UPDATE
În urma unui articol apărut pe Bihon.ro, AJOFM Bihor a inițiat un proces amplu de culegere de informații referitoare la persoanele implicate.
„Am luat legătura cu persoanele care au sau au avut responsabilitatea de a gestiona resursa umană și am oferit sprijinul necesar pentru a asigura că salariații vor putea beneficia de toate drepturile și de sprijinul serviciilor publice de ocupare, în conformitate cu legislația în vigoare”, ne-a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
În cadrul acestui demers, AJOFM Bihor a colaborat și cu reprezentanții salariaților pentru a le oferi toate informațiile necesare și a asigura că salariații afectați vor putea beneficia de servicii precum informarea, consilierea, formarea profesională și mediere pe piața muncii. Aceste servicii sunt esențiale pentru ajutarea celor afectați să își recupereze drepturile și să își găsească noi oportunități pe piața de muncă.
AJOFM Bihor își propune să urmărească îndeaproape situația salariaților și să se asigure că toate procedurile legale vor fi respectate, mai ales în ceea ce privește drepturile celor care urmează să fie concediați.
„Vom continua să monitorizăm îndeaproape soarta acestor salariați și să garantăm că vor avea parte de sprijinul necesar în procesul lor de reconversie profesională,” a adăugat Békési Csaba.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Și mai grav este că, din mijlocul lunii februarie, aceștia au fost obligați de patron să intre în concediu fără plată, lucru care îi împiedică să intre în șomaj sau, în anumite situații, chiar să se angajeze în altă parte. În cursul zilei de miercuri, angajații s-au adunat din nou la sediul firmei, cu speranța că cineva va veni să le plătească banii datorați sau, măcar, să deschidă ușa halei în care lucrau pentru o firmă de confecții, patronată de doi italieni, tată și fiu.
„Ne-a amenințat că dacă nu semnăm, nu vom mai vedea niciun ban“
Potrivit acestora, pe lângă faptul că nu sunt lăsați să intre în clădire pentru a-și recupera lucrurile rămase în interior, nici nu au fost plătiți de două luni. Mai mult, angajații susțin că unul dintre patronii italieni i-ar fi obligat să semneze că sunt de acord cu intrarea în concediu fără plată. În caz contrar, acesta le-ar fi promis că nu își vor vedea salariile.
„Sunt câțiva care nu au semnat aceste concedii fără plată, însă majoritatea a acceptat din frică. Ne-a amenințat că dacă nu semnăm, nu vom mai vedea niciun ban“, ne-a declarat Andrea.
Oamenii spun că problemele sunt multiple. Deși erau angajați cu salariul minim pe economie, în realitate banii pe care îi primeau în mână erau alții. De asemenea, erau „recompensați“ cu câte 100 de lei în plic sub formă de bonus sau bonuri de masă. O altă problemă majoră era că aceștia lucrau până la epuizare, circa 14 ore pe zi, orele suplimentare nefiind plătite.
„Nu sunt bani! Atât ni s-a spus. Dacă încercăm să îi contactăm pe cei doi patroni italieni, nu răspund. Dacă am vorbit cu administratorul, cu contabila șefă sau cu șefa de linie, ni s-a spus ori că nu știu nimic, ori că nu e treaba lor. Dar noi ce să facem? Suntem fără salarii din noiembrie, avem rate de plătit și copii de crescut. Am muncit pentru acești bani. Nu se poate ca nimeni să nu își asume nimic“, adaugă o altă angajată a fabricii de confecții textile.
Problemele în grupul de firme patronat de cei doi italieni ar fi început atunci când fiul a preluat afacerea. De atunci, spun angajații, a început să acumuleze datorii, inclusiv prin neplata chiriei pentru spațiul în care se desfășura activitatea de confecții.
„Ne-am mutat aici acum două luni. Pentru că nu a plătit chiria pe mai multe luni, acolo unde am fost înainte, ne-au tăiat curentul și ne-au scos afară. Eu lucrez în firmă de 15 ani și nu am avut astfel de probleme atâta timp cât firma era gestionată de tatăl actualului patron“, ne-a declarat V.H..
Printre cei aproximativ 50 de angajați care s-au adunat la sediul firmei pentru a-și cere drepturile se aflau și câțiva srilankezi, care, pe lângă lipsa salariilor, au rămas și fără locuințe, din cauza imposibilității de a-și plăti chiriile. Unul dintre ei a venit chiar cu bagajele.
„Ne-au spus că nu este de lucru și că vor încerca să facă noi contracte. Ne-au pus chiar un afiș prin care ne-au anunțat că, dacă vom rămâne până ce va fi finalizată comanda pentru Max Mara, vom fi plătiți. Am terminat comanda, camioanele au plecat cu marfa în Italia și acum nu mai răspunde nimeni la telefon“, ne-a povestit R.K., un alt angajat al firmei.
Lacătul pe ușă
Supărați de situația în care se află, angajații au început, încă din februarie, să facă sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor pentru a semnala problema.
În mod surprinzător, nici inspectorii ITM nu au reușit să localizeze conducerea firmei. Reprezentanții instituției au transmis că au început controale, însă fără succes, întrucât hala situată pe strada Sfântul Ladislau (lângă Stadionul „Iuliu Bodola“) era închisă.
„ITM Bihor a primit sesizări începând cu 3 februarie 2025 din partea angajaților. Controalele sunt în desfășurare. Colegii noștri au fost la fața locului și au lăsat înștiințări, deoarece firma era închisă, iar reprezentanții nu au putut fi contactați. După înștiințările lăsate, nu s-a prezentat niciun reprezentant legal la sediul instituției noastre. Dacă nici în perioada următoare nu se vor prezenta, vor primi o amendă pentru împiedicarea inspectorilor de muncă să exercite, total sau parțial, controlul ori să efectueze cercetarea evenimentelor“, a transmis conducerea instituției, la cererea Bihon.ro.
Astfel, patronul firmei riscă o amendă între 5.000 și 10.000 de lei pentru „împiedicarea în orice mod a inspectorilor de muncă să exercite, total sau parțial, controlul ori să efectueze cercetarea evenimentelor, potrivit prevederilor legale, prin orice acțiune sau inacțiune a conducătorului unității, a reprezentantului legal, a unui angajat, prepus sau altei persoane aflate în locațiile supuse controlului, inclusiv refuzul persoanei găsite la locul de muncă de a completa fișa de identificare sau de a oferi informații despre evenimentul cercetat“, conform legislației în vigoare.
Următorul pas, după amendă, va fi o nouă înștiințare din partea ITM Bihor, iar apoi instituția va depune o plângere penală.
Angajații sunt hotărâți să continue lupta. „Voi face tot posibilul să îi adun pe toți (n.r. angajații) și să îi dăm în judecată pe patroni. Nu putem lăsa lucrurile așa“, mai spune R.K..
Bihon.ro a încercat să îi contacteze pe cei doi administratori italieni, folosind numerele de telefon primite de la angajați, însă nu au răspuns apelurilor telefonice.
Trimite articolul
XĂștia or fi de la firma lui Raffaelle? Cam așa arată din poze. Dar ei erau cu pantofi. Dacă lucrează cu Max Mara sunt încrengături cu ceilalți italieni care sunt și mai zgârciți la bani. Beniamino parcă le zicea odată. Tot fentează fiscul că au o contabila jmechera care îi scoate din controale și amenzi.
-
nu e Raffaele. Ei s-au mutat în Septembrie. Este familia Brizzi! Cei mai mari excroci din Oradea. Nu înțeleg de ce nu se dau nume !
-
Pentru ca sunt platiti! Da Anafu de ce de 20 de anu nu face nimic? Dece “bebe” nu misca un deget?
-
Muncitorii din pacate nu sunt privilegiati , respectati , doar firmele care aduc bani la bugetul local !!! Asta sa urmarit de la bun inceput , de la dezvoltarea acestui oras !!!
Cititi Acatistul Sf.Mare Mucenic Mina ,ocrotitor in orice pagubă.Hristos a inviat!
De ce nu dati numele firmei si numele celor doi hoti?
-
La societate ii spune SC PAOLO LINE SRL si pe administrator il cheama Paolo Brizi. Pentru necunoscatori: cand afara sta in soare un Ferrari (al patronului bineinteles) fugi cat mai repede de acolo!
-
Paolo(fiul) si Michele (Tatăl) Brizzi !
ITM institutie incompetenta. Au mai fost sesizari si nu au luat nici o masura rezonabila , Vorbiti de amenzi de 5 mii de lei …….. Cand oameni nevinovati au ajuns pe strazi. ROMANIA 2025.
Ia luati totul din firma si duceti acasa, sa vezi cum se trezesc italienii ca le cam pleaca firma pe apa sambetei.
foarte trist… Dar si mai trist este ca guvernul Romaniei mai si sprijina cu bani si facilitati astfel de “investitori straini” , in timp ce pe investitorii autohtoni nu-i sprijina deloc .
În astfel de situații nu vedem în acțiune batalioanele de inspectori de la Finanțe, Muncă și alte instituții . Dacă patronii erau români, atunci să fi văzut controale ale “organili”. Dar nu am văzut pe acolo nici un lider de sindicat (alți boieri) care să apere muncitorii.
-
in tara asta de tip feudal, au voie sa aibe sindicate doar cei din sistemul bugetar
-
De la 10 angajați în sus e nevoie de cel puțin negociere colectivă.
-
-
Sindicat la patron în Romania? Păi,în secunda doi a zburat din firmă.
Pentru mine, este de neînţeles cum oamenii puteau lucra la Briţi (pentru că nu e vorba de o singură firmă, ci de mai multe, după cum reuşea să se învârtă, în funcţie de propriile nevoi)! De multe ori fără ştirea lor, angajaţii erau mutaţi de pe o firmă pe alta, fără ca vreodată vreun organ să se întrebe ce e cu toate aceste mutări sau vreun ITM-ist să constate că grajdurile pe post de fabrică nu respectă nicio normă de nimic.
Cum, mă, să lucrezi 14 ore pe zi? Cum să nu trimiţi un email, fie şi anonim, către Max Mara, care-şi auditează furnizorii?
Cum, mă, să nu faci nicio sesizare, în toţi aceşti ani, către vreun organ, chiar şi anonimă?
Cum, mă, să accepţi să lucrezi la negru, în România lui 2025? Ai vrut mai mulţi bani imediat în buzunar, dar te aşteptai ca pe banii altora să ai şcoli performante, spitale funcţionale, autostrăzi şi pensie decentă? Păi, pe banii cui, măi nene? Cum că v-a plăcut şi vouă să fiţi complici, că doar furaţi, împreună, de la stat, nu-i aşa?
Sunt atâtea firme de confecţii oneste în oraşul şi judeţul ăsta ! Deci, încă o dată : cum, mă, să lucrezi la nişte specimene ca Briţi şi să mai şi stai acolo 15 ani?
-
Intrebai cum sa nu faci vre-o sesizare in toti acesti ani, hai sa-ti zic u cum sta treaba.
Am lucrat la o firma din oradea 7 ani si in toti acesti ani bam fost platit la gri (la firmele din Bihor e generalizat) adica luam salariul minim pe economie pe card, pe cartea de munca si restul cash. Am fost impreuna cu o colega la ITM sa depunem plangere, ni s-a spus dar stiti ca si dv va trebui sa platiti din urma impozitul si taxele datorate pe diferenta. Adica le-am semnalat o ilegalitate si ei ne-au trimis la plimbare fara sa ne inregistreze plangerea. La ITM am fost personal, iti dai seama ce valoare avea anonima. In alta ordine de idei am lucrat la un patron italia (alta firma), timp de 20 ani de cand il cunosc a schimbat vre-o zece firme, domenii de activitate etc. Toate firmele le-a lasat in faliment cu datorii la furnizori, la stat etc. De la italieni nu ai ce sa astepti altceva.-
Dacă ai acceptat plata la “gri”, dar te-ai răzgândit după 2 ani și decizi să faci plângere, vei plăti și tu, ca angajat, impozitele din urmă pentru veniturile nedeclarare.
-
Care e forma aceea misterioasă? Ce rost are articolul dacă nu o numește?
Plus că AJOFM Bihor site..ul este out datat , un site care nu are nici cap nici coada, o grămadă de lipsuri de la angajatori pe site-ul lor , poate ai un email , poate un Nr de telefon, e că la loz.in plic.
Și mai au tupeul să îi numească pe români “tzingarii”.Macaronari împuțiți.
-
Astia intodeauna ne-au considerat o natie inferioara cu care poti face orice …
Muncitorii își merită soarta. Au lucrat la negru, pa bani bunicii. Au fost complici escrocilor de payeoni. Brizzi nu ar fi putut face escrocariile astea cu italienii lui.
Gata nu se mai spune nimic? Ati fost amenintati de Mihaiu and Friends?