunt atat de inteligenti, totusi ma mir cum pot sa potesteze pentru niste venituri care sunt asigurate din taxele marii majoritati a angajatilor cu salariul minim pe economie? E o mare fractura logica intre gandirea bugetarilor si a unor privati. Bugetarii sunt cei care nu stiu sa faca nimic ca altfel nu s-ar chinui sa dea mii de euro mita pentru un loc cald la stat… Si mai lasati crestinii si biserica ca primii sunt cei mai mari prosti ai acestei tari iar a doua e o insitutie plina de hoti si securisti. Daca vreau sa cred in ceva, nu trebuie sa o afisez si nici sa ii indemn pe altii sa faca cum fac eu. Asta inseamna libertate de gandire. Noapte buna!
Cu sau fara justitie in Romania e totuna. Defapt justitia e in plus.
-
Nu e in plus justitia: este ca sa-i apare pe infractori de “abuzurile” oamenilor cinstiti. Numai sa nu aveti nevoie sa va faca astia dreptate!
xxxx…sa i se ia dreptul de a blestema, ce i aici sat fara caini?…fa o actiune rapida in justitie, acum fie vorba intre noi, rapida, vorba vine, se prescrie oricum
Mereț acasa trantorilor. Vin altii.
Nu-i mai satura D-zo!
Nu va mai ajunge! Ce justiție de calitate .Sunteți mânjiți și faceți dosare și judecați după ureche.
Pe langa ca justitia din Bihor e ca o gluma proasta, mai au si tupeu sa ceara mai multi bani…