Senatul Universităţii din Oradea (UO) a dezbătut luni, 21 de puncte, cele mai viu discutate fiind Raportul Ordonatorului de Credite, Linia de credit de 15 milioane de lei pentru co-finanțarea participării la Programele de cercetare finanțate din Fondurile Europene – 15 milioane lei, Regulamentul de ordine interioară, câteva proiecte de dezvoltare și o prelungire de activitate la Facultatea de Științe Economice.
Suspans salarial pe 2014
Rectorul Constantin Bungău, a răspuns cererii Senatului de a raporta situația finanțării Statelor de funcții şi modul de asigurare a funcționării universității. Rectorul a împărțit în două anul universitar, în funcție de anul financiar. Raportul s-a concentrat până la 31 decembrie, urmând ca, pe mai situația să fie prezentată când vor fi datele necesare.
Rectorul a explicat că MEN i-a cerut Universităţii o rectificare bugetare care să includă economiile din anii precedenţi şi care ar permite acoperirea statelor de funcții (plata salariilor) până la finele anului. Supraîncărcarea normelor până la limita admisă de lege a condus la o economie de 3 milioane lei a spus rectorul, mesaj întărit de prorectorul Ioan Gheorghe Țara. Ambii au mai dat asigurări că aprobările și măsurile deja luate nu lasă loc pentru îngrijorări în anul financiar curent.
Senatorul-şef Sorin Curilă a întrebat ce se va întâmpla în a doua parte a anului universitar, în primăvara lui 2014. Dar rectorul a răspuns că pentru noul exercițiu financiar, 2014, nu există date suficiente pentru predicții.
S-a vorbit, iarăşi, de restructurare. Cea mai importantă măsură propusă, venită din partea rectorului, a fost de reducere a cheltuielilor pe programe de studii. Sorin Curilă a cerut executivului un nou raport pentru primăvara lui 2014.
Linie de credit triplată
Rectorul Bungău a anunțat că împrumutul de 5 milioane pentru care s-a ipotecat sediul Facultăţii de Medicină a fost restituit, linia de credit rămânând însă deschisă încă doi ani.
„Rectorul a propus Senatului deschiderea unei alte linii de credit, de 15 milioane de lei, negociată în condiții avantajoase – pentru a asigura cash flow-ul necesar derulării proiectelor europene. Garanțiile pentru aceasta – conform unor noi reglementări guvernamentale – sunt finanțările din proiectele europene”, a mai transmis comunicatorul Senatului UO, prof.univ.dr. Lia Pop.
Propunerea, îmbunătăţită de Comisia de Buget Finanțe și de Biroul Senatului, a fost aprobată.
În discuţii a apărut şi ideea ca o parte din dobânzi să fie acoperite din veniturile încasate de universitari pentru implicarea lor în proiectele de cercetare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!