Mediul universitar ar trebui să se adapteze mai repede la schimbări. Să se mişte mai repede. Cel puţin aceasta este părerea lui Dacian Palladi, City Managerul Oradiei. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanţii Universităţii Agora, ai Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, ai unor instituţii deconcentrate şi ai reprezentanţilor mediului de afaceri.
„Vă racordaţi greu le realitate, în general. Vă treziţi destul de greu şi, în acelaşi timp, o faceţi cu o viteză extrem de redusă. Ca şi oraş noi pierdem”, a afirmat Dacian Palladi. Acesta le-a mai spus universitarilor prezenţi că dacă nu se vor trezi mai repede, va face Primăria ceva: învăţământul informal.
„Noi putem forma, între două şi şase luni, diverse profesii pe care agenţii economici le cer deja. Asta înseamnă că între două şi şase luni poţi să creezi o forţă de muncă angajabilă. Dumneavoastră tot treziţivă, tot faceţi cursuri, tot faceţi programe, dar n-o să rezolvăm nimic. Acuma avem nevoie de 1.200 de oameni în parcul industrial. Avem şi salariile pe care le vrem, dar nu avem oameni. Aşa că deveniţi mai rapizi, deveniţi mai aplicaţi, lăsaţi-o mai încet cu mediul universitar. Avem toată reverenţa faţă de studii, faţă de curriculă, faţă de lege. Realitatea este ritmul, înaintea vitezei cu care mediul universitar, în general, se mişcă”, le-a transmis Dacian Palady celor de la Universitatea Agora şi universitarilor, în general.
„La ora actuală nu se cunoaşte profilul ocupaţional al judeţului Bihor pentru a putea livra forţa de muncă necesară companiilor. Rolul nostru este să creionăm un profil ocupaţional al judeţului, şi pe baza acestui profil să încercăm să livrăm forţa de muncă necesară”, a precizat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Universitatea Agora
Înainte de cuvântarea lui Dacian Palladi, Mişu Jean Manolescu, preşedintele Universităţii Agora a prezentat celor prezenţi realizările, calificativele şi recunoaşterile universităţii orădene.
Întâlnirea organizată ieri s-a vrut una consultativă, între reprezentanții mediului universitar, preuniversitar, instituțional și de afaceri din Oradea.
Au fost aduse în fața participanţilor o serie de aspecte ce necesită a fi dezbătute, în vederea dezvoltării, atât pe verticală, cât și pe orizontală, a tuturor actorilor implicați în dezvoltarea microeconomică și macroeconomică a regiunii noastre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!