Conducerea Universității din Oradea profită de cursurile online generate de pandemie pentru a reabilita mai multe clădiri cu ajutorul fondurilor europene. Se câștigă astfel noi spații de învățătură, la noi standarde de calitate.
[eadvert]
În derulare se află un proiect de 6,7 milioane de euro, prin Programul Operațional Regional, din care 6 milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă. În prim plan e clădirea de la intrarea în campusul Universității, corpurile E și F ce adăpostesc Facultățile de Științe Economice, Electrotehnică, Inginerie Energetică și Departamentul pentru Pregătirea Cadrelor Didactice – DPPCD. Construită în anii ’90, fără să fie îmbunătățită până acum, clădirea a fost scena unui incendiu în luna februarie, chiar în timpul lucrărilor de modernizare. Vor trebui înlocuite câteva ferestre proaspăt montate, fiind necesare și reparații pe partea de zugrăveală.
Scopuri și mijloace
Proiectul „Smart Campus – Universitatea din Oradea” are la bază două funcționalități, transmite rectorul Constatin Bungău. Una este componenta green/eco, sinonimă cu eficiența energetică prietenoasă cu mediul. Cealaltă este funcția inteligentă/smart.
Proiectul are o valență verde, prin folosirea extinsă a apei geotermale pentru sistemele de încălzire din campusul universitar. Inclusiv prin introducerea recuperatoarelor de căldură, astfel încât apa termală să fie folosită la capacitate maximă pentru încălzirea campusului, până la reinjectarea în zăcământ.
De asemenea, clădirile sunt sau vor fi anvelopate cu polistiren de 20 centimetri grosime, tâmplăria PVC este de ultimă generație, iar sistemele de încălzire vor fi prin tavan, fiind eliminate caloriferele. În corpurile E și F a fost introdusă deja și funcțiunea de eliminare a aerului viciat. Este vorba despre o funcțiune de ventilare inteligentă a aerului, extrem de utilă spațiilor de învățământ. Prin introducerea sistemului de exhaustare a aerului viciat, vor dispărea în totalitate aparatele de aer condiționat la cele șase clădiri prinse în proiect, arată rectorul Bungău.
Cealaltă funcționalitate se referă la componenta smart, adică inteligentă, prin economia de energie electrică realizată pentru funcțiile de climatizare. De asemenea, prin economia de apă realizată la grupurile sanitare, prin echiparea cu corpuri de iluminat LED, dar și prin sistemul de senzori pentru prevenirea riscurilor de incendiu.
Lângă stadionul Universității este în curs de amenajare o clădire nouă, cu spații vitrate, ce va fi destinată activităților specifice Facultății de Sport și Kinetoterapie.
Ce se face peste drum
În campusul B, de peste drum, se află în curs de reabilitare totală alte patru clădiri, care vor servi Științelor Politice și Jurnalismului, dar și diferitelor laboratoare destinate facultăților tehnice. Se recuperează astfel moștenirea arhitecturală a zonei, care capătă acum o destinație nobilă, prin instruirea noilor generații de studenți.
Prin acest proiect major, Universitatea din Oradea își propune să echipeze 86 de spații, din care 79 de spații de studiu pentru tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, pentru industriile creative și pentru industria auto și componente, respectiv cea pentru textile, pielărie, turism și ecoturism.
Este prevăzut și un nou centru de cercetare, precum și șase laboratoare didactice și de cercetare în domeniul energetic și de mediu, sănătate și farmaceutice. Antreprenor general este compania TermoLine, iar proiectul ar trebui finalizat până la finalul acestui an, ne transmite rectorul Constantin Bungău.
Ar urma și Parcul Științific
În paralel, Consiliul Județean Bihor face demersuri pentru urgentarea Parcului Științific și Tehnologic (PST), un proiect derulat împreună cu Universitatea, în cadrul campusului B, de peste drum de strada Universității, cu acces din strada Ceyrat. Mai întâi însă vor trebui demolate clădirile decrepite din zonă, ce serveau ca depozite și garaje pentru MApN. În aceeași zonă, Consiliul Județean construiește deja campusul ce va aduna toate școlile speciale din Oradea pe care le are în grijă, dispersate azi prin tot orașul. Șantierul a debutat în 2020.
Trimite articolul
XPoate fi eficienta si smart daca nu scoate nimic bun pe portile ei, asta e politica si aici sa reduceti costurile?
Fabrica de diplome.
Pe cand o epurare pe criterii stiintifice? Restul e cancan