Senatul Universităţii din Oradea a aprobat luni, cu patru abţineri, contractarea unei linii de finanţare de 5.000.000 de lei pentru acoperirea plăţilor curente, în principal salarii pentru norma de bază, dar şi utilităţi. Garantarea liniei de finanţare se realizează prin instituirea ipotecii asupra imobilului în care se află sediul Facultăţii de Medicină.
Rectorul Constantin Bungău, a fost împuternicit de Senat în vederea instituirii ipotecii, a semnării actelor necesare contractării liniei de finanţare şi a asumării răspunderii pentru restituirea la termen a sumei.
„Accesarea unei linii de finanţare în limita fondului de salarii pentru o lună este determinată de întârzierile înregistrate la rambursarea cheltuielilor de către autorităţile finanţatoare în cazul proiectelor POSDRU şi HURO finanţate din fonduri externe nerambursabile”, mai informează Lia Pop, preşedintele Comisiei Relaţii Interne şi Internaţionale a Senatului Universităţii.
Sumele împrumutate pentru proiectele aflate în derulare sunt de circa 18.100.000 lei. Totodată, proiectele HURO cu termen de finanţare în această lună presupun efectuarea unor plăţi de circa 5.500.000 lei până la finele anului. Acestor cheltuieli li s-ar mai adăuga 310.000 lei reprezentând plăţile obligatorii pentru proiectele PN cu termen de raportare în decembrie 2012.
Rectorul explică
„Nu ne putem permite să blocăm cercetarea. Cu certitudine în conturile Universităţii vor intra în această perioadă venituri din diverse surse. Este dificil să estimăm ordinul de mărime al acestora. Pentru a nu ne găsi în imposibilitatea de a putea plăti sumele prevăzute pentru proiectele aflate în curs de finalizare sau cu termen de raportare în această lună, am decis să contractăm linia de finanţare respectivă. Sper să avem şi şansă în mediul bancar. Pentru noi, constituirea unui «fond de rulment» pentru cercetare este esenţială în acest moment. În plus, dacă vom izbuti să contractăm cele 5.000.000 de lei, nimeni nu ne obligă să le cheltuim decât cu maximă chibzuinţă şi în limita necesarului”, a precizat în intervenţia sa prof.univ.dr. Constantin Bungău, invitat la şedinţa Senatului universitar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!