Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea, a luat parte la ediția a VIII-a a conferinței internaționale „Latinitate, Romanitate, Românitate”, desfășurată la Universitatea de Stat din Moldova. Evenimentul a fost dedicat istoricului basarabean Ion Eremia, la împlinirea a 70 de ani.
Conferința s-a desfăşurat în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie, şi a reunit cercetători și specialiști în domeniu, care au abordat teme legate de valorile culturale și identitare ale spațiului românesc. În cadrul acestui eveniment, prof. univ. dr. Gabriel Moisa a fost membru al comitetului științific și al comitetului de organizare.
În cadrul evenimentului de la Chişinău, vineri, 1 noiembrie, a avut loc vernisajul expoziției „Microcosmos: natura văzută la microscopul electronic”, realizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice din Cluj-Napoca.
Expoziția include imagini microscopice care surprind structuri din natură, oferind o perspectivă detaliată asupra unor elemente biologice și geologice. Pe lângă informația științifică, imaginile prezentate au și o componentă cvasi-artistică dată de acuratețea detaliilor și a texturilor invizibile prin alte mijloace.
De asemnea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș – prorector al Universității din Oradea şi membru în comitetul ştiinţific, a luat cuvântul în secțiunea plenară a conferinței, în cadrul dezbaterii „Limba română vs. limba moldovenească în societatea civilă și politică – Dezbateri reflectate în presa din Republica Moldova”. De asemenea, a prezentat volumul ce conține materialele științifice prezentate la ediția din anul 2023 a conferinței „Latinitate, romanitate, românitate”.
Conferința internațională „Latinitate, Romanitate, Românitate” a avut drept scop promovarea valorilor culturale și identitare ale poporului român și consolidarea legăturilor între comunitățile românești, fiind o platformă de dezbatere și schimb de idei pe teme relevante de interes comun pentru academicieni, cercetători, studenți și profesori din țară și din străinătate. De asemenea, au fost prezentate lucrări științifice, sesiuni de comunicări și ateliere, toate având ca obiectiv aprofundarea cunoștințelor despre moștenirea culturală comună și influențele sale în contextul contemporan.
Evenimentul științific de la Chișinău a fost organizat de Guvernul României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Universitatea de Stat din Moldova – Facultatea de Istorie Geografie și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” al Universității din Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!