Inițiativa a fost concepută pentru a crea, în campusurile universitare, zone favorabile vieții insectelor, denumite „utopii pentru insecte”. Aceste zone sunt menite să servească drept modele inspiraționale și instrumente educaționale, promovând biodiversitatea, restaurarea ecosistemelor și conștientizarea rolului esențial al insectelor în mediul natural și urban, precum și sustenabilitatea mediului în campusurile universitare.
Prin activități precum: webinarii cu experți, ateliere participative și un apel de inițiative, „Insectopia” urmărește să implice activ studenții, personalul universitar și comunitățile locale în crearea de habitate sustenabile, proiecte ecologice – cum ar fi „hoteluri” pentru insecte și grădini pentru polenizatori – ori alte inițiative creative.
„Insectopia” va implica activ studenții, personalul universitar și comunitățile locale în crearea de habitate sustenabile, proiecte ecologice, cum ar fi „hoteluri” pentru insecte și grădini pentru polenizatori.
„Ceea ce numim «hoteluri» de insecte sunt structuri realizate de om, cu diferite forme, de regulă, din materiale naturale: paie, lemn, frunze și servesc iernării insectelor”, explică prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa, directorul Departamentului Biologie al Facultății de Științe.
În cadrul proiectului vor fi organizate webinarii, susținute de experți din cadrul universităților membre EU GREEN, printre care se vor afla, desigur, și cadre didactice ale Universității din Oradea, ateliere participative și un apel de inițiative.
„Aceste webinarii vor oferi participanților oportunități de a explora idei inovatoare și de a încuraja colaborarea interdisciplinară. Ele vor constitui, de asemenea, baza pentru proiectarea și depunerea viitoarelor propuneri de proiecte, contribuind la crearea unui depozit de resurse cu conținut relevant și webinarii realizate în cadrul acestei activități”, spun reprezentanții EU GREEN.
În următoarea etapă a proiectului va fi lansat un apel pentru propuneri, invitând echipe din universitățile membre să trimită idei de proiecte care să se alinieze obiectivelor inițiativei. Apelul va fi deschis în lunile februarie și martie 2025. Proiectele selectate vor fi anunțate de Ziua Mondială a Albinelor, pe 20 mai, iar echipele câștigătoare vor fi invitate să ia parte la un retreat și hackathon în Jarandilla de la Vera, Spania.
Potrivit Universității din Oradea, proiectul dedicat vieții insectelor în orașe va continua să se dezvolte prin noi webinarii și activități suplimentare, bazate pe un angajament pe termen lung pentru a asigura sustenabilitatea proiectului și a-l consolida ca platformă dinamică pentru inovație, schimb de cunoștințe și acțiune ecologică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!