În conferinţa de presă de miercuri, rectorul Bungău a anunţat că Universitatea îşi propune să organizeze, în toamnă, concursuri de admitere la trei programe noi de studii: Grafică, Ştiinţa Mediului şi Sport şi performanţă motrică. „Anul trecut am recuperat Arhitectura dar am şi închis programe fără cerere”, a amintit Bungău.
O altă veste bună dată de Bungău este că, după evaluarea ARACIS, s-au aprobat şi suplimentări de locuri la programele cu cerere mare: de la 100 la 150 de locuri la Drept, de la 40 la 80 de locuri la Kinetoterapie şi Motricitate, de la 30 la 50 de locuri la Balneofizioterapie, de la 100 la 125 de locuri la Psihologie etc.
„Încercăm să dublăm şi numărul studenţilor străini, prin înfiinţarea de programe de iniţiere în limba română. Acum avem 120 – 130 de studenţi străini şi vrem să ajungem la 300 – 400”, a completat Bungău.
Chiar şi cu aceste creşteri, rectorul a subliniat că numărul de cadre didactice – 1.083 şi personal auxiliar – 511, este în scădere faţă de cel din 2012 (1.134 cadre universitare şi personal auxiliar – 598).
Bolojan: „să se calibreze”
În conferinţa de presă susţinută pe 7 ianuarie, alături de inspectorul şcolar general Daniel Negrean, primarul Ilie Bolojan a anunţat strategia municipală de reducere a numărului de licee teoretice şi de a se înmulţi şcolile profesionale până la un raport de 40% – 60% (acum fiind invers). Opinând că e preferabil „un tânăr muncitor decât un şomer cu studii superioare”, primarul Oradiei a apreciat că „rămâne la latitudinea Universităţii să se calibreze…”
În condiţiile în care Universitatea a semnat anul trecut parteneriate cu Primăria Oradea şi cu IŞJ Bihor, l-am sondat miercuri pe rectorul Bungău dacă diriguitorii instituţiilor partenere au consultat conducerea Universităţii înainte de a stabili noua strategie de învăţământului preuniversitar.
„Declaraţia privind calibrarea Universităţii a fost pusă într-un anumit context. Dar eu cred că Universitatea din Oradea este bine structurată şi continuă să se orienteze la cererile pieţei”, a răspuns scurt Bungău.
Muncitori cu 1 euro/oră
Pe de altă parte, rectorul nu s-a sfiit să se raporteze la o situaţie deloc măgulitoare pentru autorităţi şi mediul de afaceri, ştiut fiind că Bihorul e judeţ codaş în Transilvania ca salariu mediu pe cap de locuitor.
„Noi dorim să pregătim specialişti cu impact asupra economiei municipiului şi judeţului, specialişti care să asigure valoare adăugată mare. Trebuie să aducem companii care au nevoie şi de specialişti, nu doar de muncitori plătiţi cu un euro, doi, pe oră. Un specialist care lucrează în domeniul high-tech câştigă minim 5-6 euro pe oră”, a afirmat Constantin Bungău.
Pe de altă parte, rectorul Bungău a lăsat să se înţeleagă că Universitatea nu ţinteşte neapărat segmentul de tineri cu nivel de şcoală profesională.
„Există o zonă care nu are nevoie de studii superioare. Aceşti tineri nu vor bate la porţile unei Universităţi dar îşi vor găsi un loc pe piaţa muncii potrivit pregătirii lor. Dar eu îndemn cei 3.000 – 4.000 de liceeni absolvenţi din Bihor să bată la porţile Universităţii noastre. De asemenea, aşteptăm şi liceeni din judeţe învecinate”, a profitat rectorul Bungău de ocazia de a se adresa liceenilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!