La ceas aniversar, Universitatea din Oradea se prezintă ca o forţă în învăţământul superior naţional şi european, dovedind că este o instituţie care îşi îmbunătăţeşte, an de an, indicatorii de performanţă.
La ceremonia de deschidere a anului universitar, alături de cadrele didactice ale Universităţii din Oradea, au luat parte prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, primarul Ilie Bolojan, episcopul Sofronie Drincec. Ceremonia a fost deschisă de rectorul Universitatii din Oradea, prof. Constantin Bungău.
„Cult” pentru calitate
În cuvântul său, rectorul Constantin Bungău a arătat că Universitatea din Oradea este o forţă în domeniile: inginerie, medical, economic, al ştiinţelor sociale, al ştiinţelor exacte şi al ştiinţelor vieţii.
„Spun acest lucru pentru că noi, universitarii orădeni, am învăţat să abordăm cercetarea cu mare responsabilitate şi eficienţă (peste 25 de milioane de lei fiind atrași în acest scop în ultimii 5 ani). Aici, în cadrul universităţii noastre, am făcut «un cult» din «Managementul Calităţii Totale pentru Învăţământul Universitar» pe care îl implementam în toate activităţile noastre, ştim să fim agili şi să facem faţă lipsei de predictibilitate în legislaţia universitară, şi pentru că, azi, absolvenţii noştri – foşti studenţi, sunt foarte mulţi dintre ei exemple de mare succes în cadrul instituţiilor în care lucrează”, şi-a început rectorul discursul.
Sfaturi pentru studenţi
Acesta i-a îndemnat pe studenţi să se implice în activităţile de voluntariat, în activităţile sociale specifice vârstei lor şi să se bucure de frumuseţea campusului şi a oraşului. Totodată, rectorul Bungău i-a sfătuit pe tineri să participe la viaţa culturală a municipiului nostru, atât în mediul virtual, cât şi real.
„Dragă student/ă, beneficiază de bursele, mobilităţile externe şi taberele studenţeşti pe care ţi le oferă universitatea. Valorifică toate momentele câtă vreme studiezi la Universitatea din Oradea, pentru că vei regreta apoi toată viaţa că nu ai profitat de avantajele oferite de viaţa de student. Să ştii că un student mediocru poate pleca de la orice universitate cu o licenţă, şi atât; un student deştept acumulează suficientă cunoaştere pentru a face faţă oricărei provocări a vieţii. Nu vă temeţi să încercaţi să faceţi faţă greului, veţi învăţa mai mult din greşeli, decât din victorii.
Pe toată durata studenţiei fii un discipol bun, pentru că numai astfel te vei bucura de succes şi apreciere atunci când îţi vei practica profesia. Nu aş dori să se spună despre tine ca ai mers pe un drum fără să laşi nimic bun în urmă”, le-a spus rectorul studenţilor prezenţi.
Întorcându-se spre membrii comunităţii academice orădene, rectorul le-a spus colegilor săi că-şi doreşte ca împreună să continue să facă performanţă şi calitate, în timp ce partenerilor instituţionali care sprijină Universitatea din Oradea le-a mulţumim pentru modul în care colaborează.
Totodată, în cadrul festivităţii de deschidere au fost premiaţi bobocii admişi cu cea mai mare medie la cele 15 facultăţi ale Universităţii din Oradea. Pe parcursul ceremoniei, corul Facultăţii de Arte din Oradea, alături de artiştii Florin şi Florina Maris Hinsu, au oferit momente muzicale înălţătoare.
Peste 19.000 de studenţ, la UO
În cadrul Universităţii din Oradea studiază peste 19.000 de studenţi, dintre care: 11.700, la studii de licenţă, 2.700 la studii de master şi 327, la studii de doctorat. Restul cursanţilor sunt înscrişi în programe de formare de tip postuniversitar sau de pregătire pedagogică.
Universitatea din Oradea are în acest an: 3.306 de boboci înscrişi la studii universitare de licenţă (cu 3,6% mai mulţi decât anul trecut) şi 1.433 la master.
„Îi felicit pe toţi cei care au ales să studieze la Universitatea din Oradea, cât şi pe cei care au promovat în ani superiori. Faceţi parte din rândul învingătorilor şi nu din rândul celor care abandonează formarea profesională mult prea devreme. România are nevoie de dumneavoastră deoarece, conform statisticilor, ne dorim să ajungem la media europeană de 29.5 angajaţi cu studii terţiare din 100 de angajaţi. Azi, România se află pe penultimul loc din acest punct de vedere cu o medie de 20,2%, conform statisticilor europene”, a prezentat la festivitatea de deschidere rectorul Constantin Bungău.
În cadrul celor 15 facultăţi ale UO are 96 de specializări de licenţă şi 64 de programe de masterat, în timp ce doctoratul se desfăşoară în cadrul a 11 domenii, acoperind astfel întregul spectru al profesiilor de care are nevoie comunitatea orădeană.
Anul universitar a debutat cu state de funcţii pentru 1.290 de posturi, din care 351 vacanțe.
Aceste posturi sunt ocupate de 939 cadre didactice titulare (125 profesori, 192 conferenţiari, 422 lectori şi șefi de lucrări şi 200 de asistenți universitari).
„Anul trecut eram 1.064 de titulari, azi, cu 125 mai puțin ( aprox. 14%). Numai ieri (miercuri – n.r.), din păcate, am semnat 92 de decizii pentru desfacerea contractelor de muncă. Să ştiţi că nu este deloc o bucurie, rolul meu fiind acela de a crea locuri de muncă şi nu a le desfiinţa. Sper ca după obţinerea titlului de doctor, marea majoritatea celor care au plecat să revină, prin concurs, în cadrul Universităţii din Oradea. Mă bucura totuşi faptul că 19 cadre didactice au promovat în acest an pe posturi superiore (profesor, conferenţiar, etc.). Pentru activitățile suport, mai avem 514 colegi care sprijină procesul de învăţământ şi cercetare. Deci, cu toţii formăm o echipa de 1.453 oameni care slujim această Universitate. Mulţi… sau puţini? . Eu zic ca nu suntem mulţi, media este de 16 studenţi la un cadru didactic titular, o medie optimă din punct de vedere al standardelor de calitate. În acest an universitar s-au pensionat un număr de 11 cadre didactice a căror activitate a făcut cinste Universităţii din Oradea. În numele acestei instituţii academice le mulțumesc pentru contribuția si suportul adus dezvoltării Universității din Oradea”, a mai spus Bungău. Cadrele didactice pensionate au primit, în semn de apreciere, distincţii.
„Să nu uitați dragi colegi că, în continuare, avem nevoie de expertiza dumneavoastră şi vă așteptăm oricând să reveniți în mijlocul nostru”, le-a mai spus Bungău profesorilor care s-au pensionat. Totodată, acesta i-a felicitat şi pe cei care în acest an au dobândit Atestatul de Abilitare. Astfel, 62 de cadre didactice ale UO au dreptul de a conduce doctorat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!