Câteva zeci de persoane au vizitat, la sfârşitul săptămânii trecute, expoziţiile de la Galeria de Arte Vizuale din Oradea, organizate cu prilejul acestui eveniment de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Bihor, în parteneriat cu Fundaţia de Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Budureasa şi Primăria Câmpani.
Tema aleasă pentru ediţia din acest an a fost “Moştenirea culturală din lemn”, iar evenimentele din judeţ au organizate sub genericul “Arta lemnului în Bihor. Tradiţie şi inovaţie în prelucrarea lemnului”.
Cu acest prilej au avut loc mai multe manifestări culturale, printre care o proiecţie de fotografii din arhiva DJCPN Bihor şi a Muzeului Ţării Crişurilor, care a cuprins biserici, case ţărăneşti, mori de apă, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, tâmplării din Oradea şi din lemn. O altă expoziţie organizată în cadrul Zilelor Patrimoniului a fost „Ochii Oraşului”.
Rădăcini
Una din cele mai apreciate expoziţii a fost cea de obiecte tradiţionale din lemn, realizate de meşterii populari: Gheorghe Buz, poreclit şi Ghia Băcescu Lădaru, din Budureasa, şi de Mircea Popa din Câmpani, zis şi Lae de la Moară.
Gheorghe Buz (79 de ani – din care 62 i-a dedicat acestui meşteşug) a adus la Oradea mai multe lăzi de zestre, în timp ce Mircea Popa (69 de ani) a expus mai multe lucrări inspirate din lumea satului românesc.
„Am adus cu mine mai mult de 18 lucrări pe care le-am realizat pe când eram mai tânăr, pentru că acum sănătatea nu îmi mai permite. Toate lucrările pe care le-am realizat sunt inspirate din viaţa satului. Am şi câteva lucrări în care prezint scene biblice sau sportive, dar cel mai mult mi-a plăcut lumea satului. Le-am făcut din rădăcini sau din crengi. Le adun acasă, particip cu ele la expoziţii, dar nu le vând. Îmi sunt tare dragi”, mărturiseşte meşterul popular Mircea Popa din Fânaţe sau Lae de la Moară, cum îl cunosc sătenii.
Orădenii care vor trece pragul Galeriei de Arte Vizuale vor avea ocazia să viziteze până la sfârşitul acestei luni; lăzi de zestre, dar şi lucrările lui Mircea Popa: portret de familie, război de ţesut, leagăn, bătutul coasei, fuga în Egipt, o meliţă pentru cânepă, sanie de adus fânul, toate realizate din rădăcini sau crengi etc. Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la sfârşitul lunii. Programul de vizitare este între orele 10:00 şi 18:00, de luni până vineri.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!