Evenimentul „Femeia în istorie, memorie și spațiul public” s-a desfășurat în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, vineri. Acesta a fost organizat de bibliotecara dr. Anarela Chiș și redactorul editurii Universității din Oradea, dr. Roxana Ivașca, cu sprijinul Asociației Alumni UO, al studenților voluntari USO și al univ. dr. Ariadna Mircescu, directorul departamentului de Muzică al Facultății de Arte, împreună cu cadrele didactice și studenții Facultății de Arte care au prezentat un program artistic dedicat femeii.
La sosire, doamnele și domnișoarele au fost întâmpinate cu flori, dăruite lor de Asociația Alumni a Universității din Oradea și praline din ciocolată, din partea organizatoarelor.
În deschidere, au luat cuvântul: prof. univ. dr. habil. Livia Bandici, prorector al Universității din Oradea, conf. univ. dr. Dorin Cristian Coita, președinte Alumni, Universitatea din Oradea, conf. univ. dr. Ariadna Mircescu, director al Departamentul Muzică, Facultatea de Arte.
Publicul a fost încântat de vioara lui Casian Vancea, student în anul I, clasa lect. univ. dr. Andrada Ciupeiu, care a interpretat o sonata pentru vioară de Francesco Maria Veracini. Acompaniat la pian de asist. univ. drd. Simina Iepure, artistul le-a oferit celor prezenți un moment artistic cu adevărat emoționant.
Evenimentul a continuat cu o sesiune de comunicări științifice. Lect. univ. dr. Diana Perțicaș, prodecan al Facultății de Științe Economice, a susținut o comunicare despre femeia-manager.
„Managerul masculin este orientat spre rezultate, în timp ce managerul feminin este orientat spre oameni și echipă. (…) Totuși, leadershipul nu are gen atunci când vorbim despre responsabilități și sarcini”, a subliniat universitarul.
Lect. univ. dr. Carmen Ungur-Brehoi, de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, a susținut comunicarea „Femeia jurnalist în presa scrisă din Bihor”. De asemenea, lect. univ. dr. Anca Tomoioagă, de la Facultatea de la Facultatea de Litere, le-a vorbit celor prezenți despre imaginea femeii în literatură.
„Maternitatea este o patimă, iar patima implică un aspect dual, atât posesivitate și presiune, cât și tandrețe”, a afirmat Anca Tomoioagă. Exemplificând cu romane din literatura română care abordează acest motiv, universitarul a intrigat publicul cu o întrebare retorică: „De ce în basmele românești sunt absente mamele?”.
Studenții Facultății de Arte au interpretat fragmente din opera „Nunta lui Figaro”, „Barcarolle”, din „Povestirile lui Hoffman”, fiind acompaniați de cadre didactice și colegii lor de la Departamentul de Muzică.
Un alt moment deosebit a fost oferit de bibliotecara dr. Anarela Chiș, care a captat atenția publicului cu o incursiune în istoria femeilor românce remarcabile. Aceasta le-a evocat pe Ana Aslan, femeia care a înființat primul institut de geriatrie din lume și care a avut drept pacienți nume cunoscute precum: Charlie Chaplin, Salvador Dalí, Jacqueline Kennedy, și pe Sarmiza Bilcescu, prima femeie doctor în drept din lume și prima femeie avocat din România.
De aseenea, redactor dr. Roxana Ivașca, de la Editura Universității din Oradea, a analizat impactul operei Hertei Müller asupra percepției condiției femeii minoritare sub regimul comunist.
„Imaginea scriitoarei s-a conturat din refuzul de a corespunde așteptărilor impuse de societate”, a remarcat aceasta.
Evenimentul s-a încheiat cu recitalul Corului Facultății de Arte, dirijat de lect. univ. dr. Carmen Rus. Programul a inclus piese precum „Gloria” (Young Gordon), „Ubi Caritas” (Ola Gjeilo), „Gloria” (Sabin Păutza) și „Exultate, Jubilate” (Karl Jenkins). La final, corul a cântat, împreună cu ceilalți participanții la conferință, „La mulți ani”.
Participații au avut ocazia să viziteze expoziția de carte dedicată femeii. Pe standuri se găseau, printre multe alte volume, și „Teoria feministă, de la margini spre centru”, scrisă de Bell Hooks, ori „Femei vestite din trecutul neamului nostru” de Vasile Gionea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!