La Capela Facultăţii de Teologie s-a oficiat miercuri slujba de pomenire a regretatului Barbu Ştefănescu, fost prorector şi şef al Şcolii Doctorale a Universităţii din Oradea (UO). Apoi, circa 200 de studenţi, cadre didactice, colegi muzeografi, istorici şi oficialităţi, inclusiv deputatul Szabo Odon şi preşedintele Consiliului Judeţean – Cornel Popa, au umplut Sala Cataloagelor din Biblioteca Universităţii pentru a fi martori la evocările din cadrul evenimentului „In Memoriam Barbu Ştefănescu”.
În deschidere rectorul gazdă, Constantin Bungău, a amintit că „ziua de 19 februarie a fost una deosebit de tristă” pentru mediul academic orădean, dar a încercat să insufle sentimentul că ziua de ieri, a comemorării, e şi „un moment înălţător, de omagiere a domnului Ştefănescu şi a realizărilor sale frumoase”. Ca atare, rectorul a îndemnat „să ne amintim cu plăcere de domnia sa, chiar dacă nu mai este printre noi”. Observând că „a plecat prea repede dintre noi” şi punctându-i principalele repere din cariera profesională, rectorul Bungău s-a întrebat retoric: „Ce bilanţ ar fi fost dacă l-am fi auzit peste 25 de ani?”. Diriguitorul Universităţii Oradea a mai apreciat că Barbu Ştefănescu „a făcut performanţă în istorie şi a intrat în istoria Universităţii Oradea”. Drept pentru care Bungău a asigurat că universitarii orădeni nu îi vor uita personalitatea ci vor încerca „să o aşeze şi să o respecte aşa cum orice Universitatea îşi respectă marile valori”.
„S-a dus printre pâini”
Ca istoric de profesie, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj Napoca, acad. Ioan-Aurel Pop, s-a emoţionat vădit încă de la primele cuvinte.
„Sunt legat de Universitatea din Oradea prin multe fire. Vin ca prieten al dvs. Şi vin ca prieten al lui Barbu. Mă aşteptam să-l văd la intrare ca de fiecare dată… Pentru prima oară însă, m-am întâlnit doar cu spiritul lui, fără să-l mai văd aievea”, a spus Ioan Aurel-Pop. Apoi, istoricul clujean a povestit cum l-a cunoscut, ca licean, pe Barbu şi cum i-a unit preocupările comune pentru istoria vie. Ioan Aurel-Pop a explicat de ce-l asemuieşte acum cu marele istoric transilvănean David Prodan, şi a subliniat că Barbu Ştefănescu a fost un istoric dedicat ţăranilor. „Într-o vară recentă, mi-a arătat bucuros casa lui cu livadă, de om aşezat şi devenit fiu a Bihorului. Şi mi-a spus câtă frumuseţe ţărănească îi insuflă casa. Ne mângâiem că familia lui, studenţii şi cărţile lor vor duce mai departe ce e bun. S-a dus printre pâini aşa cum a scris în ultima carte”, a încheiat înlăcrimat Ioan-Aurel Pop.
La rândul său, preşedintele Senatului UO, Sorin Curilă, l-a elogiat pe fostul său colaborator şi prieten descriindu-l ca pe un om al faptei, mereu dătător de speranţă şi încredere, emanând devoţiune, seriozitate şi echilibru. „Mergea la catedră cu umilinţă şi dăruire, ca un apostol. Avea dragoste de neam şi ţară. Vocea i-a răsunat ferm oridecâte ori a trebuit. Dezavua laşitatea şi discuţiile sterile”, a spus Curilă.
Tristeţe în Basarabia
Mesaje de tristeţe a transmis şi decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din Chişinău, Igor Şarov: „Vestea a îndurerat toţi istoricii români din Basarabia. Am plâns cu prodecanul şi am scris un necrolog în ziarul Timpul pentru că am pierdut un prieten. Domnul Aurel Pop spunea că vor rămâne cărţile sale, dar eu vreau să amintesc şi de o altă contribuţie de suflet a domnului Ştefănescu, anume Centrul de Studii Imperiale Chişinău-Oradea”.
Au mai vorbit profesorul clujean Toader Nicoară, profesorul Alexandru Florin Platon de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, prodecanul orădean Gabriel Moisa şi universitarul orădean Mircea Brie, ca fost student şi doctorand al profesorului Ştefănescu, istoricul Ioan Zainea şi profesorul şi muzeograful Ioan Godea.
Stefanescu avea si haz
Autorul „s-a topit între pâini”
Citiți principiile noastre de moderare aici!