[eadvert]
La câțiva ani de la apariția lor, din ce în ce mai multă lume le descoperă și le înțelege beneficiile, ceea ce duce, în mod natural, la creșterea numărului de oameni care doresc să practice acest tip de antrenament.
Antrenamentele EMS sunt un tip de exercițiu fizic inovativ, menit să sporească rezultatele antrenamentului fizic într-un mod sănătos si benefic pentru practicant.
La baza acestui tip de antrenament stă dorința de a oferi posibilitatea unui stil de viață sănătos chiar și celor care nu au timpul necesar pentru a merge la sala de fitness, însă și dorința de a inova aria fitness-ului și oferi ceva nou oamenilor care au nevoi speciale pe partea de eficiență maximă, asistare și personalizarea fiecarui protocol în timpul antrenamentului, pe partea de recuperare medicală și nu în ultimul rând, pe partea de optimizare a raportului calitate preț în ceea ce privește serviceiile de personal training.
Până la urmă trăim în secolul vitezei și nu oricine își poate permite luxul de a merge de 3-4 ori pe săptămână la sală – timp de o oră, iar noutatea ne poate stârni interesul atunci când apare monotonia sau plictiseala, si poate chiar readuce motivația la cote maxime.
Însă, ca orice lucru nou apărut, antrenamentele EMS au Recent, un ziar orădean a publicat un articol în care a prezentat antrenamentele EMS ca fiind ”periculoase”, bazându-se pe mărturia unei singure persoane care a trăit o experiență neplăcută (a experimentat tahicardie în urma antrenamentelor) dar și o multitudine de argumente false și nesusținute științific.
Așadar, acum dorim să aducem puțină lumină asupra confuziei create.
Scopul acestui articol este de a răspunde întrebării ”Sunt antrenamentele EMS periculoase?” aducând argumente reale, concrete, transparente și validate științific.
Sunt antrenamentele EMS periculoase?
Vom răspunde acestei întrebări prezentând principalele mituri circulate în mass-media, și explicând adevărul de la baza lor.
Mitul nr. #1: Aparatele EMS ”fentează” mușchiul, care nu crește în mod natural
Adevăr: Antrenamentele EMS se bazează pe 2 componente: efectuarea de exerciții fizice (și stimularea eletrică a aparaturii prin intermediul costumului.
Astfel, mușchiul respectiv lucrează deja în momentul efectuării exercițiului, iar impulsul electric oferă doar un plus de stimulare – supunând mușchiul unui micro-efort suplimentar, care nu este prezent în timpul unui antrenament conventional.
De notat că aceste micro-impulsuri care au loc prin electrostimulare sunt folosite cu succes în domeniul medicinii, pentru recuperarea mușchilor atrofiați, dar și în domeniul de cosmetică și întreținere corporală. Aparatele de electrostimulare sunt folosite de ani de zile pentru a topi grăsimea clientelor din saloanele de întreținere corporală, și sunt considerate mai eficiente și lipsite de riscuri decât alte proceduri de remodelare.
Astfel, în timpul antrenamentelor EMS mușchii nu sunt pompați în mod artificial, ei sunt doar susținuți de aceste aparate, iar eficiența electrostimulării în procesul de topire a grăsimii este de necontestat.
Mitul nr. #2: Aparatele EMS nu sunt testate și omologate pentru a fi folosite în sălile de fitness
Adevăr: Un alt mit promovat în mass-media este că aparatele nu sunt omologate și aprobate de nicio autoritate la noi în țară. Ceea ce nu se explică însă este că ele sunt testate și omologate de către guvernul țării unde sunt produse, în conformitate cu normele U.E. referitoare la nivelul de intensitate al electrostimulării, modului în care aceasta are loc precum și a modului în care sunt amplasați electrozii în costum.
În cazul studiourilor consacrate de ems, certificatele sunt testate și aprobate de către guvernul german și sunt trimise cu certificate de examinare.
Motivul pentru care aceste costume nu sunt testate suplimentar în România este că, ele dețin deja aprobare conform normelor EU. În majoritatea țărilor din lume, aceste costume pot fi comercializate fără aprobarea FDA (Food and Drug Authority) – normele UE pentru siguranță fiind considerate deja îndeplinite.
Mitul nr. #3.: Antrenamentele EMS afecteaza inima, provoacă tahicardie și risc de infarct
MENTIUNE: Acest tip de antrenament este contraindicat persoanelor cu pacemaker.
Adevăr: Tahicardia (accelerarea bătăilor inimii) este răspunsul normal al organismului în timpul oricărui tip de exercițiu fizic. Clienții sălilor de EMS sunt sfătuiți de la începutul antrenamentului să se oprească atunci când nu mai pot sau să comunice antrenorului atunci când au nevoie de o pauza (ca și în cazul antrenamentelor tradiționale).
Asocierea cu infarctul este datorată faptului că în timpul antrenamentelor EMS crește cantitatea de Creatinkinază (CK), o enzimă aflată în miocard, care crește în timpul unui infarct sau a unei ischemii cardiace.
Ceea nu se precizează însă în mass-media este că această enzimă crește în timpul oricărui tip de antrenament fizic, datorită efortului, și că nivelul ei poate fi ținut sub control adaptând intensitatea antrenamentului la capacitatea clientului de a depune efort, dar și prin consumul adecvat de lichide.
Prin urmare, riscul de infarct în cazul unui antrenament EMS NU este mai mare decât în cazul oricărui antrenament în care o persoană iși forțează corpul peste măsură.
Wolfgang Kemmler, cercetător la Universitatea Erlangen-Nürnberg și autoritatea mondială supremă în ceea ce privește beneficiile și pericolele Antrenament EMS și a declarat că atâta timp cât protocolul antrenamentelor EMS este respectat, organismul nu este supus la niciun risc în ceea ce privește cauzarea unui infarct sau degradarea țesutului muscular (rabdomioliză). – link O altă cercetare, făcută asupra unui grup de pacienți cardiaci cronici care practicau EMS, suține practicarea antrenamentelor EMS deoarece capacitatea anaerobă și consumul maxim de oxigen a crescut, iar VO2 după antrenament s-a îmbunătățit semnificativ (p < 0,05).
Mitul nr. #4: Istoricul de sănătate al pacienților nu este cercetat înainte de începerea antrenamentului
Adevăr: Înainte de începerea unui antrenament, la toate sălile de EMS, clientul este întrebat dacă are vreo problemă de sănătate cronică (de orice natură), antecedente patologice personale sau heredocolaterale, și i se explică cum funcționează si ce presupune utilizarea aparaturii EMS.
Nedeclararea (sau necunoașterea) propriilor probleme de sănătate este responsabilitatea fiecărui client în mod direct, având în vedere că antrenorii nu au cum sa verifice aceste date.
Mitul nr.#5: Impulsurile electrice pot da peste cap anumite sisteme (nervos, cardiac).
Adevăr: Așa cum am arătat mai sus, electrostimularea este folosită de ani de zile în domeniul medical și în cel al frumuseții. Cu siguranță, acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul în care curentul electric ar putea interfera cu impulsurile electrice din anumite sisteme ale organismului.
Mitul nr. #6: Antrenamentele EMS sunt prea scumpe pentru a fi accesibile
Adevăr: Costurile pentru antrenamentele EMS variază, dar pot fi comparabile cu costurile pentru alte tipuri de antrenamente personale sau chiar mai accesibile. Sa luăm spre exemplu costul unui serviciul de personal training, acesta include taxa abonamentului percepută de clubul sportiv și taxa percepută de trainer pentru serviciile de antrenament personalizat. În cazul studiourilor de EMS FITNESS există o taxă unică în care sunt incluse toate facilitățile, respectiv experiența de perosnal training, utilizarea echipamentelor EMS și accesul la sala de antrenament și zona vestiarelor sau a garderobei.
Mitul nr. #7: Antrenamentele EMS sunt doar pentru leneși.
Adevăr: Antrenamentele EMS sunt potrivite pentru toți, indiferent de nivelul de fitness sau de experiența în antrenament. Intensitatea poate fi adaptată pentru a se potrivi nevoilor și obiectivelor fiecărui individ în parte.
Mitul nr. #8: La celălaltă extremă regăsim și credința că antrenamentele EMS sunt doar pentru sportivi de performanță
Adevăr: Antrenamentele EMS pot fi benefice pentru o varietate de persoane, inclusiv sportivi de performanță, dar și pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească starea de sănătate generală sau să-și atingă anumite obiective de fitness.
Mitul nr. #9: Antrenamentele EMS sunt doar pentru persoanele tinere
Adevăr: Antrenamentele EMS sunt benefice pentru persoanele de orice vârstă, atât pentru tineri cât și pentru persoanele mai în vârstă. Este important să se țină cont de condițiile medicale individuale și să se adapteze intensitatea antrenamentului pentru a se asigura siguranța și confortul fiecărui individ.
Mitul nr. #9: Antrenamentele EMS pot cauza arsuri sau iritații ale pielii
Adevăr: Dacă sunt utilizate corect, antrenamentele EMS nu cauzează arsuri sau iritații ale pielii. Costumul este proiectat să fie sigur, confortabil și să nu irite pielea, iar nivelul de intensitate poate fi adaptat pentru a se evita orice disconfort.
Mitul nr. #10: Antrenamentele EMS sunt ineficiente
Adevăr: Studiile și cercetările au arătat că antrenamentele EMS pot fi eficiente pentru a atinge diverse obiective de fitness și pot chiar să îmbunătățească rezultatele în comparație cu alte tipuri de antrenamente.Foarte multe cercetări atestă faptul că în urma antrenamentelor EMS se văd îmbunătățiri ale posturii si a forței musculare! Acționând în profunzime mușchii care țin coloana vertebrală, aparatul ajută și la ridicarea pragului de durere.
În cele ce urmează, vom mentiona cateva studii care fac referire la eficacitatea aplicării stimulari musculare electrice in timpul antrenamentului:
Un studiu publicat in Journal of Strength and Conditioning Research a aratat ca antrenamentul EMS a produs rezultate pozitive la forta musculara si conditionarea fizica.
Un alt studiu publicat in European Journal of Applied Physiology a constatat ca antrenamentul EMS a crescut masa musculara, fortele musculare, viteza de miscare si abilitatile sportive in cinci saptamani.
Un alt studiu publicat in Current Sports Medicine Reports a constatat ca antrenamentul EMS imbunatateste functia cardiovasculara si functionarea generala a organismului.
Intr-un studiu publicat in Preventive Medicine a aratat ca antrenamentul EMS a condus la o reducere semnificativa a nivelului de colesterol si a presiunii arteriale.
Mitul nr. #11. Antrenamentele EMS presupune sa stai pe spate, impulsurile electrice lucrand pentru tine.
Adevăr:Pe parcursul ședințelor de antrenament se execută exerciții funcționale (genoflexiuni, flotări, etc.) personalizate după obiectivul fiecăruia. Acestea implică de la caz la caz utilizarea unor alte obiecte.
In concluzie, antrenamentele cu stimulare electrică musculară (EMS) si-au dovedit eficienta, prin multiplele beneficii pe care le are, si mai ales prin sansa pe care o ofera de a avea un stil de viață sănătos chiar și celor care nu au timpul necesar pentru asta. Desi au circulat mituri despre riscurile acestora, acestea sunt false și nu sunt susținute de dovezi științifice. Prin urmare, antrenamentele EMS sunt sigure și eficiente pentru atingerea obiectivelor fiecarui individ in parte.
Centrele EMS care au participat la elaborarea articolului sunt: BodyTime, Bodyfitems, Bi-kinetics,Neodynamix, Edyspeedfitness.
Advertorial h:18094
Trimite articolul
XO porcărie…nu e nimeni interesat de EMS