În deschidere, rectorul Constantin Bungău a remarcat contribuţia Facultăţii gazdă la promovarea imaginii Universităţii Oradea (UO) şi la clasificarea UO pe locul 19 la nivel naţional, cu două domenii fruntaşe: «Agricol» şi «Inginerie şi Management».
„Ne propunem să susţinem şi celelalte domenii gestionate de Facultatea de Protecţia Mediului, fiindcă sunt la fel de preţioase pentru noi”, a completat rectorul Bungău. Acesta a subliniat şi rolul colaborării cu universităţi din ţară şi din Ungaria la clasificarea Universităţii Oradea. „Locul 19 la nivel naţional dorim să-l îmbunătăţim, cel puţin cu o treaptă, fiecare pe domeniul pe care îl gestionăm (…). Vă vom încuraja în continuare în ceea ce faceţi. Mulţi dintre dvs. apelează la fondul de cercetare – apelaţi în continuare. Mulţi dintre dvs. Brevetează – brevetaţi în continuare. Mulţi dintre dvs scriu lucrări, şi ştiţi că le premiem – vă rog să nu vă opriţi din acest bun mers al lucrurilor”, a încheiat rectorul Bungău felicitând protagoniştii simpozionului.
Universitara Lia Pop a transmis că Senatul UO împărtăşeşte aprecierile rectorului pentru Facultatea de Protecţia Mediului. „Lucrăm la un document pe care-l dorim ca o tablă de valori care să reprezinte Senatul Universităţii. Vă aşteptăm să veniţi cu înalta competenţă pe care o aveţi pentru şlefuirea acestei table de valori ca să ne creăm o identitate academică specială”, a mai îndemnat Lia Pop.
Şi vorbitorii din Ungaria, din Cluj-Napoca şi Bucureşti au confirmat buna colaborare cu OU şi cu Facultatea de Protecţia Mediului.
„Universităţile din Debrecen şi din Oradea colaborează bine, conlucrând în ultimii ani la zece proiecte importante pentru dezvoltarea zonei. Am avut numeroase schimburi de studenţi şi am publicat împreună rezultatele multor cercetări ştiinţifice”, a spus Katai Janos, fost decan la Debrecen.
Recunoaştere de la Iaşi
Un mesaj de recunoaştere a activităţii Facultăţii orădene de Protecţia Mediului l-a transmis prodecanul C-tin Pascal al Facultăţii de Zootehnie din Iaşi, care a şi oferit în acest sens o diplomă „Meritul agricol” şi o plachetă omagială „din partea prietenilor adevăraţi de dincolo de munţi”.
Apoi au prezentat lucrări ştiinţifice universitarii Katai Janos (Debrecen), Mathe Endre (Institutul de Cercetări Agricole şi Moleculare din Nyieregzhaza), Emilian Merce (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj), Ioan Dona (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti), care s-au axat pe importanţa micro-organismelor din sol într-un sistem de agricultură durabilă, (semi)subzistenţa fermelor din România şi necesitatea modernizării structurilor sociale din satele româneşti.
Universitarul orădeanul Cornel Domuţa a prezentat rezultatele celor 45 de ani de cercetări despre irigările din Câmpia Crişurilor.
Factbox: Partenerii simpozionului
Universităţile din Debrecen şi Szeged
Universitatea de Vest (Ungaria)
Institutul de Educaţie din Salonic (Grecia)
Universitatea din Leon (Spania)
University of S-Hertogenbosch (Olanda),
Universitatea „Politehnica” Timişoara
Societatea Academică de Protecţia Mediului
Citiți principiile noastre de moderare aici!