UPDATE. Concursul de duminică a fost câștigat de Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul” Oradea care s-a clasat pe locul I. Locul II a fost ocupat de Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, iar pe locul III s-a clasat Liceul Tehnologic „Horea” Marghita. De asemenea, „Cel mai bun toroș“ a fost cel al familiei Șandrău, Grupul West Oradea a obținut premiul pentru „Cel mai bun produs special“, iar cele trei partide politice care au participat la festivalul-concurs „D’ale porcului“ au primit diplome speciale pentru susținerea tradițiilor gastronomice bihorene.
ȘTIRE INIȚIALĂ. De această dată, bihorenii au venit pentru a gusta din bucatele pregătite de reprezentanții Colegiului Tehnologic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceului Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceului Tehnologic „Horea” Marghita, PSD Bihor, USR Bihor, AUR Bihor, ManagEvent Oradea şi Grupul West Oradea.
Elevii a trei licee din Bihor, însoțiți de profesorii coordonatori, au demonstrat că știu să pregătească o masă tradițională ca la carte. De la toroș, cârnați, caltaboși, frigărui, la pălincă și vin fiert, tinerii au arătat cu entuziasm că sunt gata să intre în câmpul muncii.
Pregătiți cu toate instrumentele necesare, inclusiv cu un cuptor electric, elevii și profesorii de la liceul „Mihai Viteazul“ din Oradea au lăsat frigul de-o parte și s-au apucat la gătit. Speră că, la fel ca în edițiile trecute, vor ocupa unul dintre cele trei locuri de pe podium.
„Am participat, împreună cu elevii noștri, la festivalul din această toamnă pentru că este foarte să-i scoatem din băncile școlii, să vadă care este viața economică, să facă practică într-un mod real. Concurăm cu profesioniști în bucătărie și sperăm să ne clasăm și în acest an pe podium. Avem foarte mare încredere în elevii noștri și sperăm să dovedim că școala noastră este una de profesioniști“, a declarat Patricia Gavriș-Bala, profesor economist în cadrul Colegiului Tehnologic „Mihai Viteazul” Oradea.
De asemenea, viitorii bucătari și ospătari ai Liceului Tehnologic nr. 1 din Cadea, au pregătit toroș, gulaș, sarmale tradiționale și chiar vin fiert pentru cei care și-au dorit să se încălzească puțin.
„Am venit în jur de 20 de persoane din Cadea și ne-am apucat de gătit încă de dimineață. Avem mai multe produse pregătite pentru cei care ne trec pragul“, a declarat profesorul coordonator din cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 Cadea, Bende Piroska.
Reprezentanții Liceului Tehnologic „Horea” Marghita s-au prezentat la concurs inclusiv cu produse lactate făcute în ferma didactică a școlii.
„Produsele pe care le-am prezentat dimineața juriului, rulada carne, a fost făcută de către copiii noștri de la specializarea – Bucătar. Avem atelier gastronomic în școala noastră, iar acolo, copiii au pregătit aceste bunătăți pe care le-am servit deja juriului. Mai avem toroș, cârnați, caltaboși și jumări“, ne-a spus profesoara de biologie a liceului din Margita, Maria Alina Capota.
Cu toate că vremea a fost mai mohorâtă comparativ cu sâmbătă, concurenții celor opt echipe au început munca de la 6 dimineața. La fel ca în prima zi de concurs, juriul alcătuit din cei zece specialiști: Emanuel Mocan, Cerasela Lungu, Nina Rus, Mircea Groza, Oana Igreţiu, Flavian Dobre, Adina Marciuc, Ciprian Sotoc, Alexandru Şandrău şi George Furdui. Pălinca va fi jurizată separat de specialistul Fenesi Gyozo Peter, va trece pe la fiecare echipă și o va punca, urmând ca la finalul zilei, cele mai bune echipe să urce pe podium.
Vizitatorii se pot delecta cu băuturile oficiale ale festivalului – pălincă de la Trămuţa, vin de la Familia Darabont şi bere artizanală de la Bers Nova, kurtoskalacs, gogoşi şi plăcinte pe lespede, dar şi ciocolată de casă şi suc natural de mere fiert.
Începând cu orele 15:30, va avea loc un spectacol folcloric, pe scena amenajată în parcarea mall-ului, susţinut de artişti locali – Ansamblul „Nuntaşii Bihorului”, Orchestra „Rapsodia bihoreană”, dirijor prof. Liviu Buţiu, solista Antonela Ferche Buţiu, invitat fiind interpretul Ionuţ Fulea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!