Primul semestru al noului an a început în sistem hibrid. Astfel, fiecare facultate își va desfășura cursurile față în față, online sau hribrid, totuși cu o prezență fizică mai mare decât anul trecut.
[eadvert]
Peste 5.000 de boboci au intrat în anul I, la cele 104 programe de studiu la nivel de licență la UO. Dintre aceștia, 242 sunt studenți străini.
„Dacă, până anul trecut, universitatea noastră înmatricula studenți din 57 de țări, anul acesta am ajuns la 64, prin alăturarea studenților din Mongolia, Guatemala, Libia, Etiopia, Azerbaijan și Vietnam. Vom începe, și de această dată, neconvențional anul universitar, în sistem hibrid. Anul trecut, am depășit testul de reziliență și am dovedit că suntem o universitate pregătită, agilă la nevoile de adaptare și implementarea noilor tehnici de predare – învățare – evaluare. Pornind de la motto-ul «Sănătate în primul rând», pentru studenți, pentru întreg personalul universității și pentru întreaga comunitate, vă îndemn să avem cu toții un nivel înalt de conștientizare a situațiilor ce ne așteaptă de-a lungul procesului de normalizare a unei «situații anormale». Dacă anul trecut, pe vremea aceasta, nu am avut nici o soluție spre normalitate în ecuația crizei sanitare, azi avem un aliat, vaccinul, care ne poate readuce și menține în campus pentru toate activitățile legate de viața de student, fără suferință”, le-a spus rectorul Constantin Bungău celor prezenți.
Facilități
Acesta le-a spus tinerilor că educația universitară nu este doar o pregătire pentru viață, ci este viața însăși.
„Universitatea îți oferă nenumărate oportunități de a evolua, iar atunci când te preocupă studiul, indiferent de condiții, toate ușile ți se deschid la momentul potrivit”, a mai punctat rectorul, care le-a prezentat studenților oportunitățile și facilitățile. Între acestea se numără mobilitățile internaționale de tip Erasmus în peste 103 țări, la 549 de universități.
„Acestor studenți ambasadori le bugetăm costurile de transport și un grant lunar între 470 și 720 de euro pe lună. La revenirea din mobilitate nu își vor pierde bursa de studii sau locul bugetat, indiferent de notele de trecere pe care le dobândesc la studiile în străinătate”, a mai precizat Bungău.
Bugetul Universității din Oradea alocat pentru programele Erasmus totalizează nu mai puțin de 4.480.000 de euro.
În plus, Universitatea din Oradea oferă și burse de studii, în valoare de 700 de lei, timp de 12 luni, dar și burse sociale, pentru cazurile sociale, în valoare de 580 de lei/lună/student.
„Vom oferi, și în acest an, burse pentru studenții care desfășoară activități de internship în cadru structurilor administrative din campus (de 500 de lei/lună – n.r.)”, a asigurat rectorul.
Pentru studenții care studiază la specializările cu pregătire în domeniul informatic, comunicații, calculatoare sau robotică, și sunt cazați în căminele Universității din Oradea, grație unui contract semnat cu Primăria Oradea, instituția le va deconta cazarea și o masă la cantina Universității.
„Și pentru studenții care sunt admiși la programele de doctorat oferim oportunități. Studenților selectați, care nu au un grant, li se acordă o bursă lunară în cuantum de 500 de lei/lună, timp de un an”, a mai plusat Constantin Bungău.
Deloc de neglijat sunt bursele din proiecte europene acordate doctoranzilor implicați în acestea. Valoarea acestora este de 300 – 400 de euro pe lună – pentru cercetătorii post-doctorat.
„În fiecare vară acordăm bilete de tabără gratuite, nu mai puțin de 108 au fost acordate anul acesta la Marea Neagră”, a mai arătat șeful Universității din Oradea.
Reducerea abandonului
O altă preocupare a conducerii Universității din Oradea este reducerea abandonului școlar. În acest scop, instituția de învățământ superior a depus proiecte pentru atragerea de fonduri nerambursabile (proiecte de tip ROSE), de peste 12.000.000 de lei. În acestea au fost antrenați 4.244 de studenți și 650 de elevi.
Universitatea nu neglijează nici spațiile de învățare și cercetare, de aceea este gândit, pentru viitor, un campus Green și Smart. În acest scop, șantierele din campusul central totalizează astăzi bugete de peste 100.000.000 de lei.
În finalul discursului său, rectorul Constantin Bungău a asigurat că instituția pe care o conduce nu va face rabat de la calitate. Din contră, comunitatea academic orădeană se va strădui ca „numele Universității din Oradea să fie în tot mai multe topuri, iar calificativul oferit de ARACIS – „Grad de încredere ridicat” va fi oglindit în munca, efortul și succesele UO”.
Căldură
Președintele Senatului Universității din Oradea, conf.univ.dr. Aurel Căuș, a mărturisit, în fața celor prezenți, că îi lipsește „căldura sufletească pe care o simțea atunci când, la această festivitate, aveau alături două – trei sute de boboci”.
Într-o scurtă intervenție, prorectorul Sorin Borza a punctat nevoia de moralitate, atât de necesară spațiului public și, mai ales, celui academic.
„Nu ar fi corect ca studenții noștri să pună semnul egalității între profit și performanță. Un tânăr este cu adevărat inteligent, dacă nu e dispus să câștige oricând și prin orice mijloace”, a subliniat Borza.
Reprezentanta studenților în Senatul Universității din Oradea, Natalia Cuc, și-a îndemnat colegii să strângă amintiri, să lege prietenii, să fie buni, implicați și să învețe.
„Universitatea din Oradea este locul potrivit, unde puteți face toate acestea”, a spus tânăra.
În numele bobocilor a vorbit Florin Creț, student teolog și olimpic. El a vorbit despre credința și speranța cu care studenții din anul întâi pășesc pentru prima dată în facultate. Adresându-se dascălilor și colegilor săi, Florin Creț, a citat din Sfântul Apostol Pavel: „Luați aminte la citit, la îndrumat și la învățătură”.
O studentă din Liban s-a adresat, în premieră, celor adunați la ceremonia inaugurală. Shadade Loujaina Karsifi, studentă în anul II, la Medicină, a mărturisit că n-a ales ea ca Oradea să fie orașul în care să învețe, dar, dacă ar depinde de ea, aceasta ar fi fost alegerea pe care ar face-o de fiecare dată.
„Oradea mi-a oferit multe șanse de a mă integra în societate. M-a primit cu oameni buni, frumoși și zâmbitori”, a spus Shadade Loujaina Karsifi, chemând tinerii din alte țări să vină și ei la Universitatea din Oradea. „Aici aveți ocazia de a deveni specialiști, profesioniști și oameni de valoare” – este de părere ea.
Reprezentantul studenților basarabeni care învață la Oradea, Artiom Zaiat, a spus că universitatea aceasta este „locul perfect pentru a-ți desăvârși talentul, pentru a te realiza în viață”.
Unul câte unul, decanii facultăților Universității din Oradea au înmânat bobocilor care au intrat cu cea mai mare medie, Carnete Studențești de Excelență și câte o floare.
Ceremonia, la care au luat parte aproximativ 80 de persoane, a fost încheiată de corul Departamentului de Muzică, al Facultății de Arte, care a interpretat „Oda bucuriei”, a lui Ludwig van Beethoven și, tradiționalul „La mulți ani”.
Trimite articolul
XCând vad pozele alea parcă sunteți din ceva sectă.
Vă mai lipsește un foc acolo în mijloc.
Oricum sunteți fabrică de diplome.
-
Noroc cu tine, sau cei care nu vă inscrieti. Că n-apuci o diploma.
Felicitari! Universitatea noastra este continuitoarea Academiei de Drept din Oradea, una dintre primele institutii de invatamant superior recunoscute, de pe teritoriul tarii noastre! Printre studentii de marca se numara Gheroghe Pop de Basesti, Emanuil Gojdu sau Aurel Lazar.