Luna Ianuarie este marcată de ample manifestări cultural-educative menite să întărească spiritul cosmopolit şi de bună convieţuire în micul orăşel de frontieră.Numai cine nu a dorit a lipsit de la activităţile cultural-istorice organizate în ultimele zile la C.N. „Arany Janos” în care s-a recitat Eminescu în limbile română şi maghiară iar Unirea Principatelor Române a avut un singur numitor: respectul pentru ţară.
În opinia directorului colegiului naţional salontan, prof. Liviu Galea, elevii români şi maghiari învaţă şi simt româneşte fiindcă, în primul rând, învaţă de acasă respectul pentru ţara în care s-au născut. De mai bine de un secol şi jumătate, cetăţenii municipiului românesc Salonta, indiferent de etnie, români sau maghiari, iubitori de poezie, nu au lăsat praful uitării să cearnă deznădejde peste amintirea marelui şi nepreţuitului poet naţional, Mihai Eminescu. Tradiţia Colegiului Naţional „Arany Janos” de a cinsti valorile autentice s-a dovedit un act de continuitate, demonstrând că Mihai Eminescu rămâne un reper în literatura şi în cultura românească sau, după cum spunea Nicolae Iorga, „Eminescu este expresia integrală a naţiunii române”.
Animaţi de dorinţa cinstirii poetului, profesorii şi elevii Colegiului Naţional „Arany Janos” din Salonta au organizat activităţi dedicate Zilei poetului nepereche. Catedra de Limba şi literatura română formată din profesorii Zoe Nagy, Gabriela Dumiter, Roxana Merce, Ramona Buz, Florina Toth, Natalia Handra, Gheorghe Handra şi Adriana Foltuţ, a îndrumat şi pregătit elevii pentru participarea la Concursul „Reînvierea lui Eminescu”.
Sărbătoarea poetului nepereche a fost urmată, în aceste zile, la C. N. „Arany Janos” de ample manifestări prilejuite de Unirea Principatelor Române, la 24 ianuarie 1859 (5 februarie pe stil vechi). Elevii de liceu, gimnaziu şi din clasele primare sunt angrenaţi în diverse activităţi cultural-istorice şi proiecte educaţionale menite să amintească salontanilor de primul pas făcut sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza spre Marea Unire a tuturor românilor. În incinta liceului se amenajează un stand comemorativ unde s-au derulat pe video-proiector momentele istorice majore ale Unirii Principatelor Române.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!