Universitatea din Oradea a găzduit, luni şi marţi, masa rotundă internaţională Jean Monnet «Cooperarea transfrontalieră – modele de bune practici în Regiunea Carpatica (Polonia, Slovacia, Ucraina, Ungaria şi România)».
În deschidere, rectorul Bungău a subliniat că „Oradea e recunoscută pe plan naţional şi internaţional pentru cercetările interdisciplinare privind domeniul transfrontalier” şi l-a invitat pe ambasadorul României în China – Doru Costea, prezent la manifestare, „să descopere o Universitate de performanţă la Oradea”.
Prorectorul Sorin Şipoş a amintit că ţările vizate de proiect au traversat împreună o bună parte a istoriei, cu accent pe perioada comunistă şi cea de tranziţie. „Specialiştii din aceste ţări pot găsi soluţii pentru deficitul de imagine cu care se confruntă deopotrivă cât şi pentru diferendele bilaterale. Pe de altă parte, mediul universitar trebuie să contribuie şi la impunerea democraţiei dar şi la creşterea bunăstării. Altfel, riscăm să ne întrebăm la ce ne ajută că putem spune ce gândim dacă trăim mai rău decât în alte regimuri de tristă amintire”, a observat Şipoş. Prorectorul responsabil de Relaţiile Internaţionale a mai precizat că Oradea are cele mai multe acorduri Erasmus din România şi şi-a exprimat speranţa că Universitatea se va impune ca un pol de relaţii internaţionale şi cercetare.
La rândul său, decanul Ioan Horga a subliniat că de la 1 ianuarie, cooperarea transfrontalieră va fi prioritară în cadrul programului UE de coeziune europeană. Horga l-a mai prezentat pe lectorul univ. Adrian-Claudiu Popoviciu – titular modul Jean Monnet la UO, ca „deschizător de drum” în România, în Dreptul Cooperării Transfrontaliere.
Pod Orient-Occident
Iar Cristian Miheş, directorul Departamentului de Drept de la UO, a dezvoltat subiectul mesei rotunde pornind de la aprecierea profesorului Adrian Bărbulescu: «pod între Orient şi Occident».
„Dorim un pod de idei între oameni, comunităţi şi instituţii. Pe vremuri, graniţa crea doar discordie. Acum, prin modele de bune practici, precum Institutul de Cercetări Oradea – Debreţin, dorim ca această paradigmă conflictuală să devină istorie”, a conchis Cristian Miheş. Invitându-i pe partenerii de la Bucureşti şi Debreţin să cunoască şi împrejurimile Oradiei, Cristian Miheş a dat şi o pildă de conflict regional, şi anume cel provocat de gazele de şist. „Vă invităm în oaza de linişte – încă – Băile Felix!”, a spus Miheş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!