Elevii din mai multe licee și colegii din Oradea au învățat, miercuri, de la studenții clujeni ce înseamnă să fii student la Cluj. Elevii claselor a XI-a și a XII-a de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, cei de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” au aflat de la voluntarii Organizației Studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) despre experiența de student, perioada și criteriile de admitere, oferta educațională și facilitățile oferite de UBB, dar și de alte instituții din Cluj-Napoca.
În tot acest timp, Universitatea din Oradea doarme pe-o ureche. Cu toate că liceenii spun că Universitatea noastră nu s-a prezentat în fața lor cu astfel de oferte și oportunități, conducerea Universității Oradea (UO) susține că instituția de învățământ superior de pe malul Crișului Repede a trecut cu Caravana UO prin școlile și liceele din Bihor și din județele învecinate la sfârșitul anului 2018.
„Categoric voi alege Clujul, pentru că există mai multe oportunități, pentru că facultățile sunt mai dezvoltate. În plus, cei de la Universitatea din Oradea nu au venit să ne prezinte oferta educațională, nici facilitățile pe care le oferă”, a declarat Simina Finu, o elevă din clasa a XII-a la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, care vrea să studieze Informatica și Economia la una dintre facultățile UBB.
UO, prinsă în ofsaid
Degeaba își dorește primarul Ilie Bolojan dezvoltarea Oradiei și a Universității acesteia, dacă instituția de învățământ superior nu face eforturi pentru a se promova.
Dacă Universitatea din Oradea nu a fost inspirată să treacă prin liceele și colegiile din Oradea pentru a-și promova oferta educațională și faciltățile pe care le oferă, a făcut-o Universitatea Babeș-Bolyai.
Voluntari ai Organizației Studenților din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) au trecut miercuri cu Caravana UBB prin cinci licee și colegii din Oradea. Tinerii, studenți ai UBB, le-au vorbit liceenilor despre experiența de student, admitere, oferta educațională și faciltățile oferite de Universitatea din Cluj-Napoca.
În 100 de licee
Prezentările au făcut parte din proiectul Caravana UBB a Organizaţiei Studenţilor, proiect aflat la a şasea ediţie, şi care presupune expunerea ofertei de studiu a Universităţii în cât mai multe licee din ţară. Anul acesta, Caravana ajunge în peste 100 de licee din 31 de oraşe, atât din zona Transilvaniei, cât şi a Banatului sau Moldovei.
Cei mai mulți dintre liceenii chestionați de redactorul Jurnal Bihorean/Bihon.ro spun că le-ar plăcea să studieze în marile centre universitare, însă au emoții legate și de bugetul de care au nevoie pentru a trăi departe de părinți. Însă sunt atrași de oportunitățile pe care aceste centre universitare le oferă.
Tinerii spun că, atunci când vor alege unde își vor desăvârși studiile, vor cântări bine între resursele financiare de care au nevoie pentru a studia departe de casă și oportunitățile pe care universitățile de top le oferă.
„Încă nu am decis ce universitate voi urma. Totuși, mă tentează Clujul, pentru că există mult mai multe beneficii și oportunități, iar calitatea actului educațional e net superioară Oradiei. Pe de altă parte, îmi place Oradea pentru că locuiesc aici și sunt obișnuită cu acest loc”, a spus Alexandra Maghiar, elevă la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, care se gândește să se îndrepte spre Matematică.
„Probabil voi alege Politehnica din Cluj-Napoca (specializarea Automatizări și Calculatoare) sau Universitatea Babeș-Bolyai (specializarea Matematică-Informatică). Mi-ar plăcea Clujul pentru că din punct de vedere tehnologic e mai evoluat. Oradea e în plină dezvoltare, dar Clujul e superior. Urmează să decid”, a completat și Cristian Faur, elev la „Gojdu”.
În top
Universitatea Babeş-Bolyai este cea mai mare instituţie de învăţământ superior din România, cu aproximativ 38.000 de studenţi. A fost inclusă în diferite topuri internaţionale ale universităţilor pe poziţii importante, fiind clasată drept cea mai prestigioasă universitate din ţară. Cuprinde 21 de facultăţi cu specializări diferite, de la Matematică-Informatică, Biologie şi Geologie, Chimie, Fizică, Ştiinţe Economice, la Drept, Litere, Psihologie, Sociologie, Teatru și Televiziune.
Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai este structura ce are ca scop apărarea drepturilor și intereselor studenților universității, precum și organizarea de proiecte în beneficiul studenților și al universității și reunește studenți din toate facultățile UBB.
UO, liniștită
Cu o zi înainte, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (ASEGA) din cadrul UBB Cluj-Napoca a trecut prin liceele din Oradea pentru a le prezenta tinerilor oportunitățile și beneficiile pe care le vor avea dacă vor opta să fie studenți la ASEGA.
Nu același lucru l-a făcut Universitatea din Oradea, care s-a limitat să își prezinte ofertele doar în licee din medii defavorizate din Bihor și județele învecinate, în localități în care populația este sub 10.000 de locuitori.
Caravana Universității din Oradea s-a derulat, în lunile noiembrie și decembrie 2018, în 30 de licee din județ și din afara județului (Sălaj, Satu Mare, Maramureș). Aceasta s-a derulat în cadrul proiectului Fondul de Dezvoltare Instituțională – Creșterea capacității instutuționale prin eficientizarea accesului la învățământul superior la Universitatea Oradea, cu scopul de a promova incluziunea școlară și echitatea socială și de a preveni abandonul școlar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!