Un proiect al Universităţii din Oradea, finanţat prin POSDRU, a fost lansat miercuri la Hotel Ramada. Denumit „Acces” şi derulat de Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, proiectul îşi propune îmbunătăţirea procesului de inserţie pe piaţa muncii a 160 de studenţi de la Universitatea din Oradea. Proiectul va fi desfăşurat până în decembrie şi are prevăzute inclusiv stagii de practică de câte 20 de zile, în serii, pentru studenţi. Acestea vor avea loc în parteneriat cu întreprinderi şi instituţii din Oradea, pentru a le facilita studenţilor tranziţia de la şcoală la viaţa activă. În cadrul aceluiaşi proiect, studenţii vor avea parte de consiliere şi orientare profesională, iar în cadrul obiectivelor proiectului, figurează şi facilitarea schimbului de date între Universitate şi angajatori. Manager proiect este prof. Mircea Brie.
La conferinţa de deschidere, decanul Ioan Horga sublinia rezultatele de până acum a facultăţii pe care o conduce (IRISPSC) în privinţa inserţiei studenţilor pe piaţa muncii. Universitarul a dezavuatcriticile unui politician local, pe care îl catalogat drept tânăr, fără însă să îl nominalizeze şi care cerea desfiinţarea unor specializări de la UO.
Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (IRISPSC) respinge criticile formulate la adresa Universităţii din Oradea, cum că ar produce şomeri pe bandă rulantă. Inclusiv primarul Ilie Bolojan s-a exprimat în sensul unei adaptări mai pronunţate a Universităţii la cerinţele pieţei forţei de muncă. „Le-am spus studenţilor mei că aceste specializări nu le dă nimic. Că pe diploma lor nu scrie profesor, doctor, inginer, însă le va da conectivitate, orientare spre partea practică, vor lucra în departamentele de vânzări, de export ale firmelor. Am reuşit de-a lungul timpului să avem peste 120 de absolvenţi angajaţi la Divizia T-Systems de la Deutsche Telekom, din Germania, Ungaria, România. După Calculatoare, este a doua specializare din Universitate unde se pune accent pe informatică”, a afirmat Horga.
Ioan Lucian a evidenţiat parteneriatul dintre Federaţia Patronilor Bihor şi Universitate şi a lansat încă o dată un apel pentru o şi mai mare deschidere a Universităţii spre piaţa muncii şi angajatori. Companiile sunt foarte atente şi sunt exemple de companii care, punând ochii pe un student preocupat de un viitor bun, le asigură chiar burse”, a ţinut să sublinieze Lucian.
Un proiect al Universităţii din Oradea, finanţat prin POSDRU, a fost lansat ieri la Hotel Ramada. Denumit „Acces” şi derulat de Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, proiectul îşi propune îmbunătăţirea procesului de inserţie pe piaţa muncii a 160 de studenţi de la Universitatea din Oradea. Proiectul va fi desfăşurat până în decembrie şi are prevăzute inclusiv stagii de practică de câte 20 de zile, în serii, pentru studenţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!