La festivitatea de deschidere a noului an academic, care a avut loc în sala polivalentă a universității, au luat parte studenți, cadre didactice, reprezentanţi şi invitaţi ai autorităţilor centrale şi locale şi ai mediului socio-economic. Au ținut discursuri festive prorectorul universității, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului universitar, conf. univ. dr. Aurel Căuş, studenta din anul I a Facultății de Științe Socio-Umane, Aida-Maria Ritli, prefectul Marcel Dragoş, viceprimarul municipiului Oradea Teofil Simion și vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan.
21.231 de studenți
„Sunt azi un rector fericit, pentru că, pentru prima dată în ultimii 15 ani, la Universitatea din Oradea, au fost admişi peste 4.500 de studenţi în anul întâi. Mai precis, 4.590. Mai mult cu 9% faţă de anul anterior. La master, în anul întâi, avem 1.647 de studenţi, iar la doctorat, 169 în anul întâi. Începem anul universitar, socotind şi studenţii de la rezidenţiat, de la cursurile postuniversitare, de la pregătire pedagogică, 21.231 de studenți înmatriculaţi la Universitatea din Oradea”, a precizat rectorul universității.
Acesta le-a transmis studenților să profite de anii studenției, „educația universitară este cheia pentru a deschide uși către un viitor plin de realizări și inovații, iar voi sunteți liderii de mâine. Profitați de viața de student. Trăiţi într-o lume liberă. Vă aflaţi într-un oraş modern, universitar şi european. Deveniţi mai înţelepţi. Daţi valenţe ambiţiilor dumneavoastră sociale sau culturale, pe lângă cele profesionale. Educaţia universitară este supremă şi ea nu poate fi înlocuită de nimic altceva. Nici chiar de inteligenţa artificială”.
1.418 de angajați
Universitatea din Oradea are un total de 1418 de angajați cu normă întreagă, dintre care 935 sunt titulari la catedră şi 483 fac parte din personalul administrativ. Potrivit informațiilor transmise de rector, universitatea orădeană are 125 de profesori universitari, 259 de conferenţiari, 377 de lectori și 174 de asistenţi universitari. „Începând cu acest an universitar, am primit în rândurile noastre 16 cadre didactice titulare noi”, a declarat Constantin Bungău. În anul universitar 2023-2024, 19 cadre didactice au dobândit dreptul de a conduce doctorat, astfel încât acum sunt 130 de conducători de doctorate.
Pe primul loc în România
Vorbindu-le reprezentanților puterii locale și de stat, rectorul a evidențiat numărul mare de specializări și domenii de master pe care Universitatea din Oradea le pune la dispoziția tinerilor dornici să învețe și să studieze aici.
„Poate nu știați, dar avem 44 de domenii de master acreditate. După numărul acestora, Universitatea din Oradea este pe primul loc în România”, a afirmat rectorul.
Vasile Căuș i-a provocat pe studenți să învețe și să aibă inițiativă.
„Poziția de care vă veți bucura în viață depinde de ceea veți face în plus, față de ceea ce vi se cere”, a subliniat președintele Senatului Universității din Oradea. „Este momentul să vă construiți viitorul. Învățați pentru a deveni mai buni, astfel încât societatea să aibă nevoie de voi”, a mai spus acesta.
Aida Maria Ritli, studenta de anul I, le-a promis dascălilor și părinților că studenții generației ei îi vor face „mândri de toate realizările noastre”.
Tradiția înmânării, de către decanii facultăților Universității din Oradea, a Carnetelor de Excelență tinerilor cu cele mai mari note la admitere nu a lipsit nici anul acesta din desfășurătorul ceremoniei inaugurale. Evenimentul s-a încheiat cu un scurt program muzical susținut de corul Universității din Oradea, condus de lect. univ. dr. Carmen Rus.
Trimite articolul
XNoroc cu CFR…
Sa mai zica careva ca electrificarea nu are efecte pozitive
Mai bine erau de profesionala pentru fabrica Nokian
-
Ce te face să crezi că nivelul absolvenților este superior?
plin de genii la aceasta universitate, dovedit prin numarul imens de profesori si conferentiari.