Potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, cei doi sunt deținătorii, în acte, ai mărcii „Arsenie Boca”.
Închisoare și interdicția de a comunica cu copiii
Potrivit sentinței publicate pe portalul instanțelor, Alexandru Talpoș a primit o pedeapsă de trei ani și 10 luni de închisoare în cazul în care parte vătămată a fost băiatul său, minor, și trei ani și șase luni de detenție pentru fapta în care fiica sa figurează ca persoană vătămată.
[eadvert]
Pe lângă contopirea celor două pedepse, instanța a mai decis să-i interzică bărbatului să-și exercite drepturile părintești față de fiul său pe o durată de doi ani după executarea condamnării. În plus, Alexandru Talpoș nu are voie ca, în același interval, să comunice cu fiica sa ori să se apropie de locuința, școala sau locurile unde aceasta desfășoară activități sociale.
În ceea ce o privește pe Diana Talpoș, și aceasta a primit două pedepse, fiecare de trei ani de detenție, prin contopire rezultând o condamnare finală la patru ani de închisoare cu executare. Judecătoria Oradea i-a interzis ca timp de doi ani după executarea pedepsei să se apropie sau să comunice cu cei doi copii ai soțului său.
Soții Talpoș au fost obligați să-i achite băiatului 60.000 de lei, în timp ce fiica lui Alexandru Talpoș a renunțat la pretențiile civile. În schimb, inculpații mai trebuie să achite 4.000 de lei cheltuieli de judecată. Instanța a mai dispus „încunoștințarea Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor despre soluţia pronunţată în privința inculpaţilor, în vederea luării, de îndată, a măsurilor legale de ocrotire a minorilor”.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Condamnare similară acum trei ani. Curtea de Apel a decis rejudecarea
Este pentru a doua oară când Judecătoria Oradea se pronunță în acest caz. În septembrie 2021, Alexandru și Diana Talpoș primeau pedepse similare cu cele dictate acum. Judecătorul Ioan Timiș arăta atunci că, pe parcursul mai multor ani, Alexandru Talpoș, cu ajutorul actualei soții, i-ar fi influențat pe copiii săi să-și urască mama naturală și, începând din 2016, le-ar fi blocat relațiile cu aceasta, a relatat Libertatea.
Potrivit sursei citate, magistratul a reținut în sarcina lui Talpoș, printre altele, ”acţiuni de abuz psihologic şi de alienare parentală grave” și faptul că, pentru o perioadă, i-ar fi retras pe copii de la grădiniță și de la școală, pentru ca mama să nu-i poată vedea nici acolo. În schimb, bărbatul a invocat faptul că fosta soție și-ar fi bătut copiii, care nu ar mai fi vrut să o vadă.
La mai bine de un an de la sentința inițială a Judecătoriei Oradea, în octombrie 2022, Curtea de Apel Oradea a desființat-o în totalitate, cu excepția dispoziției prin care Alexandru Talpoș a fost obligat să achite daune morale de 25.000 de lei mamei copiilor săi. Instanța de apel a decis rejudecarea procesului pentru rele tratamente aplicate minorului și a încetat procesul penal împotriva bărbatului în ceea ce privește nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului.
Diana Talpoș: ”Suntem primii condamnați pentru alienare parentală, fenomen inexistent în România”
Contactată de Jurnal bihorean și Bihon, Diana Talpoș a acceptat să răspundă în scris întrebărilor noastre. Le redăm în continuare, cu precizarea că am înlăturat câteva pasaje în care Diana Talpoș face acuzații la adresa judecătoarei de caz de la Judecătoria Oradea, Anca Diana Ionescu, ce nu au putut fi verificate de către autorul materialului.
– Cum comentați această hotărâre a Judecătoriei Oradea, practic similară cu cea de acum trei ani?
Diana Talpoș: Hotărârea dată este copiată în proporție de 95% după sentința casată de acum trei ani. (…) Conform expertizelor în cauză, alienarea parentală nu a fost sesizată asupra celor doi minori, decât traumele suferite în urma tratamentului inuman la care i-a supus mama lor (…). Un alt paradox din această sentință este solicitarea făcută de avocații copiilor, și anume de a rămâne în familia tatălui pentru a nu fi lezat interesul superior al minorilor.
– Unde se află acum cei doi copii ai soțului dumneavoastră, Alexandru Talpoș? În grija dumneavoastră sau a mamei naturale?
Diana Talpoș: Copiii se afla în grija soțului meu, conform sentințelor din anul 2017, respectiv 2019, când Tribunalul Bihor a decis că locuința va fi la tată. Din sentință reiese că, dacă li s-ar stabili domiciliul la mamă, i-ar traumatiza. (…)
– Dumneavoastră sau/și soțul dumneavoastră i-ați blocat accesul mamei naturale la cei doi copiii? Și dacă da, care au fost motivele?
Diana Talpoș: Nici eu și nici soțul meu nu am blocat accesul mamei. Ba mai mult, am făcut toate demersurile posibile în reluarea legăturilor cu mama acestora, dar din 2019, iunie, de când i s-a stabilit mamei program de vizită, aceasta nu s-i la pus in aplicare. Într-un final, s-a ajuns ca mama să o bată pe minoră în școală și a fost nevoie de emiterea unui ordin de protecție pentru minoră, ca aceasta să poată frecventa orele de curs.
– Ce veți face pe mai departe: veți ataca sentința de azi la Curtea de Apel Oradea?
Diana Talpoș: Desigur că o vom ataca, deoarece suntem nevinovați. La nivel mondial, suntem primii care am fost condamnați pentru alienare parentală, fenomen inexistent în România. În 2016 s-a încercat legiferarea acestui fenomen și nu s-a reușit.
– Are legătură acest dosar cu faptul că dumneavoastră ați deținut, prin firma dumneavoastră, marca ”Arsenie Boca”?
Diana Talpoș: Desigur că are, acest dosar este orchestrat de șefii AJFP Bihor împreună cu BOR. (…)
– Ați făcut plângere împotriva vreunui magistrat – judecător sau procuror – implicat în acest dosar?
Diana Talpoș: Am făcut plângere la SIIJ în 2019 împotriva procurorului de caz Antohi Gabriela, la care nici până în ziua de azi nu am primit răspuns. L-am reclamat pe domnul Timiș (judecătorul Ioan Timiș, de la Judecătoria Oradea – n.red.) la CSM și la Parchet, urmând a formula plângeri și împotriva distinsei doamne Ionescu (fosta Comșa) (judecătoarea Anca Diana Ionescu, din cadrul Judecătoriei Oradea – n.red).
Citiți principiile noastre de moderare aici!