Dacă la Arad și Tg. Jiu s-a decis deja suspendarea cursurilor, în contextul pericolului epidemiologic Covid – 19, iar la Timișoara și Cluj-Napoca studenți și cadre didactice sunt puși în carantină, Universitatea din Oradea urmează să decidă azi ce va face pentru a preveni răspândirea coronavirus.
Potrivit rectorului demisionar Constantin Bungău, azi, marți 25 februarie, de la ora 10 este convocată o ședință a conducerii. “La această oră (marți 25 februarie, ora 08:15 – n.red.) nu sunt situații care să ne alarmeze. Dar urmează să facem o analiză asupra eventualelor sosiri ale studenților și ale cadrelor didactice care eventual au fost și de aceea provin din eventuale zone contaminate cu coronavirus. În funcție de ce vom constata, vom lua o decizie pentru fiecare în parte, dacă sunt astfel de situații. Astăzi”, ne-a declarat Bungău.
S-ar cere mai puține deplasări academice…
De asemenea, rectorul spune că se va recomanda limitarea activităților ce presupun deplasarea cadrelor universitare și a studenților. “Vom trimite o notă internă prin care vom recomanda să nu se facă mobilități prin conferințe și nici prin Erasmus în țările afectate”, afirmă rectorul.
Cursuri suspendate la Arad și Tg. Jiu
Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad a decis suspendarea cursurilor în perioada 24 februarie – 8 martie, iar Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor până la sfârşitul săptămânii, având în vedere “actualul context epidemiologic”, a informat, luni, Ministerul Educaţiei şi Cercetării. La “Vasile Goldiș” sunt studenți italieni, iar la Tg. Jiu este alertă de coronavirus, după ce o studentă s-a întors sâmbătă din nordul Italiei, existând suspiciuni că ar fi purtătoare a virusului.
Trimiși în carantină, la Timișoara și Cluj-Napoca
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara a luat decizia ca toţi studenţii şi cadrele didactice care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecţie cu coronavirus (Covid-19) să intre pentru o perioadă de 14 zile în carantină la domiciliu, transmite Agerpres. Totodată, activităţile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză şi franceză se suspendă timp de 14 zile, respectiv până la luarea unei decizii ulterioare.
“Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a anunţat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în ţară de mai puţin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto şi Emilia Romagna, trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane”, anunţă MEC.
Universităţile au obligaţia de a monitoriza starea de sănătate a studenţilor prin cabinetele medicale iar în situaţia în care sunt depistaţi studenţi care manifestă probleme medicale, trebuie să informeze Direcţia de Sănătate Publică.
MEC menţionează că în baza autonomiei universitare, decizia privind suspendarea procesului educaţional şi modalitatea de recuperare a activităţilor didactice aparţin conducerii universităţii, cu aprobarea Senatului Universitar şi a Consiliului de Administraţie, urmând a informa ministerul despre decizia luată.
Patru elevi și doi profesori de la Ghibu, în carantină de teama coronavirus
Coronavirus: peste 500 de români s-au întors din Italia pe la vama Borș
Trimite articolul
Xdeocamdata Sorbona nu a intrat in carantina, olecuta de rabdare, abia apoi intra si sora mai mica, unde va grabiti?
domnu corpas, exista un motiv sa intre in carnatina?, ce relevanta are ce face x, y, z, daca la Universitatea din Oradea nu se impune carntina?
ce, nu aveti al subiect de discutie? ce va analiza UO?, sunt specialisti in virus?
nu poti scrie ceva de actualitate?