Universitatea din Oradea are motive de mândrie. SCImago Institutions Rankings a dat publicității clasificarea mondială a insituțiilor de învățământ superior și de cercetare pentru anul 2018 (https://www.scimagojr.com/).
Potrivit acestei clasificări, Universitatea din Oradea se află pe locul 572 din cele 3.234 de universitățo analizate de SCImago.
Anul acesta, în clasament sunt prezente 30 de instituții de învățământ superior și de cercetare din România, din care 25 de universități.
La nivel național, Universitatea din Oradea a urcat anul acesta în clasament,fiind poziționată pe locul 16 din cele 30 de instituții de învățământ superior și de cercetare din România, și pe locul 12 dacă e să se raporteze doar la universități.
La nivel mondial, pe baza punctajului acumulat, Universitatea din Oradea este pe locul 722, iar din cele 3.234 de universități din clasamentul SCImago, se poziționează în anul 2018 pe locul 572.
Criterii de analiză
Evaluarea performanțelor universităților, în clasificarea SCImago Institutions Rankings, se realizează pe baza a trei mari grupe de indicatori: cercetare, inovare și impact social.
,,SCImago Institutions Ranking este un clasament obiectiv, clasificarea făcându-se pe baza a 3 grupe de indicatori care reflectă caracteristicele științifice, economice și sociale ale instituțiilor. Primul se referă la cerccetare și se referă la 8 indicatori, cu o pondere de 50% (totalul documentelor publicate și indexate în SCOPUS; procentul din total publicații al celor realizate cu alte instituții; valoarea normalizată a citărilor per articol; procentul publicațiilor instituției în primele 25% cel mai bine cotate jurnale din domeniu; dispersia tematicilor științifice ale instituției; procentul producției instituției situat în cele mai citate 10% articole în respectivul domeniu; procent articole din total în care autorul principal face parte din instituție; numărul total de autori din cadrul instituției).
O altă grupă de indicatori se referă la inovare. Încalcul sunt luați alți trei indicatori cu o pondere de 30% (totalul producției științifice citată în brevete; procentul din total citat în brevete și numărul de brevete).
Ultima, dar deloc semnificativă, este grupa de indicatori care se referă la impactul social: doi indicatori – pondere 20% (dimensiunea prezenței pe web (numărul de pagini asociate instituției) și totalul accesărilor externe al domeniului web al instituției)’’, a arătat Claudia Ignat, purtătorul de cuvânt al Universității Oradea.
Informațiile pentru realizarea clasamentului sunt culese din baze de date internaționale: SCOPUS pentru cercetare, PATSTAT pentru inovare și Google și Ahrefs pentru prezența pe web.
Citiți principiile noastre de moderare aici!